جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

شبکه مدیران وب سایت کشورهای عضو ناکا در خدمت آبزی پروران


شبکه های کامپیوتری از دیدگاه اجتماعی یک پدیده فرهنگی و از دید مهندس کامپیوتر یک تخصص و علم تلقی می شود امروزه پیشرفت و توسعه مرزهای دانش به گسترش شبکه های کامپیوتری وابسته شده است و هدف اصلی در فناوری اطلاعات IT , گردآوری, سازماندهی و فرآوری داده ها و پراکنده کردن دانش در سطح دنیاست به گونه ای که بتوان از این دانش گردآوری شده, معرفت و دانش جدید تولید کرد

شبکه های کامپیوتری از دیدگاه اجتماعی یک پدیده فرهنگی و از دید مهندس کامپیوتر یک تخصص و علم تلقی می شود. امروزه پیشرفت و توسعه مرزهای دانش به گسترش شبکه های کامپیوتری وابسته شده است و هدف اصلی در فناوری اطلاعات (IT)، گردآوری، سازماندهی و فرآوری داده ها و پراکنده کردن دانش در سطح دنیاست به گونه ای که بتوان از این دانش گردآوری شده، معرفت و دانش جدید تولید کرد.تا چند سال پیش، شبکه ها بیشتر موجودیت سازمانی و مستقل داشتند، بدین معنا که یک شبکه برای رفع مشکلات و نیازهای یک گروه یا تشکیلات خاص، پیاده سازی و نصب می شد و تکنولوژی سخت افزار ارتباطی، متناسب با نیازها توسط مدیران و دست اندرکاران آن سازمان انتخاب می شد. با وارد شدن شبکه های کامپیوتری به سازمانها و تشکیلات اداری و اقتصادی، نقش پردازش آنها در کاهش « گردش کاغذ» و نامه نگاریهای بیهوده آشکار شد.صرفه جویی در نیروی انسانی و بکار گیری دانش انسان بجای قدرت بدنی، افزایش سرعت انجام کارها، دقت بی نظیر و کاهش در هزینه های جاری هدیه علم شبکه های کامپیوتری به سیستم مدیریت سنتی بود. به فاصله اندک زمانی، اتوماسیون اداری جزئی لاینفک و جدانشدنی از ساختار مدیریت جدید شد و نقش کاغذ در مدیریت سازمانها آرام آرام رو به کاهش گذاشت.با رشد تکنولوژی، سخت افزار لوازم برای ارتباطات بین شبکه ای فراهم شد و رفته رفته قیمت آن ارزان شد و از طرفی دولتهای غربی سرمایه گذاری لازم را برای ایجاد یک زیر ساخت ارتباطی در شبکه داده ها، انجام دادند.این دو عامل شرایط را برای اتصال شبکه های مستقل به یکدیگر و رشد هماهنگ آنها فراهم کرد و به تدریج " شبکه اینترنت " بدون آنکه یک متولی انحصاری داشته باشد، شکل گرفت. این شبکه که کل جهان را تحت تاثیر قرار داده است، حاصل رشد سریع، متعادل و خود جوش شبکه های مستقلی است که توسط مجموعه ها و نهادهای مختلف نصب و راه اندازی شده اند.اینترنت مجموعه ای از شبکه های مستقل و مرتبط با یکدیگر است که ارتباطات همگانی را میسر کرده است. " فناوری اینترنت " نیز مجموعه ای از مکانیزها و استانداردهای ارتباطی است که در سالهای اخیر سعی بر آن داشته تا روشی را عرضه کند که شبکه های مختلف بتوانند فارغ از جزئیات سخت افزاری و نرم افزاری، با یکدیگر مبادله Data داشته باشند.

اینترنت در یک رشد هماهنگ با علوم مخابرات و کامپیوتر به ناگاه تبدیل به "شبکه ای از کل شبکه های جهان" شد به گونه های که تخمین زده شده است بزودی روزانه بیش از ۱۰۰ میلیون نفر از مردم جهان حداقل یکبار در روز از اینترنت استفاده کنند.قرار گرفتن صدا و تصویر در کنار دیتا، امکان ارتباط دو طرفه و انتخاب موضوع، اینترنت را به مکانی تبدیل کرده است که میلیونها دوست و غریبه در کنار هم گرد آمده اند را هدف خود را در ورای مرزبندی های مختلف نظیر نژادی، جغرافیایی و ایدئولوژیک دنبال می کنند.

●اینترنت در خدمت آبزی پروری و شیلات

آیا تا کنون به استفاده از شبکه اینترنت برای تحقق اهداف آبزی پروری و شیلات فکر کرده اید. در عصری که اطلاعات نقشی کلیدی را در توسعه کشورهای مختلف جهان بازی می کند، آیا منطقه آسیا و اقیانوسیه و کشورمان بعنوان عضو جدید ناکا (NACA) به خوبی از اینترنت برای دستیابی به اهداف خود استفاده می کنند؟ این سوالی است که همزمان با طرح آن و برای پیدا کردن پاسخ مناسب برای آن افق جدیدی در پیش روی سازمانهای مدیریت و توسعه آبزی پروری و شیلات در منطقه گشوده می شود. اساسا اطلاعات موجود در سازمانهای دولتی و موسسات آموزشی مرتبط در این منطقه از نوع مواد چاپی (مجله، کتاب و مقاله) هستند که در یک فرآیند سریع باید هر چه سریعتر به مواد الکترونیک (قابل نقل و انتقال بر روی اینترنت) تبدیل شوند تا همه کاربران اینترنت (که حداقل به زبان محلی تسلط دارند) بتوانند از آن استفاده کنند. این نوع اطلاعات جدید که در اصطلاح به آنها web– based گفته می شود در حقیقت نسخه الکترونیک همان کتابها، مجلات و مقالاتی هستند که تا دیروز به داشتن نسخه چاپی آنها در کتابخانه یا مرکز اسناد خود افتخار می کردیم. ولی اکنون باید دید از این نوع اطلاعات که برای طرح در شبکه اینترنت نیز مناسب هستند، چند نمونه در سال تولید می کنیم و چگونه می توانیم راه دستیابی به نسخه های الکترونیک اطلاعات مشابه در شبکه اینترنت را هموار کنیم.از آنجا که ابداع و اختراع مجدد پدیده هایی که در پیرامون ما وجود دارد غیر منطقی و غیر اقتصادی است، بهتر اس بیشتر به فکر بهره برداری بهتر از اطلاعات و نتایج مطالعاتی باشیم که با صرف هزینه های فراوان در سالهای اخیر تولید شده اند ولی در قفسه های کتابخانه ها و یا آرشیو مراکز اسناد به فراموشی سپرده شده و یا مهجور مانده اند.

●راه حل چیست؟

بهترین راه حل برای پاسخگویی به نیازهای اطلاعاتی و فنی آبزی پروران و ماهیگیران راه اندازی شبکه های اطلاع رسانی محلی به زبان کشوری است که صیادان و آبزی پروران آن کشور مقصد بهره برداری از این اطلاعات را دارند. در این راستا نقش مدیران شبکه های اطلاع رسانی و مسئولان پایگاههای اینترنتی بسیار اهمیت پیدا می کند. زیرا با توجیه کردن این افراد می توان به ابزارها و سیاستهای مناسب برای دستیابی به اهداف برنامه های ملی و منطقه ای دست پیدا کرد.راه اندازی شبکه مدیران پایگاه های اطلاع رسانی ناکا با توجه به تسلط اینگونه افراد به مباحثی نظیر کامپیوتر، زبان انگلیسی و توانایی جستجو و پیداکردن اطلاعات مورد نیاز آبزی پروران در اینترنت، پیشنهاد می شود شبکه ای منطقه ای در آسیا و اقیانوسیه برای خدمت به صیادان و آبزی پروران راه اندازی شود که اعضای آن مدیران وب سایتهای محلی باشند. این افراد که از طریق اینترنت با یکدیگر در تماس هستند، بهتر است در رابطه ای دوستانه و کاری با احساس مسئولیت نسبت به مخاطبین خود در اسرع وقت اطلاعات مورد نیاز آنها را پیدا کنند و به زبان مادری (زبان کشوری که وب سایت برای آن طراحی شده است ) بدست آبزی پروران برسانند.در این راستا نقش ناکا در تقویت و توجیه این افزاد و ظرفیت سازی در کشورهای عضو بسیار خطیر است و با توجه به اصل تمرکز زدایی باید به فکر تقویت واحدهای فناوری اطلاعات (IT) در کشورهای عضو باشد تا با تقویت کشورهایی که در این زمینه ضعیف هستند، آنها را به سطح مطلوب برساند و ارتباط منطقی و معنی دار بین مدیران وب سایتهای کشورهای عضو بوجود آورد.

●احترام به زبان مادری در کشورهای عضو

مسئله زبان محلی و یا زبان مادری که وب سایت برای پاسخگویی نیازهای مخاطبین محلی از آن استفاده می کند، یکی از اساسی ترین کلیدهای حل این مشکل است. به این ترتیب مواد اطلاعاتی و مقالات بدست آمده باید در اسرع وقت توسط گروه مترجمین مسلط به مباحث علمی و فنی آبزی پروری و شیلات به زبان محلی برگردانده شوند و در دسترس خوانندگان قرار گیرد. در این راستا ناکا با شناسایی مکانیزها و ساز و کارهای مناسب می تواند نسبت به تسریع ارتباط بین مدیران وب سایت در کشورهای عضو اقدام کند و این ارتباط در نهادیه سازد.

●ایا فکری هم برای ارتباط با مسئولان در این سیستم شده است؟

در این سیستم با طراحی کانالهای باز اطلاع رسانی می توان گلایه ها و شکایتهای مردم ( آبزی پروران، صیادان و مصرف کنندگان محصولات غذایی دریایی) را مستقیما به بالاترین سطح هرم تصمیم گیری در کشورهای عضو هدایت کرد و با قرار دادن محل در وب سایت برای نوشتن پیشنهادات و انتقادات بطوریکه تنها بالاترین مقام تشکیلاتی حق بازکردن و مطالعه و پاسخگویی به آنها را داشته باشد، جریان سریع و آزاد اطلاعات را به لایه های بالای هرم تشکیلاتی تسریع کرد.

●فقر زدایی و ابتکار STREAM در ناکا

آیا راه اندای این سیستم می تواند موجب کاهش فقر در جوامع روستایی منطقه آسیا و اقیانوسیه شودۀ آیا می تواند از طریق این سیتم نظام ترویج و بهره وری را در روستاهای کشور بنحوی سازماندهی کرد که بهترین بهره برداری از منابع آبی برای آبزی پروری انجام شود و روستائیان بعنوان در آمدهای جانبی بدنبال آبزی پرروی هم باشند. در پاسخ باید گفت: با توجه به سرعت پیشرفت ارتباطات و گسترش شبکه مخابراتی به دورترین نقاط و همچنین افزایش دانش و اطلاعات نسل جدید، می توان امیدوار بود که طی سالهای آینده نسل جدید فرزندان روستائیان با تسلط به علوم و مباحث کامپیوتری پا به عرصه وجود بگذارند و در کمک به پدران و نسل قبل که با کامپیوتر و اطلاع رسانی اینترنتی ارتباط کمتری داشته اند. برای انها این مفاهیم را طرح کنند و سؤالهای آنها را از طریق تالارهای گفتگو به گوش مسئولان برسانند و در مقابل پاسخگوی نسلهای قبلی در روستای خود باشند.

با توجه به این موضوع باید هر چه سریعتر در پی گسترش این شبکه در روستاها و تجهیز روستاهای مستعد به شبکه اطلاع رسانی اینترنتی بود تا با کمک این ابزار، روستائیان بتوانند در تماس مستقیم با مسئولان آبزی پروری و شیلات کشورشان قرار گیرند و آنها را از گلایه ها و شکایتهای خود آگاه کنند و در مقابل راه حلهای دریافتی را بکار بسته و نسبت به فقر زدایی در روستای محل اقامت خود اقدام کنند.این برنامه نه تنها در ایران بلکه در تمام کشورهای عضو ناکا قابل اجراست و تنها احتیاج به بسیج امکانات و عزم ملی دارد، زیرا بدون کمک سیستم مخابراتی و پشتیبانی عملی نهادهای دیگر، تحقق این برنامه غیر ممکن می شود و در این راستا می توان از کمک نهادها و سازمانهای بین المللی نظیر فائو و ناکا نیز استفاده کرد.

وحید توفیقی محمدی