یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

شکلات ها و آدامس های نعناعی ضد نفخ اند؟


شکلات ها و آدامس های نعناعی ضد نفخ اند؟

اسانس موجود در موادغذایی با طعم نعناع از خود گیاه نعناع استخراج می‏شود، به این صورت که پس از گرفتن عصاره گیاه، آن را در کارخانه تغلیظ می‏کنند یعنی غلظت آن را در اثر حرارت، بالا …

اسانس موجود در موادغذایی با طعم نعناع از خود گیاه نعناع استخراج می‏شود، به این صورت که پس از گرفتن عصاره گیاه، آن را در کارخانه تغلیظ می‏کنند یعنی غلظت آن را در اثر حرارت، بالا می‏برند و به شکل اسانس در می‌آورند.

از این رو تاثیری که عصاره تغلیظ‌شده نعناع دارد، بسیار بیشتر از خود گیاه است. کارخانه‏های مختلف موادغذایی نیز اسانس به دست آمده را به بسیاری از فرآورده‏های خود مانند انواع آدامس‏ها، شکلات‏ها، خمیردندان، دوغ و... اضافه می‏کنند و از این رو بسیاری از افراد بر این باورند که با خوردن شکلات‏هایی با طعم نعناع می‏توانند از خاصیت درمانی این گیاه استفاده و احیانا مشکل گوارشی یا نفخشان را کنترل و درمان کنند. درحالی که هنوز اثربخشی این فرآورده‌ها در ترکیب با محصول‌هایی مانند شکلات و کاکائو یا حتی آدامس مورد آزمایش قرار نگرفته است تا براساس یک فرمولاسیون یا تئوری به دست آمده، بگوییم آیا اسانس نعناع افزوده شده بر این محصولات، همان خواص ضدنفخی نعناع را دارد یا نه. درحقیقت اگرچه مصرف نعناع هنگام سردی و نفخ به صورت پودر خشک شده یا عرق نعناع توصیه می‌شود اما چون نعناع ضدنفخ است، دلیل بر این نیست که حتما ترکیب آن با سایر محصولات مانند دوغ یا شکلات یا آدامس نیز گویای همان خواص باشد. به علاوه این نوع اسانس‌ها بیشتر به عنوان طعم‌دهنده به محصولات اضافه می‌شوند و در هیچ‌کدام از مراحل در کارخانه‌ها خواص و اثربخشی اسانس نعناع در ترکیب با شکلات یا آدامس مدنظر قرار نگرفته است. درواقع متوجه شدن این مساله مستلزم صرف وقت است یعنی اثر ضدنفخ‌بودن نعناع را روی حیوانات آزمایشگاهی بررسی کنیم؛ برای این کار لازم است این فرآورده روی موش و خرگوش نیز آنالیز و سپس تاثیر آن بر انسان مشخص شود تا بعد با توجه به نتایج به دست آمده بتوان گفت که آیا صددرصد خواص ضدنفخی و هضم‌کنندگی نعناع را دارند یا نه.

دکتر محمدرضا کوشکی

استادیار انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی