دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

خوش‌شانس شدن فرمول دارد؟


خوش‌شانس شدن فرمول دارد؟

شانس، همان تصادف یا اتفاق است و شامل رفتارهایی است که گاهی اوقات در اثر تصادف و حوادث غیرمنتظره به وجود می‌آید. معمولا اعتقاد بر این است که افراد، خودشان شانس‌شان را می‌سازند …

شانس، همان تصادف یا اتفاق است و شامل رفتارهایی است که گاهی اوقات در اثر تصادف و حوادث غیرمنتظره به وجود می‌آید. معمولا اعتقاد بر این است که افراد، خودشان شانس‌شان را می‌سازند و برای به‌دست آوردن آن قدم برمی‌دارند.

به این معنا، خوش‌شانس بودن یعنی اینکه رفتارها، اتفاق‌ها و حوادثی که برای فردی رخ می‌دهد، مثبت باشد؛ بدون آنکه تلاشی برای آنها انجام دهد یا حداکثر، تلاش کمی برای آنها انجام داده باشد. به‌عنوان نمونه، اگر فردی از بین هزاران سرمایه‌گذار در بانک، برنده شود؛ به او خوش‌شانس گفته می‌شود. این قبیل پدیده‌ها در اثر قرعه‌کشی انجام می‌شود و اتفاقاتی غیرقابل‌پیش‌بینی هستند. اما وقتی فردی نتواند برای رسیدن به اهدافش برنامه‌ریزی کند و در نتیجه به آنها نرسد، دیگر نمی‌توان اسم این را بدشانسی گذاشت؛ همان‌طور که اگر موفق هم بشود، در اثر کار و تلاش بوده است، نه شانس و اقبال. در واقع، شانس یعنی اینکه فرد، زمینه‌های حداقلی برای رسیدن به موفقیت را ایجاد کند.

حال چه کنیم تا فرد خوش‌شانسی باشیم یا به این خوش‌شانسی برسیم؟ جواب ساده است. باید حداقل تلاشی که به بروز موفقیت و رفتارهای مثبت منجر می‌شود، انجام دهید. این رفتارها در هر حوزه‌ای خاص همان حوزه هستند. به عنوان نمونه، موفقیت در کنکور، مستلزم تلاش و مطالعه است. در مسایل مالی، سرمایه‌گذاری هر چند اندک، مدیریت مالی یا حتی یک فکر خوب، تاثیرگذار است. در ازدواج، خوب گشتن و خوب تصمیم گرفتن و خوب فکر کردن، مهم است. باید بدانید شانس حتما به رسیدن به نتایج خوب یا اهداف گفته نمی‌شود. گاهی شانس یعنی اینکه شما مشاوری در زندگی‌تان داشته باشید که شما را در انتخاب همسر راهنمایی ‌کند. داشتن این مشاور در کنار خود یعنی شانس. اینکه ازدواج کرده‌ایم یا نکرده‌ایم؛ شانس نیست بلکه باید شانس بیاوریم که چه فردی در کنار ما قرار بگیرد. حال، این همسر خوب چگونه در کنار ما قرار می‌گیرد؟ با تفکر، تعقل، هم‌اندیشی و مشورت گرفتن از دیگران.

بنابراین شانس شامل مجموعه عواملی است که انسان را به یک هدف عالی هدایت می‌کند. مساله بعدی تاثیر افکار ما در بروز موقعیت‌ها و فرصت‌های مناسب برای رسیدن به موفقیت است. در پدیده‌های فکری، معمولا افرادی که نگاه مثبتی دارند، در شکل‌گیری و بروز رفتارهای مثبت موفق‌ترند. ولی افراد بدبین و کسانی که نگاهشان به زندگی منفی است و خودشان را حقیر و کوچک، بدشانس و ذلیل می‌دانند (چون پیام‌هایی که از مغزشان ساطع می‌شود منفی است) معمولا به موفقیت خاصی دست نمی‌یابند و این عدم موفقیت نیز بر افکار منفی آنها می‌افزاید.

دکتر پرویز رزاقی

روان‌شناس و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی