پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

توضیح اقتصاد و موارد لازم آن


توضیح اقتصاد و موارد لازم آن

اقتصاد درلغت بمعنی صرفه جویی و میانه روی است

● تعریف علم اقتصاد

اقتصاد درلغت بمعنی صرفه جویی و میانه روی است. در لغت نامه دهخدا تعریف اقتصاد بدین صورت آمده است:علم اقتصاد عبارت است از علم به مجموعه وسایلی که بشر برای رفع نیازهای مادی خود از آن استفاده می کند .علم اقتصاد راچنین نیزمی توان تعریف کرد : "علمی است که به منظور رفع خواسته های نا محدود انسان عوامل تولیدی کمیاب را بین یکسری فعالیتهای رقیب اختصاص می دهد ."بطور کلی می توان گفت که اقتصاد یک سیستم (نظام)پیچیده تشکیلاتی است که کار آن فراهم کردن کالا ها و خدمات و توزیع این کالا و خدمات است.سیستم اقتصاد با نظام طبیعی ونظام اجتماعی در ارتباط است . سنت و آداب و رسوم ونوع ارتباط و آب و هوا و شرایط اقلیمی تعیین می کنند که چه کالایی و به چه میزان تولید شود.

● پیام اقتصادی

کشاورزی یکی از مهمترین بخشهای اقتصاد اکثر کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته محسوب می شود به نحوی که از آن به عنوان موتور رشد اقتصادی نام برده می شود .امروزه با توجه به نقش ویژه کشاورزی در توسعه به ویژه در امنیت غذایی و نیز مساله پیوستن کشورها به سازمان تجارت جهانی و سیاست گذاری و برنامه ریزی در این عرصه صورت جدی ترو جدید تری به خود گرفته و توجهات اکثر برنامه ریزان و سیاستگذاران بخش کشا ورزی متوجه اقتصاد کشا ورزی و اصول مربوط به آن برای مدیریت تولید و حد اکثر کردن در آمد کشاورزان و در نتیجه رفاه آ نها مخصوصا در کشا ورزی تجاری شده است.

● معرفی رشته

اقتصاد کشاورزی به مجموعه ای ازعلوم و روش ها اطلاق می شود که عوامل اقتصادی مؤثر درامر کشاورزی ، روابط اقتصادی بین عوامل تولید کشاورزی و کاربرد اصول اقتصادی را در تولید وتوسعه کشاورزی ، مورد بحث و بررسی قرار می دهد.

مدیریت کشاورزی ، فرآیند به کارگیری مؤثر و کارآمد عوامل تولیدی (مادی و انسانی ) دربرنامه ریزی ، ساماندهی ، بسیج منابع و امکانات و هدایت و نظارت و وارسی است که برای دستیابی به اهداف سازمان کشاورزی (بنگاه ) و براساس یک نظام ارزشی قابل قبول انجام می شود.

دانش آموختگان این رشته در مقطع کارشناسی می توانند در مقام تحلیلگر و کارشناس اقتصادی برنامه های توسعه ؤ کشاورزی را در سطوح ملی و منطقه ای مورد بررسی قرار دهند.

مهندسان اقتصاد کشاروزی و مدیریت کشاورزی همچنین می توانند به عنوان کارشناس درسازمان مدیریت و برنامه ریزی ، وزارت جهاد کشاورزی ، شرکت های تعاونی روستایی ، بانک کشاورزی و غیره مشغول به کار شوند.

دانش آموختگان این گروه خصوصاؤ در مقاطع بالاتر می توانند طرح های اقتصادی برای فعالیت های کشاورزی را تهیه کرده ، مدیریت آن را بر عهده گیرند و نیز به فعالیت های آموزشی وتحقیقاتی بپردازند.

● توانمندی و ویژگی های لازم برای موفقیت در مهندسی اقتصاد کشاورزی

رشته مهندسی اقتصاد کشاورزی نیز مثل دو رشته مهندسی کشاورزی-آبیاری و مهندسی ماشین های کشاورزی تنها از بین داوطلبان گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی دانشجو می پذیرد. البته به این نکته توجه کنیم که دانشگاه ازاد از گروه ازمایشی علوم تجربی دانشجو می گیرد

چرا که دانشجو این رشته باید بتواند به خوبی محاسبه کرده و اطلاعات به دست آمده را تجزیه و تحلیل کند.یعنی بعد از اینکه اطلاعات فنی مورد نیاز خود را از متخصصان کشاورزی در بخش های مختلف اعم از آبیاری،زراعت،خاک شناسی،علوم دامی و سایر متخصصان دریافت کرد،یک برنامه ی عملی مناسب در زمینه مقدار نیروی کار دائمی یا فصلی،نوع ماشین الات مصرفی و الگوی بهینه ی تقاضا و مصرف بخش های مختلف کشاورزی تعین نماید و البته چنین کاری نیاز به ریاضی و آمار قوی و آشنایی با اصول کشاورزی دارد.

دکتر صدرالاشرف در همین زمینه میگوید:

به تجربه ثابت شده است که داوطلبان گروه ریاضی و فیزیک به دلیل پایه ی ریاضی آنها قوی است ،در این رشته موفق تر هستند.در ضمن دانشجویی که به کشاورزی علاقه دارد و از کار و فعالیت در مزارع و دامداری ها لذت می برند ، میتوانند در این رشته پیشرفت کند چون یک فارغ التحصیل مهندسی اقتصاد کشاورزی نمی تواند از محیط های روستایی و قطب های تولید کشاورزی فاصله و در پشت میز محاسبات اقتصادی خود را انجام دهد.

گفتنی است در حالی که رشته مهندسی اقتصاد کشاورزی تنها از بین داوطلبان گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی دانشجو می پذیرد ، رشته گرایش اقتصاد کشاورزی تنها از بین دانشجویان علوم تجربی و علوم انسانی داوطلبان خود را انتخاب می کند و داوطلبان گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی نمی توانند این گرایش را انتخاب نمایند!

● فرصت های شغلی موجود برای فارغ التحصیل مهندسی اقتصاد کشاورزی در مقطع کارشناسی

هر ساله از طریق رسانه های گروهی مطلع می شویم که در بعضی از نقاط کشور، در دی ماه یا فروردین سیل می آید و در تیر ماه و مرداد ماه در همان منطقه خشکسالی می شود. حوادثی که آثار و تبعات آن از یک سو به صورت فقر، مهاجرت بی رویه ی روستائیان به شهرها، ناامنی ، فساد و ناهنجاری های اجتماعی جلوه گر می شود و از سوی دیگر باعث وابستگی کشور ما به قدرت های بزرگ دنیا می گردد. قدرت هایی که امروزه محصولات مهم کشاورزی از قبیل گندم و برنج را نه به عنوان کالای مصرفی بلکه به عنوان ابزارهای سیاسی می دانند.

حال در برابر این مشکل چه باید کرد؟ باید گفت که این بر عهده ی برنامه ریزان اقتصاد کشاورزی است که الگوهای متداول اقتصادی را با شرایط عینی کشور و با استفاده از تجربیات دیگران و پیش شرط های اجتماعی ، سیاسی و فرهنگی تعیین و طراحی کرده و ساز و کاری متناسب با شرایط موجود کشور ارائه دهند تا بتوان از بروز حوادث فوق و پیامدهای منفی آن تا حدودی جلوگیری کرد.

سید رضا حسینی

http://aaec.blogfa.com