جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

گفتمان های حاضر در انتخابات


گفتمان های حاضر در انتخابات

گفتمان اصولگرایی بازیگر اصلی انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی است

بر اساس آنچه وزیر کشور اعلام کرده است، ۳۴ درصد از ثبت‌نام کنندگان برای انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی را اصولگرایان و ۱۴ درصد را اصلاح‌طلبان تشکیل می‌دهند.

بر اساس همین آمار، ۲۳ درصد ثبت‌نام کنندگان هم چهره‌های مستقل هستند و بقیه نیز افرادی هستند که به دلیل جدید بودن آنها، گرایششان مشخص نیست. اگرچه این آمار ارائه‌شده حکایت از حضور گفتمان‌های مختلف در انتخابات آتی دارد، اما با توجه به رقابت‌های درونی میان اصولگرایان و حرف و حدیث‌های مربوط به آن که هر روز در رسانه‌ها منتشر می‌شود، از یکسو و عدم مشارکت اصلاح‌طلبان شاخص در انتخابات فراروی مجلس، وجود گفتمان اصولگرایی در انتخابات آینده به مراتب چشمگیرتر از گفتمان‌های دیگر است و تا حدودی سایر گفتمان‌ها را که به لحاظ درصدی نیز حجم کمتری دارند به حاشیه برده است. گفتمان اصولگرایی در این انتخابات، زیرگفتمان‌های متعددی را در خود جای داده و وجود همین زیرگفتمان‌ها باعث به وجود آمدن نوعی رقابت میان اعضای این جریان شده است که بعضی‌ها را به یاد رقابت درونی اصلاح‌طلبان در انتخابات دومین دوره‌ شوراهای اسلامی شهر و روستا می‌اندازد. یکی از این گفتمان‌ها، اصولگرایی سنتی است که در کنار اصولگرایان تحول‌خواه، خود را در قالب جبهه متحد اصولگرایان در معرض قضاوت مردم قرار داده‌اند، اما در کنار این گفتمان، گفتمان دیگری از اصولگرایی نیز به‌وجود آمده است که ضمن حمایت از دولت، داعیه نوگرایی دارد و معتقد است باید متناسب با نیازهای جامعه‌، تغییراتی در گفتمان‌های موجود ایجاد شود. این گفتمان که خود را گفتمانی فرهنگی می‌داند در جبهه پایداری به ظهور رسیده است و عامل وجودی خود را در مرزبندی نسبت به حوادث پس از انتخابات سال ۸۸ می‌داند. یکی از دلایل افتراق این گفتمان از گفتمان قبلی نیز در همین مساله است، چرا که اعضای حاضر در جبهه پایداری معتقدند برخی اعضای جبهه متحد اصولگرایان نسبت به حوادث پس از انتخابات۸۸، مرزبندی روشنی نداشته‌اند. البته از سوی برخی اعضای حاضر در جبهه متحد اصولگرایان نیز این انتقاد به اعضای جبهه پایداری مطرح شده است که آنها نیز مرزبندی مناسبی با آنچه به جریان انحرافی معروف است، ندارند.

همین جریان انحرافی را نیز شاید بتوان به نوعی، یک گفتمان موجود در انتخابات دانست. افرادی که وجود این جریان را قبول دارند، معتقدند این جریان پس از قطعی شدن تایید صلاحیت کاندیداهای انتخابات به سرمایه‌گذاری روی کاندیداهای مورد نظر خود خواهد پرداخت و بیشتر تلاش خویش را در شهرستان‌ها متمرکز خواهد کرد.در کنار این گفتمان‌ها، گفتمان اصلاح‌طلبی نیز که زمانی گفتمان غالب در کشور بود با شکل و شمایلی که شباهت اندکی به گفتمان آن دوران دارد در انتخابات مجلس نهم حضور دارد. این گفتمان در حالی به رقابت با سایر گفتمان‌های موجود در انتخابات آمده است که چهره‌های شاخص و معروف خود را به همراه ندارد و افرادی چون مصطفی کواکبیان در غیاب چهره‌های سرشناس اصلاح‌طلب،خود را به عنوان رهبران جدید گفتمان اصلاح‌طلبی غیرساختارشکن معرفی می‌کنند.برخی چهره‌ها نیز هستند که اعلام کرده‌اند قصد ندارند در هیچ یک از فهرست‌های انتخاباتی که احساس می‌شود وابسته به یکی از طیف‌های اصلاح‌طلب یا اصولگرا هستند، حضور داشته باشند. بر این اساس می‌توان این چهره‌ها را در گفتمانی که شاید بتوان آن را مستقل نامید جای داد.