چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

رشد ۶۰درصدی بخش مخابرات ایران در سال ۲۰۰۸


رشد ۶۰درصدی بخش مخابرات ایران در سال ۲۰۰۸

بر مبنای رشد کمی خدمات رسانی ایرانسل, business monitor پیش بینی کرده که بخش مخابرات ایران در سال ۲۰۰۸ شاهد رشد ۶۰ درصدی خواهد بود و ضریب نفوذ تلفن همراه در ایران تا پایان سال جاری میلادی به ۶۴ درصد خواهد رسید

بر مبنای رشد کمی خدمات رسانی ایرانسل، business monitor پیش بینی کرده که بخش مخابرات ایران در سال ۲۰۰۸ شاهد رشد ۶۰ درصدی خواهد بود و ضریب نفوذ تلفن همراه در ایران تا پایان سال جاری میلادی به ۶۴ درصد خواهد رسید.

در این گزارش ۵۵ صفحه ای مسائل مختلف و متنوعی مورد بررسی قرار گرفته است.

● خلاصه مباحث

در ابتدای این گزارش مباحثی همچون وضعیت فعلی و آتی خطوط تلفن ثابت و سیارو اینترنت مورد بررسی قرار گرفته است و نحوه رشد صنعت مخابرات ایران در شرایط تورمی اقتصاد کشور به بحث گذارده شده است.

در ادامه وضعیت اقتصادی وعلمی ایران و نیز شاخص های بازار مخابرات کشور از طریق ترسیم جداولی مشخص گردیده و در ادامه عملکرد شرکت های فعال ICT در ایران شامل Huawei، شرکت مخابرات ایران و ایرانسل نیز در کنار سرمایه گذاری ام تی ان در ایران مرور شده است. در نهایت پیش بینی هایی در مورد صنعت مخابرات و ارتباطات ایران در این گزارش صورت گرفته است.

● افزایش ضریب نفوذ تلفن همراه به دنبال واگذاری های ایرانسل

بر طبق این گزارش تعداد مشترکان تلفن همراه در ایران در سه ماهه اول سال ۲۰۰۸ با ۲۲.۶ درصد افزایش به ۳۵.۰۴۹ میلیون نفر رسیده است و بر همین اساس ضریب نفوذ تلفن همراه در ایران بالغ بر ۴۹.۴ درصد است. در این گزارش تصریح شده که بخش اعظم این رشد حاصل گسترش شبکه تلفن همراه شرکت ام تی ان ایرانسل بوده که که در مالکیت شرکت ام تی ان آفریقای جنوبی است.

بر طبق این گزارش تعداد مشترکان ام تی ان ایرانسل در پایان سال ۲۰۰۷ به بیش از ۶ میلیون نفر رسیده است که فراتر از پیش بینی قبلی business monitor بوده است. علاوه بر این تعداد مشترکان ام تی ان ایرانسل در پایان سه ماهه اول سال ۲۰۰۸ با بیش از ۵۰ درصد افزایش به ۹.۰۲۵ میلیون نفر رسیده است. به همین علت سهم این اپراتور از بازار ارتباطات سیار ایران از ۲۱ درصد در دسامبر سال ۲۰۰۷ به ۲۸ درصد در پایان مارس سال ۲۰۰۸ رسیده است.

● پیش بینی رشد ۶۰ درصدی بخش مخابرات در سال ۲۰۰۸

بر مبنای رشد کمی خدمات رسانی ایرانسل، business monitor پیش بینی کرده که بخش مخابرات ایران در سال ۲۰۰۸ شاهد رشد ۶۰ درصدی خواهد بود و ضریب نفوذ تلفن همراه در ایران تا پایان سال جاری میلادی به ۶۴ درصد خواهد رسید.

در این گزارش به تلاش اپراتور روسی مگافون برای دریافت مجوز فعالیت در ایران اشاره شده و اظهار امیدواری گردیده که دولت ایران تا قبل از پایان سال ۲۰۰۸ این مجوز را صادر کند. نویسندگان گزارش مدعی هستند که مگافون به دنبال سرمایه گذاری ۴.۶ میلیارد دلاری برای ایجاد یک شبکه GSM در ایران است و وزارت ICT ایران نیز اعلام کرده که طیف فرکانسی مورد نیاز برای ارائه خدمات نسل سوم را در اختیار اپراتور سوم تلفن همراه قرار خواهد داد.

واگذاری تنها ۴۹ درصد سهام به اپراتورهای خارجی تلفن همراه ایران و امکان مشارکت شرکت های ایرانی در مزایده اپراتور سوم برای مشارکت در این طرح برای تشکیل یک کنسرسیوم نکته دیگری است که در این گزارش به آن اشاره شده است.

● کندی خصوصی سازی

در این گزارش فرایند خصوصی سازی در ایران کند دانسته شده و به این نکته اشاره شده که به عنوان مثال هیچ برنامه عملی برای خصوصی سازی خدمات تلفن ثابت در کشور وجود ندارد. در حالی که وزارت ICT ایران در سال ۲۰۰۷ اعلام کرده بود ۵۱ درصد شرکت مخابرات ایران تا قبل از آغاز سال جدید ایرانی خصوصی خواهد شد.

عدم واگذاری ۵ درصد سهام شرکت مخابرات ایران بر طبق برنامه پیش بینی شده تا قبل از دسامبر سال ۲۰۰۷ از جمله دیگر نمونه های کندی روند خصوصی سازی در ایران عنوان شده است. در این گزارش به اظهارات صابر فیضی رییس شرکت مخابرات ایران در آوریل سال ۲۰۰۸ هم اشاره شده است.

وی در آن زمان تصریح کرده که شرکت های مختلف تشکیل دهنده شرکت مخابرات ایران تا بدان حد در هم تنیده هستند که محال است بتوان آنها را در زمان عرضه سهام شرکت مخابرات در بورس از یکدیگر جدا کرد.

به همین علت فیضی اعلام کرد که سهام کل شرکت مخابرات ایران به همراه تمامی شرکت های زیرمجموعه و از جمله اپراتور همراه اول در بورس عرضه می شود.

● ایران دارای نامطلوب ترین محیط تجاری حوزه ارتباطات خاورمیانه بعد از عراق

گزارش business monitor حاکیست ایران از نظر شاخص های مورد استفاده در درجه بندی محیط های تجاری در منطقه خاورمیانه رتبه بسیار بدی را کسب کرده و در مکان ماقبل آخر نشسته است. بر همین اساس کشور عراق به علت شرایط ناسماعد امنیتی و اقتصادی در رتبه آخر (یازدهم) خاورمیانه قرار دارد و پس از آن ایران در رتبه دهم است.

علت این رتبه نامناسب شرایط نامساعد بازار مخابرات ایران است. بر همین اساس به علت سخت گیری و کندی مقامات ایرانی در صدور مجوز استفاده از سرویس های مختلف ارزش افزوده تلفن همراه ( مانند اینترنت همراه و MMS ) و همچنین دشواری دسترسی به اینترنت با کیفیت مناسب، بازار ارتباطات و مخابرات ایران از شرایط و محیط مناسبی برای فعالیت شرکت های تجاری فعال در عرضه مخابرات برخوردار نیست.