چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

«لابی اسرائیل و سیاست خارجی آمریکا» واقعیتی ناگفته


«لابی اسرائیل و سیاست خارجی آمریکا» واقعیتی ناگفته

دو استاد آمریکایی , جان جی مرشایمر, استاد علوم سیاسی دانشگاه شیکاگو و استفن ام والت , استاد روابط بین الملل در کندی اسکول دانشگاه هاروارد درتلاش برای پیدا کردن پاسخ این پرسش ها با انتشار کتابی در آمریکا جنجال به پا کرده اند

موضوع «لابی یهودیان» یا در واقع «لابی اسرائیل» در آمریکا به اندازه ای حساس است که به ندرت در مورد آن بحث شده و کمتر فرد یا رسانه ای آمریکایی به آن پرداخته است.

لابی یهودیان در آمریکا چگونه کار می کند؟ آیا قدرت آن یک واقعیت محض بوده یا در مورد آن اغراق شده است؟

دو استاد آمریکایی ، جان جی مرشایمر، استاد علوم سیاسی دانشگاه شیکاگو و استفن ام والت ، استاد روابط بین الملل در کندی اسکول دانشگاه هاروارد درتلاش برای پیدا کردن پاسخ این پرسش ها با انتشار کتابی در آمریکا جنجال به پا کرده اند.

« لابی اسرائیل و سیاست خارجی آمریکا » کتابی است که این دو استاد مشهور دانشگاه آنرا تالیف کرده اند.این کتاب بر اساس مقاله ای منتشر شده از آنها در نشریه نقد کتاب لندن نوشته شده است.

در این کتاب بر لزوم بررسی حمایت آمریکا ازاسرائیل تاکید شده است.

آمریکا سالانه ۳ میلیارد دلار به اسرائیل کمک مستقیم می کند که بخش اعظم آن کمک نظامی است.

این کمک یک ششم بودجه آمریکا برای کمک رسانی مستقیم به این رژیم مسلح به تسلیحات هسته ای است.

در عین حال آمریکا به شدت در مناقشات خاورمیانه و مذاکرات صلح خاورمیانه از اسرائیل هواداری می کند.

این دو استاد دانشگاه تاکید می کنند، آمریکا در ازای این کمک عظیم چیز چشمگیری از اسرائیل دریافت نمی کند.

نویسندگان کتاب این استدلال که اسرائیل متحد آمریکا در جنگ علیه ترور در خاورمیانه است را نمی پذیرند.

در عوض معتقدند حمایت آمریکا از اسرائیل خشم مبارزان فلسطینی را برمی انگیزد و در عین حال به رنجش کشورهای عرب که تامین کننده نفت آمریکا هستند و خشم کشورهای مسلمان منطقه و جهان دامن می زند.

لابی اسرائیل به ویژه در دولت جرج دبلیو بوش با ادعای واهی مبارزه علیه تروریسم ، یک نقش کلیدی را در حمله نظامی فاجعه بار به عراق ، مقابله و جنگ روانی با کشورهای ایران و سوریه و نیز جنگ اسرائیل علیه لبنان در ژوییه ۲۰۰۶ داشته و دارد.

نویسندگان در عین حال نمی پذیرند که اسرائیل نیازدارد در برابر دشمنانش از سوی آمریکا حمایت شود.

به گفته آنها، اسرائیل یک غول تا دندان مسلح است که در هر زمان در استفاده از قدرت نظامی اش علیه غیرنظامیان تردیدی به خود راه نمی دهد.

به عقیده نویسندگان حتی اگر این دو استدلال کافی نباشد باید دانست که دلیل اصلی حمایت آمریکا از اسرائیل یک دلیل داخلی است که با فعالیت های گروه ها و محفل های اندیشه ای مانند کمیته روابط عمومی آمریکا – اسرائیل (Aipac) ، اتحادیه ضد افترا (ADL) و گروه ها و انجمن هایی با فعالیت مشابه ارتباط دارد.

نویسندگان کتاب از « لابی یهودیان» نامی نمی برند زیرا معتقدند این گروه ها نماینده طرز فکر تمام یهودیان آمریکایی نیستند و در عین حال بسیاری از افراد فعال در آنها غیر یهودی هستند بنا بر این آنها برنام « لابی اسرائیل » تاکید دارند.

آنچه این دو نویسنده از آن یاد می کنند « لابی اسرائیل » است که به عقیده آنها هدف اصلی اش این است که آمریکا را متقاعد کند منافعی مشترک و گره خورده با منافع اسرائیل دارد.

این کتاب منابع و دلایل نفوذ لابی اسرائیل در آمریکا به ویژه قدرت اقتصادی آن را بررسی می کند.

کمک های حامیان اسرائیل به فعالیت های تبلیغاتی خود در آمریکا رقم های هنگفتی را تشکیل می دهد که در برابر آن کمک های مشابه از سوی گروه های عرب-آمریکایی بسیار ناچیز است.

به گفته مرشایمر و والت، لابی اسرائیل در آمریکا با حملات گسترده به سیاستمداران و تحلیلگرانی که مواضع مورد نظر آنها را ندارند به شیوه ای موثر برمباحث و صحنه سیاسی آمریکا تاثیر می گذارند.

افرادی که منتقد حمایت آمریکا از اسرائیل هستند می دانند باید خود را برای مبارزه ای سخت و همه جانبه آماده کنند و به همین دلیل بسیاری از آنها از ابراز علنی این انتقاد خودداری می کنند تا دچار دردسر نشوند.

نتیجه این سکوت موجب خلاء بحث و گفتگو درباره حمایت آمریکا از اسرائیل می شود و در نتیجه به سیاست آمریکا در خاورمیانه جهت می دهد.

جای تعجبی ندارد که کتاب « لابی اسرائیل» در آمریکا جنجال برانگیز شده و از هر سو مورد هجوم قرار گرفته است.

آبراهام فاکسمن، مدیر اتحادیه ضد افترا (ADL) بعد از خواندن مقاله ابتدایی این کتاب در نشریه نقد کتاب لندن، جوابیه ای طولانی به حجم یک کتاب نوشت که « مرگبارترین دروغ ها: لابی اسرائیل و افسانه تسلط یهود» نام دارد.

تقریبا تمام نقد هایی که در مورد این کتاب در روزنامه ها و رسانه های اصلی آمریکا منتشر شده منفی بوده است. استفن والت می گوید: منتقدان عمدا یا دلایل ما را غلط ارائه کرده و یا تلاش کرده اند ما را به صراحت یا به اشاره « ضد یهود» معرفی کنند.

این دو نویسنده برخورد رسانه های آمریکا با کتاب خود را نشانه نفوذ لابی اسرائیل می دانند و اشاره می کنند برخورد با این کتاب در خارج از آمریکا بسیار بهتر بوده است.

جان مرشایمر و استفن والت در کتابشان به سرنوشت برخی از اعضای کنگره اشاره کرده اند که بعد از اتخاذموضعی مخالف گروه های هوادار اسرائیل و حمایت مالی مخالفانشان از سوی این گروه ها، کرسی های خود را در کنگره از دست دادند.

احتمالا جنجال برانگیزترین موضوع در این کتاب ارتباط مستقیمی است که نویسندگان میان فعالیت های لابی اسرائیل و سیاست آمریکا در خاورمیانه برآن تاکید می کنند.

این نکته که کتاب انتقادات بسیاری را برانگیخته در عین حال می تواند نقطه قوت آن نیز تلقی شود و لحن دانشگاهی و غیر احساسی کتاب نیز انگیزه بیشتری برای بحث بر سر این موضوع ایجاد می کند.

استفن والت می گوید: هر فرد معقول و منطقی می تواند مخالف باشد و این یکی از دلایلی است که ما می خواهیم بر سر این موضوع علنا بحث شود تا مردم نیز بتوانند درباره آن نظر بدهند.

تونی جوت، یکی از مورخان و منتقدان مطرح اسرائیل ، تلاش نویسندگان این کتاب را برای از بین بردن یک « تابو» تحسین می کند.

به عقیده تونی جوت تاثیر اصلی لابی اسرائیل« خود سانسوری » است : بسیاری از افراد برای اینکه به آنها انگ یهودستیزی و ضد یهود بودن نخورد در مورد نقش لابی اسرائیل در آمریکا سکوت پیشه می کند.

جوت می گوید، هنگام انتقاد از سیاست های اسرائیل در داخل آمریکا باید مراقب تر از زمانی بود که در داخل اسرائیل از سیاست های آن می شود: من در روزنامه هاآرتص مقاله هایی نوشته ام که هیچ روزنامه آمریکایی جرات انتشارش را ندارد.

تونی جوت معتقد است به همین دلیل نویسندگان کتاب « لابی اسرائیل » شجاعت زیادی به خرج داده اند: خود آنها هیچ چیز به دست نیاوردند اما دستاورد اصلی برای جامعه بوده زیرا با هر گام کوچکی دررابطه با این موضوع فضای بحث در مورد لابی اسرائیل در آمریکا بازتر می شود.

کتاب « لابی اسرائیل و سیاست خارجی آمریکا » به بسیاری از زبان ها ترجمه شده و هم اکنون در بازارهای اروپا موجود است.

بهرام افتخاری