دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

وقتی کودک از نحوه تولدش می‌پرسد


وقتی کودک از نحوه تولدش می‌پرسد

اگر چه پدرها و مادرها در خیلی از موارد قادر نیستند اطلاعات دقیقی به بچه‌ها بدهند ولی می‌توانند آنها را از تصورات و افکار غلط مصون دارند...
ارایه اطلاعات جنسی مشابه جواب سوالات …

اگر چه پدرها و مادرها در خیلی از موارد قادر نیستند اطلاعات دقیقی به بچه‌ها بدهند ولی می‌توانند آنها را از تصورات و افکار غلط مصون دارند...

ارایه اطلاعات جنسی مشابه جواب سوالات کودکان در مواردی چون مرگ و موارد مشابه می‌باشد.

اغلب کودکان فکر می‌کنند بچه‌ای که متولد می‌شود از خوردن چیزی توسط مادر و بزرگ شدن آن در شکم مادر ایجاد می‌شود و وقتی والدین اطلاعات درستی در این مورد به کودکان ارایه نمایند، این ذهنیت نامناسب در ذهن آنها محو خواهد شد.

هر چند بسیاری از اطلاعات و آگاهی‌های ارایه شده توسط والدین به کودکان ممکن است توسط آنها به خوبی درک نشده و فراموش گردند اما به مرور در طول سال‌های رشد کودک درک وی از مسایل جنسی افزایش یافته و به ارایه اطلاعات صحیح عادت می‌نمایند.

اگر چه یاد گرفتن نام‌های تشریحی دستگاه‌های تناسلی برای بسیاری از کودکان سخت و دشوار است اما زمینه‌ای را فراهم می‌کند تا اطلاعات بعدی به وی منتقل شود و با درک این مساله که فهم وی افزایش یافته می‌توانیم اطلاعات جدید و کامل‌تری بدهیم. مثلا می‌توانید طوری اطلاعات بدهید که بچه بفهمد که به دنیا آمدن بچه ربطی به خوردن و گوارش ندارد ولی از جایی نزدیک محل دفع رخ می‌دهد اما نه در محل ادرار کردن و دفع مدفوع که به این ترتیب، خیال وی تا حدودی آسوده خواهد شد.

موکدا تاکید خواهد شد که وقتی بچه‌ها سوال می‌پرسند باید به جواب دادن به همان سوال اکتفا نمود و تنها باید جواب همان سوال‌ را به آنها داد و نکته بعدی بهترین زمان جهت آموزش مسایل جنسی به کودکان زمانی است که خودش سوالی را مطرح کند.

در دوران ابتدایی مدرسه رشد اندام‌های جنسی بدون تغییر می‌ماند ولی به مرور و با گذشت زمان و نزدیک شدن به زمان بلوغ، تمایل و علاقه بچه‌ها به کشف تفاوت‌های جنسی بیشتر می‌شود. در این زمان نقش‌های جنسیتی و هویت جنسی به نحوه برخورد والدین و اولیای امور در جامعه مربوط بوده و تاکید می‌شود که تاثیر محیط مدرسه ابتدایی بر رشد جنسی کودکان بسیار درخور و قابل توجه است. در این دوران باید کودکان بیاموزند که بدنشان به خود آنها تعلق دارد و آنها مسوول حفظ و نگهداری حریم خودشان می‌باشند و همچنین نباید وادار به بوسیدن خویشاوندان و دوستان خانوادگی شوند، همچنین باید روش‌های مقابله با آزارجنسی را فراگیرند و هشیاری لازم را به دست آورند.

دکتر غلامحسین قائدی

روان‌پزشک کلینیک سلامت جنسی و عضو هیات علمی دانشگاه شاهد