شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

امام خمینی از نجف عازم کویت شدند


امام خمینی از نجف عازم کویت شدند

در روز ۱۲ مهر ۱۳۵۷ امام خمینی چند روز پس از رفع حصر از منزلش در نجف, از عراق عازم کویت شد

در روز ۱۲ مهر ۱۳۵۷ امام خمینی چند روز پس از رفع حصر از منزلش در نجف، از عراق عازم کویت شد.

پس از واقعه جمعه خونین (۱۷ شهریور)، برقراری حکومت نظامی و متعاقب آن شکست تلاش‌های دولت شریف‌امامی برای برقراری آشتی ملی، جلب حمایت روحانیت و منفعل کردن مخالفان، تلاش‌ها برای محدود کردن فعالیت‌های امام خمینی آغاز شد. دولت عراق نیز با توجه به نفوذ روزافزون امام بر مردم نجف و مشاهده تبعات آن نگران شده بود. این‌چنین بود که هر دو دولت بر سر محدودیت رهبر مذهبی انقلابیون به توافق رسیدند و مذاکراتی در این زمینه بین وزرای خارجه ایران و عراق که برای شرکت در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک رفته بودند، صورت گرفت. پیرو این مذاکرات هیاتی از تهران به بغداد رفت و مذاکراتی با مقامات عراقی در زمینه هماهنگ ساختن سیاست دولتین ایران و عراق درباره امام به عمل آمد. متعاقب این اقدامات، رفت و آمدهای امام محدود شد و ماموران امنیتی در روز دوم مهرماه منزل ایشان در نجف را به محاصره درآوردند. دستگاه امنیتی رژیم عراق از امام خواسته بود چنانچه می‌خواهد در عراق بماند، دست از فعالیت سیاسی بردارد اما ایشان حاضر به تبعیت از نظریات دولت عراق نشد و تصمیم به ترک خاک آن کشور گرفت.

امام خمینی‌‌ همان زمان در ملاقات با سعدون شاکر، رییس سازمان استخبارات عراق گفته بود: «هر کجا بروم، اگر این فرشم را پهن کنم،‌‌‌ همان جا منزل من است. من از آن روحانیونی نیستم که به خاطر علاقه به زیارت دست از کار مبارزه بکشم و اگر بنا شود از مردم ایران جدا بشوم، دقیقه‌ای اینجا نخواهم ماند.»

رهبر انقلاب تصمیم گرفت عازم کویت شود تا در کویت بعد از رایزنی «به یکی از ممالک اسلامی برود». امام پیش از سفر به زیارت حرم امام علی(ع) رفت و در آنجا مورد استقبال مردمی واقع شد که از رفع حصر وی شاد بودند، ولی هیچ کس نمی‌دانست امام قرار است نجف را ترک کند. به همه تأکید شده بود که کسی از حرکت به سوی کویت باخبر نشود. این مخفی‌کاری بی‌فایده بود و مقامات عراقی متوجه این موضوع شدند. سعدون شاکر در روز یازدهم مهر ساعت ۲۲ به هیأت ایرانی اعلام کرد: «یک ساعت پیش به من اطلاع رسید که خمینی فردا از راه زمینی به وسیله اتومبیل عازم کویت می‌باشد و رفتن او قطعی و حتمی است.» موضوع با سرعت به مقامات ایرانی مخابره شد.

صبح روز دوازدهم امام خمینی اهالی خانه را جمع کرد و خطاب به آنان گفت: «هیچ ناراحت نباشید که هیچ نمی‌شود. آخر نمی‌شود ساکت بود. جواب خدا و مردم را چه می‌دهیم؟ عمده تکلیف است، نمی‌شود از زیر بار تکلیف شانه خالی کرد. اینکه هیچ، ‌اگر می‌گفتند یک روز ساکت باش و اینجا زندگی کن و من می‌دانستم یک روز سکوت مضر است، محال بود قبول کنم.»در چنین شرایطی بود که کاروان امام بعد از نماز صبح حرکت کرد. چهار اتومبیل از یاران، امام را بدرقه می‌کردند. دو اتومبیل رژیم عراق نیز کاروان امام را اسکورت می‌کردند. دولت ایران که از حرکت امام خمینی آشفته شده بود تماس خود را با سرویس اطلاعات عراق برقرار کرده بود و هر لحظه از کاروان امام خبر می‌گرفت: «حبیب رئیس دفتر سرویس عراق تلفنی به نمایندگی اطلاع داد که‌[آیت‌الله] خمینی به وسیله اتومبیل نزدیک بصره رسیده است». «آقای غالب منشی رئیس دفتر در ساعت ۳۵: ۱۵ به وقت تهران اظهار داشت [آیت‌الله] خمینی از مرز صفوان گذشته و وارد خاک کویت شده است». «آقای غالب منشی رئیس سرویس عراق در ساعت ۱۹ به وقت بغداد اظهار نمود پس از خارج شدن [آیت‌الله]‌ خمینی از مرز صفوان تاکنون اطلاع جدیدی درباره او از سازمان امنیت به ما نرسیده...».نه تنها نیروهای امنیتی رژیم لحظه به لحظه در تلاش بودند، بلکه تمامی دیپلماسی ایران در حال فعالیت بود تا از رفتن امام خمینی به کویت ممانعت به عمل آورند. سفیر شاه در کویت از قول یک مقام کویتی اطلاع داد که آیت‌الله خمینی ساعت ۱۵ به وقت ایران به مرز کویت وارد، ولی «مقامات کویتی از ورود وی جلوگیری به عمل آورده‌اند» و «آیت‌الله خمینی و همراهان، مرز کویت را به مقصد بصره ترک نموده‌اند» و «مقامات کویتی تحت هیچ شرایطی حاضر به دادن اجازه ورود به خمینی نخواهند بود.» طبق گزارش ارتشبد قره‌باغی، وزیر کشور یکی از عوامل تصمیم دولت کویت، فشار دولت انگلیس بوده است. سفیر انگلیس در ملاقاتی به قره‌باغی گفته است که: «به طوری که ملاحظه کردید وقتی [آیت‌الله] خمینی خواست از عراق به کشور کویت برود، چون کشور کویت از کشورهای دوست نزدیک انگلستان است، برای اینکه [آیت‌الله] خمینی در همسایگی ایران نتواند علیه دولت ایران تحرکات بکند از دولت دوستمان کویت خواستیم که اجازه ورود به خمینی را ندهد.»کاروان برای صرف صبحانه در نزدیکی بصره متوقف شد. یک اتومبیل دیگر از طرف آیت‌الله مهری هم رسید و امام و احمد آقا به آن اتومبیل منتقل شدند. ظهر به مرز صفوان (گمرک ایران) رسیدند، کارهای اداری تمام شد و بدرقه‌کنندگان با امام خداحافظی و به سوی نجف حرکت کردند.

امام خمینی و همراهان، سیداحمدآقا، فردوسی‌پور، املایی، سیداحمد مهری و یک کویتی و دکتر ابراهیم یزدی با دو اتومبیل به سوی (عبدلی) گمرک کویت حرکت کردند. مهری گذرنامه را برد و کارهای اداری آن را تمام کرد و ظاهرا مسئولین مرزی کویتی از روی اسم و مدارک، امام خمینی را نشناختند. امام برای تجدید وضو پیاده شد و مأموران کویتی وی را شناختند و امام و همراهان را به سالن تشریفات راهنمایی کردند. کاروان تا ساعت‌ها در صفوان معطل شد. بعد از اعتراض امام کاروان با اسکورت دو اتومبیل نیروهای امنیتی به بصره بازگشت و شب به هتل شرق‌الاوسط رفتند. همراهان جویای تصمیم امام بودند و ایشان تصمیم را به فردا احاله داد. همزمان ساواک به خاطر نگرانی از تبعات خروج امام از عراق، با سرعت بخشنامه‌ای را به ساواک‌های تابعه رمز کرد: «با توجه به عزیمت خمینی از عراق چون احتمال دارد از طرف عوامل و طرفداران نامبرده حرکات و تشنجاتی در آن منطقه صورت گیرد، دستور فرمایید ضمن مراقبت‌های همه جانبه در این مورد با همکاری مراجع انتظامی، لیست مظنونین درجه یک و طرفداران حاد یاد شده سریعا تکمیل تا به محض دستور نسبت به دستگیری آنان اقدام شود.»صبح روز سیزدهم سیداحمد خمینی به همراهان اطلاع داد که امام تصمیم دارد به پاریس عزیمت کند. امام خمینی در وصیت‌نامه‌اش با اشاره به موضوع سفر به پاریس می‌نویسد: «از قرار مذکور بعضی‌ها ادعا کرده‌اند که رفتن من به پاریس به وسیله آنان بوده. این دروغ است. من پس از برگرداندنم از کویت، با مشورت احمد، پاریس را انتخاب نمودم، زیرا در کشورهای اسلامی احتمال راه ندادن بود، آنان تحت نفوذ شاه بودند، ولی پاریس این احتمال نبود.»

کاروان برای سفر به پاریس باید عازم بغداد می‌شد. موضوع به مأموران مراقب امام خمینی اعلام شد. ماموران پس از اطلاع به بغداد و موافقت مرکز درخواست بهای پنج بلیط هواپیما کردند. ساعت ۱:۳۰ بعدازظهر مأموران عراقی کاروان پنج نفره، امام خمینی، سیداحمد، فردوسی‌پور، املایی و یزدی را به یک فرودگاه نظامی بردند و آن‌ها را با یک هواپیمای نظامی کوچک روانه بغداد کردند. در فرودگاه بغداد چند نفر از دوستان که با خبر شده بودند از کاروان استقبال کردند. همراهان امام بلیط پرواز هواپیمای عراقی که فردای آن روز یعنی ۱۴ مهر ۱۳۵۷ عازم پاریس بود خریداری کردند. آخرین شب اقامت امام در عراق به زیارت حرم امام موسی کاظم در کاظمین گذشت. صبح روز ۱۴ مهر ۱۳۵۷ امام خمینی با چهار نفر از همراهان خود سوار بر هواپیمای جمبو جت عراقی شد. سر میهماندار، امام خمینی و همراهانش را به طبقه دوم هواپیما راهنمایی کرد و بلافاصله سه نفر نیروی امنیتی نیز به آنان پیوستند. هواپیما از روی زمین برخاست و بدین ترتیب رهبر انقلاب و همراهانش عازم پاریس شدند.

منبع: تاریخ ایرانی