دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
تخمه بشکن, استخوانت نشکند
تخمهها منبع غنی چربی هستند که هنگام رسیدن، مقدار زیادی از نشاسته خود را از دست میدهند و به میزان چربی آنها افزوده میشود. از نظر نوع چربی هم دارای اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع هستند که البته مقدار اسیدهای چرب غیر اشباع (مفید) آنها بیشتر است...
تخمهها مانند ماهیها از نظر امگا -۳ غنیاند. امگا-۳ موجود در تخمهها به کاهش بینظمیهای ضربان قلب، تریگلیسرید خون، خطرات تشکیل لخته، سرعت سخت شدن شرایین، خطر فشارخون بالا و کاهش سرطان و اختلالات رفتاری در جوانان کمک میکند و برعکس امگا۳ های دارویی، خطر مسمومیت ندارند. در ادامه مطلب به خواص برخی از انواع تخمهها اشاره میکنیم.
● تخمه آفتابگردان: انرژی ساز
تخمه آفتابگردان سرشار از فسفر، منگنز، روی، پتاسیم، منیزیم، آهن و حاوی میزان قابلتوجهی فولات (اسیدفولیک)، ویتامین۵ Bو ویتامینهای دیگر گروه B است که این ویتامینها باعث میشوند بدن به خوبی بتواند از کربوهیدراتها (قندها) استفاده کند و پرانرژی باشد. یک مشت تخمه آفتابگردان ۵۵ درصد تیامین یا همان ویتامین ۱ Bموردنیاز روزانه افراد را تامین میکند. تخمههای آفتابگردان سرشار از اسیدهای چرب اشباعنشده چند باندی، بهخصوص اسیدلینولئیک هستند که نوعی اسیدچرب امگا ۶ محسوب میشود. علاوه بر این، این تخمه حاوی اسیدهای چرب اشباعنشده تکباندی نیز است که این اسیدهای چرب برای سلامت قلب و عروق بسیار مفیدند. یک مشت از این تخمهها، ۹۰ درصد نیاز روزانه به ویتامین E را تامین میکند. در ۱۰۰ گرم تخمه آفتابگردان ۵۸۰ کالری انرژی نهفته است. این تخمه حاوی ۲۴ درصد مواد پروتئینی، ۴۷ درصد روغن، ۲۰ درصد کربوهیدرات و سرشار از فسفر، پتاسیم، آهن، کلسیم، منیزیم و ویتامین A، B و E است.
● تخمه هندوانه: دشمن پوکی استخوان
۱۰۰ گرم تخمه هندوانه، ۵۹۰ کالری انرژی دارد و در ۱۰ عدد آن، ۵ کالری انرژی نهفته است. ترکیبهای موجود در این تخمه مانند انواع دیگر است و مصرف متعادل آن میتواند از کمخونی، بیاشتهایی، سوءجذب و التهاب جلوگیری کند. این تخمه بیشتر به نام تخمه جابانی (ژاپنی) معروف است و کلسیم آن برای زنان یائسه در پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان مفید به نظر میرسد. تخمه جابانی با توجه به گونههای مختلف هندوانه اندازههای ریز و درشت دارد و میتوان آن را به صورت بوداده در طعمهای نمکی (البته کمنمک)، گلپر و آبلیمو مصرف کرد.
● تخمه خربزه: خون ساز
مغز تخمه خربزه بوداده حاوی چربی، پروتئین، آهن، ویتامین E و فیبر است. تخمه خربزه نیز غنی از مواد معدنی و ویتامینهاست، به خونسازی کمک میکند و خاصیت آنتیاکسیدان دارد.
● تخمه کدو: سلامت پروستات
با خوردن ۱۰۰ گرم تخمه کدو نیمی از نیاز روزانه بدن به منگنز، منیزیم و فسفر تامین میشود. تخمه کدو میتواند برای سالمندانی که در معرض پوکی استخوان قرار دارند آجیل مناسبی باشد. به علاوه تخمه کدو در حفظ سلامت پروستات نقش ضدالتهابی ایفا میکند. تخمه کدو تنبل بهترین منبع منیزیم است و به گفته دانشمندان، سطح بالای منیزیم در خون تا ۴۰ درصد احتمال مرگ زودرس را کاهش میدهد. در پاییز که فصل کدوتنبل است میتوانید تخمه آن را خشک و این دانه را به برنامه غذایی روزانهتان اضافه کنید. در هر ۳۰ گرم دانه برشته شده کدو تنبل، ۱۵۰ میلیگرم منیزیم وجود دارد. برخلاف افکار عمومی تخمه کدو دفعکننده کرم است و باعث افزایش و تقویت حافظه میشود. تخمه کدوی کاغذی نیز سرشار از فیتوسترول و ویتامین E و اسیدهای چرب لینولئیک است و برای ورم پروستات و سوزش مجاری ادرار استفاده میشود.
● مغز تخمه پوستکنده بخوریم یا نه؟
از مصرف مغز تخمهها بهصورت پوستکنده و آماده حتیالامکان خودداری کنید زیرا در این صورت هم از مصرف تخمه لذت کمتری میبرید، هم کالری خیلی بالایی دریافت میکنید. علاوه بر اینها، احتمال اکسیده شدن این مغز تخمهها بیش از خود تخمههاست. درضمن اگر از هر چند تخمهای که میخورید یکی تلخ است معنی آن این است که این تخمهها در حال فساد هستند.
● مضرات مصرف بیرویه تخمهها
در مصرف انواع تخمهها محتاط باشید چراکه زیادهروی در مصرف آنها به دلیل چربی و کالری بالا منجر به اضافهوزن میشود و نمک به کار رفته در آنها برای طعمدار شدن باعث افزایش فشارخون و برخی عوارض دیگر در بدن خواهد شد بنابراین بهتر است از آجیلهایی استفاده کنید که طعم دیگری به غیر از شوری برای آنها در نظر گرفته شده است. اگرچه تخمهها از هر نوع فیبر محلول و نامحلول، غنی هستند ولی عمدتا میزان فیبر نامحلول بالاتری دارند. مصرف متعادل این خوراکی برای افرادی که به یبوست، بیماریهای التهابی، سرطان روده بزرگ، افزایش چربی و فشارخون مبتلا هستند، مناسب خواهد بود. فراموش نکنید در اثر حرارت نامطلوب، چربی تخمه نیز دستخوش تغییرات نامطلوب و روغن مفید آن به روغنی مضر تبدیل میشود. پروتئین و کربوهیدراتهای آن نیز به علت قهوهای شدن افت تغذیهای پیدا میکند. اگر درجه حرارت خیلی بالا باشد، با تشکیل مواد سمی که بوی تند نامطلوبی دارد شروع به تجزیه شدن و سوختن میکنند بنابراین توصیه میشود همیشه از آجیلهای بو نداده استفاده کنید یا در صوت لزوم، بو داده آن را از مراکز معتبر وزارت بهداشت که دارای مجوز بهداشتی و تاریخ مصرف هستند، تهیه کنید.
دکتر محمدحسن انتظاری
متخصص تغذیه و رژیم درمانی
مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
غزه ایران آمریکا شورای نگهبان مجلس شورای اسلامی انتخابات دولت حسین امیرعبداللهیان حجاب جنگ دولت سیزدهم حسن روحانی
سلامت هواشناسی اصفهان شهرداری تهران تهران قتل فضای مجازی سیلاب سامانه بارشی سازمان هواشناسی آموزش و پرورش باران
بانک مرکزی خودرو بنزین بازار خودرو قیمت دلار قیمت طلا قیمت خودرو دلار یارانه مسکن ایران خودرو حقوق بازنشستگان
تلویزیون نمایشگاه کتاب سینمای ایران صدا و سیما دفاع مقدس مسعود اسکویی موسیقی سریال مهران غفوریان
معماری
اسرائیل رژیم صهیونیستی حماس فلسطین جنگ غزه روسیه اوکراین امیرعبداللهیان طوفان الاقصی ایالات متحده آمریکا نوار غزه جنگ اوکراین
فوتبال پرسپولیس استقلال لیگ برتر جواد نکونام رئال مادرید سپاهان بارسلونا بازی لیگ برتر انگلیس باشگاه استقلال باشگاه پرسپولیس
باتری اپل گوگل اینستاگرام آیفون مایکروسافت ناسا عکاسی سامسونگ
کاهش وزن دیابت توت فرنگی سیگار فشار خون کبد چرب