چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

نکات ایمنی چهارشنبه سوری خطرات چهارشنبه سوری برای دانش آموزان


نکات ایمنی چهارشنبه سوری خطرات چهارشنبه سوری برای دانش آموزان

نکات ایمنی چهارشنبه سوری چهارشنبه آخر هر سال ایرانیان جشنی دارند به نام چهارشنبه سوری دارند اما به مرور زمان این مراسم از حالت جشن خارج شده و به سو استفاده از مواد محترقه انجامیده است در این مقاله به ذکر نکات ایمنی چهارشنبه سوری همینطور خطرات آن برای دانش آموزان پرداخته شده است

خطرات چهارشنبه سوری برای دانش آموزان

مراسم چهارشنبه سوری که در سال های دور، با روشن کردن یک آتش کوچک و دور هم جمع شدن خانواده ها جشن گرفته می شد، سال هاست که شباهت زیادی به صحنه های جنگ پیدا کرده است.

دیگر مراسم چهارشنبه سوری، شباهتی به جشنی که در شاهنامه فردوسی نیز به آن اشاره شده، ندارد.

در شب چهارشنبه آخر سال، قشری که بیشتر آنها را جوانان و نوجوان تشکیل می دهند با در دست داشتن مواد محترقه خطرناک، آرامش را از شهروندان سلب می کنند و گاه این سلب آرامش آنها با خطراتی برای خودشان و همچنین دیگران همراه می شود.

هر سال توصیه های مکرری در رابطه با کم خطر برگزار کردن مراسم چهارشنبه سوری ارائه می شود و امسال نیز این توصیه ها رنگ و بوی دیگری به خود گرفته است.

در سال جاری، بسیاری از شهروندان در کمپینی مشترک و با گفتن "نه" به مراسم چهارشنبه سوری پر خطر در تلاش هستند تا علاوه بر زنده نگاه داشتن یاد 16 شهید آتش نشان حادثه پلاسکو، خطرات کمتری را برای آتش نشان های شهر رقم زنند.

شرکت کنندگان در این کمپین اعتقاد دارند که همراه شدن مردم با این پویش می تواند سبب کاهش حوادث و به دنبال آن حضور کمتر آتش نشان ها در عملیات های مختلف شود.

در آستانه روزهای پایانی سال و با نزدیک شدن به مراسم چهارشنبه سوری، افرادی که پیش از این اقدام به جمع آوری، نگهداری و انبار مواد محترقه کرده اند در تلاش برای رساندن این مواد به مصرف کنندگان خود هستند.

افردای که از خرید مواد محترقه استقبال می کنند، بیشتر نوجوانان و جوانان هستند و این عده، فریب فروشندگان مواد محترقه را می خورند.

در بسیاری از حوادثی که شاهد فوت افراد هستیم، همسایگان و یا اقوام آنها اعلام می کنند که از موضوع فروش مواد محترقه افراد خبر داشته اند اما با این فرضیه که شاید اقدام آنها به نوعی آدم فروشی آن هم در آستانه عید نوروز تلقی شود، گزارش این اقدام خطرناک را به پلیس ارائه نکرده اند.

افراد باید بدانند در صورتی که با پلیس همکاری کرده و جلو خطرات را بگیرند، اطلاعات آنها محرمانه خواهد بود و هیچ گاه اعلام نمی شود.

در برخی حوادث، حتی برخی از افرادی که در یک خانه زندگی می کنند نیز نمی دانند که در محل زندگی آنها مواد محترقه خطرناک نگهداری می شود. در حادثه انفجار مواد محترقه در اردبیل که منجر به کشته شدن 7 تن و مصدومیت 4 تن دیگر از شهروندان شد نیز همه افراد از وجود مواد محترقه در زیر زمین خانه اطلاع نداشتند.

کار کردن با مواد شیمیایی نیازمند علم و دانش کافی است و افراد باید بدانند به صرف داشتن پول و راه اندازی کاسبی پر درآمد در آستانه عید، نباید نسبت به خرید موادی از جمله اکلیل و سرنج و ترکیب آن اقدام کنند.

نگهداری و به طور کلی انبارداری مواد شیمایی طبق محاسبات علمی انجام می شود و این طور نیست که هر فردی قادر به انجام این کار باشد.

بسیاری از کودکان و نوجوانان که از مواد محترقه خطرناک استفاده می کنند به هیچ وجه متوجه خطرات استفاده از این مواد نیستند. آنها تنها از زشت بودن عمل خود با خبر هستند و به همین خاطر ترقه هایشان را مخفی می کنند.

در بسیاری از موارد دیده شده که کودکان و نوجوانان مواد محترقه خود را در زیپ کیف مدرسه خود مخفی می کنند. در این شرایط اگر کیف آنها در کنار شوفاژ کلاس قرار گیرد، هر لحظه احتمال منفجر شدن ترقه ها وجود دارد ضمن اینکه برخی از دانش آموزان مواد محترقه را در جیب لباس خود نگهداری می کنند و با حرارت بدن آنها، احتمال انفجار مواد محترقه وجود دارد.

نکته ای که قابل توجه است این است که؛ پدران و مادران طوری که به شخصیت فرزندانشان لطمه وارد نشود، نقاطی که احتمال مخفی کردن ترقه از سوی فرزندانشان وجود دارد را شناسایی و بازدید هایی را از این محل ها داشته باشند. بدون شک با این کار جلو بسیاری از خطرات گرفته خواهد شد.

بهتر است که معلمان در کلاس های درس خود، دانش آموزان را از خطرات مواد محترقه مطلع کرده و به آنها گوشزد کنند که در صورت مصدومیت در مراسم های چهارشنبه سوری، تمام تعطیلات عید را درگیر مشکلات ناشی از سوختگی و سایر جراحات خواهند بود.

علاوه بر آماده باش 123 ایستگاه آتش نشانی در سطح شهر آتش نشانان به همراه خودروهایشان در 1000نقطه مستقر می شوند تا زمان رسیدگی به حوادث به حداقل برسد.

مقایسه امار حوادث چهارشنبه سوری سال گذشته نشان می دهد این حوادث نسبت به سال 93 تغییری نداشته است به گونه ای که در سال گذشته 53 مورد حریق فضای سبز و 26 حادثه آتش سوزی خانه داشتیم.

نکات ایمنی چهارشنبه سوری

1.از نزدیک شدن به افرادی که مسائل ایمنی را رعایت نمی کنند، جدا بپرهیزید.

2.تماشاچیان (ناظرین بیگناه) معمولا در خطر اصابت ترکش های ترقه ها و مواد منفجره هستند . سعی کنید در تیر رس ترکش ها نباشید و هیچگاه این مواد را به سمت افراد دیگر پرت نکنید.

3.از پرتاب فشفشه، موشک و سایر مواد آتش زا روی شاخه درختان، پشت بام و بالکن منازل خودداری کنید.

4.فقط در فضای باز اقدام به استفاده از فشفشه و ترقه نمائید و هیچگاه آن را در فضای بسته استفاده نکنید.

5.از آتش زدن لاستیک، هیزم و کارتن خالی در واحدهای مسکونی یا در معابر، کوچه و خیابان خودداری کنید؛ چرا که ضمن آلودگی شدید هوا، سایر خطرات را هم در بر دارد.

6.آتش بازی در نزدیکی پمپ بنزین ها، وسایل نقلیه که حامل بنزین و مواد سوختی هستند، در صورت کمترین نشت از وسایل نقلیه، و حتی در شرایط عادی این وسایل را به بمبی تبدیل می کند که ماشه انفجار آن کشیده شده باشد.

7.در صورت روشن کردن آتش توصیه می شود که آتش در حجم کم باشد و از ریختن مواد سریع الاشتعال نظیر نفت، بنزین و الکل روی آتش جدا خودداری کنید.

8.هنگام استفاده از اینگونه مواد، حضور یک فرد بالغ و آشنا به نکات ایمنی ضروری است و این مواد را در اختیار بچه های کوچک قرار ندهید.

9.از مواد محترقه و منفجره و ترقه و فشفشه دست ساز استفاده نکنید.

10.ترقه ها و فشفشه و دیگر و اسباب آتش بازی را از فروشنده های مجاز و معتبر تهیه کنید و به برچسب آن توجه کنید.

11.در هر زمان فقط یکی از مواد محترقه و منفجره را روشن کنید و همزمان تعداد زیادی از آنها را با هم آتش نزنید.

12.ترقه ها و فشفشه های عمل نکرده را مجددا روشن نکنید.

13.هرگز مواد سوختنی و ترقه را در مقادیر کم یا انبوه در منزل نگهداری نکنید.

14.مواد محترقه و منفجره را در محلی مطمئن دور از دسترس کودکان، در مکان خشک و خنک نگهداری کنید.

15.از حمل مواد محترقه و منفجره در جیب هایتان اجتناب کنید. بسیاری از کودکان به دور از چشم والدین مواد را خریداری و در جیب، کیف و یا کمد نگهداری می کنند که به علت درجه آتشگیری پایین بزودی مشتعل و خسارات جانی و مالی فراوانی را ببارمی آورند.

16.هنگام استفاده از فشفشه، دستتان را باز نگهداشته و از جلوی صورتتان دور نگهدارید تا دچار سوختگی نشوید.

17.این مواد را در داخل وسایل با پوشش شیشه ای و یا قوطی های فلزی منفجر نکنید.

18.از انداختن مواد تحت فشار( مانند کپسولها ، اسپری حشره کش و ....) و وسایل شیشه ای (مانند شیشه آب، آمپول،... ) و قوطی های فلزی (مانند قوطی های اسپری و کنسرو ) به درون آتش جدا بپرهیزید؛ زیرا به علت دارا بودن خاصیت انفجاری، ذرات آن پرتاب و وارد چشم می شود.

حتما از عینک و دستکش محافظ استفاده کنید.

19.وجود یک کپسول خاموش کننده آتش نشانی پودری در نزدیک محوطه آتش ضروری است.

20.قبل از ترک محل روشن کردن آتش، حتما از خاموش بودن آن مطمئن شده و باقیمانده آنرا حتما توسط آب سرد کرده و جمع آوری کنید.

21.در صورت بروز هر گونه حریق یا حادثه، ضمن حفظ خونسردی در اسرع وقت با شماره تلفن 125 ستاد فرماندهی آتش نشانی تماس گرفته و مراتب را با ذکر نوع حادثه و نشانی دقیق اطلاع دهید.