چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

آلوده‌کننده های هوای داخل خانه


آلوده‌کننده های هوای داخل خانه

۱- مواد شیمیایی وسایل کاردستی: هنگامی‌که می‌خواهید کاردستی درست کنید، بهتر است در هوای آزاد این کار را انجام دهید. نوع وسایل لازم برای درست کردن کاردستی و مدت زمان قرارگرفتن …

۱- مواد شیمیایی وسایل کاردستی: هنگامی‌که می‌خواهید کاردستی درست کنید، بهتر است در هوای آزاد این کار را انجام دهید. نوع وسایل لازم برای درست کردن کاردستی و مدت زمان قرارگرفتن در معرض دود، بوی چسب و...، مشکلاتی مانند سردرد، سوزش چشم، بینی و گلو را در پی دارد. پختن بیش از حد خاک رس می‌تواند موجب آزاد شدن ماده شیمیایی سمی‌در هوا شود.حتی برخی از اقلامی‌ که سمی‌نیستند نیز دارای حلال‌هایی هستند که برای تنفس خطرناکند.

۲- اسپری خوشبو کننده هوا: خوشبو کننده‌های هوا در برخی افراد، باعث ایجاد مشکلات تنفسی و سردرد می‌گردند.یک سوم بیماران مبتلا به آسم، هنگام تماس با این مواد دچار حملات آسم می‌شوند. برخی از این خوشبو کننده‌ها دارای فتالات هستند. فتالات ماده شیمیایی است که باعث ایجاد مشکلات رشد و هورمونی در کودکان می‌شود. به جای استفاده از اسپری‌های خوشبو کننده هوا بهتر است از گیاهانی مانند: رزماری، ریحان و نعنا استفاده کنید.

۳- رنگ کردن در و دیوار خانه: رنگ کردن خانه نیز باعث انتشار گازهای خطرناک در داخل خانه می‌شود. در حین رنگ کردن و تا چند روز بعد از آن، تمام در و پنجره‌ها را باز کنید تا رنگ خشک شود. قوطی‌های رنگ را در جایی نگه ندارید، زیرا حتی ظروف رنگ دربسته هم ممکن است گازها را منتشر کنند. اگر هم می‌خواهید قوطی‌های رنگ را نگه دارید، آنها را در مکانی دور از محل زندگیتان مثل انباری یا زیرزمین نگه دارید.

۴- فرش و قالیچه: افراد در خانه‌ای که فرش دارد، بیشتر دچار سردرد، بثورات پوستی و سوزش چشم و گلو می‌شوند. فرش و موکت و قالیچه، گازهای خطرناکی را در هوای داخل خانه ایجاد می‌کنند. فرش‌ها را قبل از آوردن به خانه، چند روز در هوای آزاد بگذارید. اگر کودک شما دارای آسم یا آلرژی است، از کف‌پوش‌های دیگری به جای فرش استفاده کنید.

۵- مواد تمیزکننده خانگی: اگر بوی مواد شیمیایی را که برای تمیز کردن خانه استفاده می‌شوند، استشمام کنید یا به آنها دست بزنید، می‌تواند موجب بثورات پوستی و ناراحتی تنفسی شود. این خطرات در افراد مبتلا به بیماری تنفسی و پوستی شدیدتر می‌باشد.سعی کنید با آب داغ، جوش شیرین، پارچه و محصولات پاک کننده‌ای که کمتر سمی‌هستند، خانه خود را تمیز کنید.

۶- لباس‌های گرفته شده از خشکشویی:خشکشویی‌ها غالبا از پروکلرواتیلن استفاده می‌کنند. پروکلرواتیلن نوعی ماده شیمیایی است که موجب سرطان در حیوانات می‌شود. هنگامی‌که لباس خود را از خشکشویی به خانه می‌آورید، ممکن است افراد خانه این ماده شیمیایی خطرناک را استنشاق کنند. قبل از پوشیدن لباس‌های خشکشویی، بهتر است چند روز آنها را در انباری بگذارید.

۷- دود سیگار: در خانه‌ای که یکی از افراد آن سیگار می‌کشد، کودکان دچار عفونت گوش، ذات‌الریه، برونشیت و سرفه می‌شوند.کودکانی که دارای آسم هستند، غالبا دارای حملات مکرر آسم می‌شوند. تنفس دود سیگار باعث می‌شود کودکانی که دارای علائم آسم نیستند، دچار علائم آسم شوند.اگر لباس، بالش و فرش شما بوی سیگار بدهد، برای کودکانی که در خانه هستنند و روی زمین بازی می‌کنند، مضر است.

۸- دود ظروف تفلون: پختن غذا در ظروف تفلون در دمای بسیار بالا ممکن است باعث آزادسازی دودهای سمی‌ گردد. اگر دما بیشتر از ۲۶۰ درجه سانتیگراد باشد و ظرف مورد استفاده تفلون باشد، مواد شیمیایی را پخش می‌کند. ظروف خود را خیلی داغ نکنید یا پیش از گرما دادن به این ظروف، آنها را در فر قرار دهید و همیشه موقع پخت غذا، از هود یا هواکش آشپزخانه استفاده کنید. به جای تفلون، بهتر است از ظروف چدنی و یا استیل استفاده کنید.

۹- مشکلات اجاق گاز: اجاق گازی که به طرز نادرست نصب شده است، می‌تواند باعث پخش گازهای خطرناکی مثل مونوکسیدکربن و دی اکسیدنیتروژن در خانه شود. مونوکسیدکربن در غلظت کم می‌تواند باعث خستگی شود. مونوکسیدکربن در غلظت بالا، باعث تهوع، سردرد، سرگیجه و حتی مرگ می‌شود. دی اکسیدنیتروژن باعث مشکلات تنفسی به خصوص در کودکان می‌شود.ا گر شعله اجاق، آبی رنگ است، می‌توانید از تنظیم بودن مشعل‌ها مطمئن شوید. همیشه در هنگام کار با اجاق گاز، هود یا تهویه آشپزخانه را روشن کنید تا گازهای خطرناک وارد فضای خانه نشود.

۱۰- گاز رادون:شما گاز رادون را نمی‌توانید ببینید یا استشمام یا مزه کنید. هنگامی‌که اورانیوم وارد سنگ، خاک یا آب می‌شود، گاز خطرناک رادون تشکیل می‌شود. از طریق شکاف‌ها و یا سوراخ‌های دیوار و یا لوله ها، گاز رادون وارد خانه می‌شود. دومین علت ایجاد سرطان ریه، گاز رادون است.

۱۱- شومینه:شومینه باعث انتشار گازهای خطرناکی مثل مونوکسیدکربن در فضای خانه شما می‌شود.هر ساله فیلتر دودکش و خود دودکش شومینه را بررسی کنید.

۱۲- فرمالدئید: فرمالدئید ماده شیمیایی است که در چوب مبلمان و در پرده و لباس به کار می‌رود. کودکانی که در معرض این ماده قرار می‌گیرند، بیشتر دچار مشکلات تنفسی می‌شوند. فرمالدئید، گازهای گلخانه‌ای را هم تولید می‌کند. بهتر است پرده‌ها را قبل از نصب، بشویید و مبلمان جدید (تازه خریداری شده) را تا مدتی در هوای آزاد قرار دهید.