چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

۲۳ دی ـ ۱۳ ژانویه ـ تایخ از نگاه به تصویر


این عكس ۱۲ ژانویه ۲۰۰۳ در روزنامه های آمریكا چاپ شده بود و لحظه وداع یك مادر با فرزند ملوانش را نشان می دهد كه كشتی او ماموریت خلیج فارس و شركت در جنگ احتمالی با عراق را یافته است …

این عكس ۱۲ ژانویه ۲۰۰۳ در روزنامه های آمریكا چاپ شده بود و لحظه وداع یك مادر با فرزند ملوانش را نشان می دهد كه كشتی او ماموریت خلیج فارس و شركت در جنگ احتمالی با عراق را یافته است .

هیچ مادری ؛ آمریكایی ، عراقی ، چینی ، روس و... چنین لحظه ای و اصولا جنگ را نمی خواهد ببیند .« تاریخ » سراسر از جنگ می گوید و همه را به حساب این می گذارد كه نظمی در جهان وجود نداشت كه مسائل را از راه مذاكره و مسالمت و میانجیگری حل و فصل كند . اینك در عصر پیشرفتهای شگرف علمی ، بحث از گسترش دمكراسی و حقوق بشر و توجه به اندیشه های انساندوستانه و بیدار شدن وجدانها و حساس شدن انسانها نسبت به سرنوشت هم و وجود تشكیلاتی ، گرچه نا كامل ، به نام سازمان ملل ؛ جنگ پدیده ای پذیرفتنی و مطابق منطق و اصول نیست و بسیاری هستند كه از خود می پرسند : پس چه فرقی است میان دنیای امروز و قرنهای گذشته و ....؟!.

بلوك شرق خود را داوطلبانه منحل كرد كه حالت معارضه در جهان پایان یابد و نظمی تازه برقرار شود ــ نظمی كه مانع از هرگونه جنگ شود . روسها خود را كنار كشیدند ، زیرا كه ۲۷ میلیون كشته خود در جنگ جهانی دوم را فراموش نكرده بودند و كشته بیشتری نمی خواستند.

مروری بر « تاریخ » نشان می دهد كه هر جنگ جنگهای دیگری را زاییده و پس از هر جنگ سالها و گاهی تا چند نسل « فرهنگ جنگ » جهان را ترك نگفته است . با مذاكره و راههای مسالمت آمیز آسانتر و ارزانتر از جنگ و خونریزی می توان به هدف رسید كه نتیجه هم قانونی و قابل قبول و غیر قابل اعتراض و پایدارتر خواهد بود.