دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

بازگشت انسان به هویت دینی


بازگشت انسان به هویت دینی

بروز انقلاب اسلامی ایران با مطرح نمودن اسلام به عنوان یک قدرت سیاسی در عرصه معادلات بین المللی موجب احیای اندیشه دینی در دنیا گردید؛که آثار آن در عرصه های مختلف اجتماع از جمله …

بروز انقلاب اسلامی ایران با مطرح نمودن اسلام به عنوان یک قدرت سیاسی در عرصه معادلات بین المللی موجب احیای اندیشه دینی در دنیا گردید؛که آثار آن در عرصه های مختلف اجتماع از جمله سیاست، اقتصاد،فرهنگ و هنر پدیدار گشت. یکی از ویژگی‏های انقلاب مردم ایران، خدا محوری آن است.

در اصل ۵۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی می‏خوانیم: «حاکمیت مطلق بر جهان و انسان از آن خداست و هم او، انسان را بر سرنوشت اجتماعی خویش حاکم ساخته است».در وصیت‏نامه پیر عرفان و بنیانگذار انقلاب اسلامی، در این‏باره چنین آمده است: «ما می‏دانیم که این انقلاب بزرگ که دست جهانخواران و ستمگران را از ایران بزرگ کوتاه کرد، با تائیدات الهی پیروز گردید.

اگر نبود دست توانای خداوند، امکان نداشت یک جمعیت ۳۶ میلیونی با آن تبلیغات ضد اسلامی و ضد روحانی خصوصا در این صد سال اخیر... یکپارچه قیام کنند و در سرتاسر کشور با ایده واحد فریاد اللّه‏ اکبر و فداکاری‏های حیرت‏آور و معجزه‏آسا، تمام قدرت‏های داخل و خارج را کنار [زند].... تردیدی نیست که این یک تحفه الهی و هدیه غیبی بود که از جانب خداوند منّان بر این ملت مظلوم غارت زده عنایت شده است».

انقلاب اسلامی ایران، آثار فرهنگی فراوان به همراه داشته است که مهم ترین آنها، احیای اسلام و مطرح کردن آن به عنوان مکتبی حیات بخش است. انقلاب اسلامی، تاحدودی توانست زنگارها و پیرایه ها را از اسلام برگیرد و حقیقت ناب آن را به مردم بنمایاند. با این انقلاب، دین اسلام زندگی دوباره یافت و نشان داد که دینِ جاودانی و همیشگی است و می تواند نیازهای همه جوامع را، در هر عصر و زمانی برآورده سازد و آنها را به سوی سعادت دنیا و آخرت رهنمون شود.

از نگاه " محمد حسین هُدی " اندیشمند مسلمان مقیم اتریش :" اگر بنا باشد تاریخی را برای بازگشت انسان به هویت دینی در نظر بگیریم ، سال ۱۹۷۹ میلادی است . یعنی مقارن با پیروزی انقلاب اسلامی ایران که خیزش عظیمی را در تفکرات دینی در تمام ادیان به وجود آورده است".

وی می افزاید :" آمارهایی که درمورد احیای تفکر دینی گرفته شده ، نشان می دهد که تقریبا" ۷۰ درصد مردم اروپا احساس دینداری می کنند .

در تمام ادیان و حتی انواع فرقه های مسیحیت ، همه از یک نوع بازگشت به تفکر دینی خبر داده اند و انقلاب اسلامی ایران ، موجب احیای تفکر دینی در جهان شد".

احترام به کرامت انسانی، احیای تفکر عقلانی در حوزه معرفت دینی، نفی اندیشه جدایی دین از سیاست و علم، بازگشت به هویّت دینی و فرهنگی، احیا و اصلاح باورهای مذهبی، مقدّم داشتن منافع جمعی به جای منفعت طلبی های فردی، ایجاد وضع مناسب برای رشد مادّی و معنوی انسان ها و سرانجام، عزّت امت اسلامی، از اصلی ترین اهداف انقلاب اسلامی است. در حقیقت وجه غالب انقلاب، کوشش در راه زنده نگه داشتن فرهنگ و تمدن اسلامی و تشکیل حیات طیبه در عصر حاکمیت کفر و الحاد است.

در عصر ما که اندیشه های غیردینی به بن بست رسیده و پیامدهای مخرب مدنیت مادی ، بشریت را در دستیابی به رستگاری واقعی سرگردان ساخته است ، روند بازگشت به تفکر دینی به عنوان راه اصلی نجات در سراسر جهان ، آهنگ رو به رشدی یافته است .

حمید حسین زاده