دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

حاشیه های مهم تر از متن


حاشیه های مهم تر از متن

ششمین جشنواره تئاتر بانوان نیز از روز جمعه گذشته كار خود را آغاز كرد تا با گسترشی كه به برنامه های خود نسبت به سال گذشته داده, جایگاه ویژه ای در نمایش های كشور به بانوان داده شود

ششمین جشنواره تئاتر بانوان نیز از روز جمعه گذشته كار خود را آغاز كرد تا با گسترشی كه به برنامه‌های خود نسبت به سال گذشته داده، جایگاه ویژه‌ای در نمایش‌های كشور به بانوان داده شود.

همواره متن و حاشیه برگزاری جشنواره‌ها پیامدهای مثبت و منفی گوناگونی در پی دارند تا آنجایی كه گاه حتی این جشنواره‌ها سبب‌ساز پیامدهایی مهم‌تر از متن هم می‌شوند.

یكی از حاشیه‌هایی كه در جهت هرچه بهتر برگزار‌شدن جشنواره بانوان اتفاق افتاده، تجهیز سالن‌های فرهنگسراها و تالارهایی است كه نمایش‌های جشنواره بانوان در آنها اجرا می‌شود.

آنچه مسلم است، همواره برای انجام كارهای اساسی، بهانه‌های مهم و جدی لازم است و در مورد سالن‌های نمایش زیرمجموعه سازمان فرهنگی ـ هنری شهرداری چه بهانه‌ای بهتر از برگزاری جشنواره تئاتر بانوان؟ به قول معروف اگر جشنواره تئاتر بانوان برای دیگران نان نداشته باشد، حداقل برای تئاتر آب دارد زیرا پس از برگزاری جشنواره و جمع‌شدن بیرق آن، آنچه برای تئاتر (در تهران) باقی می‌ماند، سالن‌هایی است كه از جهت نور و صدا و صندلی تجهیز شده‌اند.

سالن‌های نمایش ابن‌سینا، خانواده، دانشجو و دختران هم خود را برای میزبانی جشنواره آماده كرده‌اند و هم برای میزبانی ادامه راه خدمت به تئاتر و این می‌تواند یكی از مهم‌ترین دستاوردهای یك جشنواره باشد. به یاد بیاورید ۲ ماه قبل جشنواره فیلم كودكان و نوجوانان در استان همدان برگزار شد و برگزاری این جشنواره هدف مشتركی بود تا استانداری، فرمانداری و شهرداری همدان در كنار مدیریت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار بگیرد و ۴ سالن نمایش فیلم را به ظرفیت نمایش فیلم این استان اضافه كنند. (هم‌اكنون شهر همدان ۶ سالن نمایش فیلم مجهز به تجهیزات جدید سینمایی در اختیار دارد.)

جشنواره فیلم كودك و نوجوان برای همدانی‌ها تمام شده است اما سالن‌های نمایش فیلم كار خود را ادامه می‌دهند و این پیامدی است كه مهم‌تر از خود جشنواره به‌نظر می‌رسد.

طبق اظهار علی‌اكبر قاضی‌نظام، یكی از برنامه‌های مدیریت هنرهای نمایشی، سازمان فرهنگی ـ هنری شهرداری در سال ۸۶ این است كه سالن‌های نمایشی فرهنگسراها را پس از سال‌ها استفاده، بازسازی كند.

این هدف كلی و برگزاری جشنواره بانوان، كاتالیزوری شد تا در یك اقدام شبانه‌روزی، تعدادی از سالن‌های فرهنگسراها در اولین ماه‌های سال آماده شود. از آنجا كه در طراحی و برنامه‌ریزی یك‌ساله در اغلب اوقات ما در روزهای پایانی سال شاهد بروز اتفاقات مثبت در اجرای آن طرح هستیم اما این بار در چهارمین ماه سال، شاهد بروز تغییرات هستیم و سالن‌های نمایش تالار مبارك، تالار مطهری، تالار فرهنگ و فرهنگسرای اقوام، فرهنگسرای ملل و فرهنگسرای بهمن نیز در فهرست بعدی بازسازی قرار گرفته‌اند. ادامه كار این سالن‌ها در میزبانی نمایش‌ها در طول سال، علاوه بر افزایش ظرفیت اجرای تئاتر در كشور، عامل مهمی در تمركز‌زدایی خواهد بود. با توجه به جغرافیای تهران و گستردگی این شهر، قطعا امكان دسترسی به مجموعه تئاتر‌شهر در مركز شهر برای بسیاری از علاقه‌مندان تئاتر مشكل و گاه غیر‌ممكن است و این بازسازی‌ها و بازگشایی سالن‌های نمایشی، نقش مهمی در تمركز‌زدایی خواهد داشت اما آنچه در موازات این حركت لازم و ضروری به نظر می‌رسد، همت و همكاری جدی گروه‌های حرفه‌ای تئاتر است. برای موفقیت حركت انجام شده لازم است كارگردانان حرفه‌ای تئاتر با بررسی امكانات سالن‌های نمایش، برای اجرای نمایش‌های خود، پا پیش بگذارند تا حركتی كه برای توسعه تئاتر كشور آغاز شده به خمودگی و خاموشی نگراید.

اگر آغاز فعالیت‌های سالن‌ها با نمایش‌های كم‌كیفیت و كم‌مخاطب صورت بگیرد، هرگز نمی‌توانند رسالت واقعی خود را به انجام برسانند و خیلی زود دوباره تعطیل می‌شوند و یا تغییر كاربری خواهند داد.