پنجشنبه, ۱۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 30 January, 2025
مجله ویستا

اسپاگتی در چند دقیقه


اسپاگتی در چند دقیقه

دستور پخت یک غذای سریع اما مغذی ایتالیایی

کشور ایتالیا که پیتزا هم متولد آنجاست؛ البته نه این پیتزاهای ضخیمی که در ایران می‌بینیم؛ بلکه پیتزای اصل که ضخامتش حداکثر نیم سانت است...

بسیاری از مردم این سرزمین، رژیم غذایی مدیترانه‌ای را دنبال می‌کنند و سرکه بالزامیک، چاشنی معروف‌شان است و روغن زیتون، بیشترین مصرف را در کشورشان دارد.

● عـادات‌ غـذایـی ایـتـالـیـایـی‌هــا

اولین کلمه‌ای که با شنیدن اسم کشور ایتالیا به ذهن خطور می‌کند، ماکارونی است. این غذا اصالتا ایتالیایی است و آنها در عرضه این ماده غذایی به دنیا تلاش‌های فراوانی کرده‌اند و در واقع همین بسته‌بندی‌های ماکارونی خشکی که در بازارها مشاهده می‌کنید، مدیون این کشور و غذای بین‌المللی آنهاست. جالب‌تر اینکه مواد اولیه‌ای که در تهیه انواع غذاهای ایتالیایی استفاده می‌شود، شامل ۳ جزء است که نمادی از ۳ رنگ پرچم این کشور است. سفید (پنیر پیتزا)، قرمز (گوجه‌فرنگی) و سبز (سبزیجاتی مانند جعفری و ریحان).

ایتالیایی‌ها زمان زیادی را صرف غذا خوردن می‌کنند. صبحانه مردم ایتالیا شامل شیر گرم و قهوه و یک نوع بیسکویت مخصوص است. ناهار و شام آنها اغلب با یک پیش‌غذا شروع می‌شود که معمولا نان سیر همراه با روغن زیتون است و در بیشتر رستوران‌های به سبک ایتالیایی‌ در تهران هم به وفور یافت می‌شود. سپس یک غذای اولیه که شامل یک غذای اصیل ایتالیایی‌ است، سرو می‌شود که معمولا سوپ در انواع مختلف با یک پاستای سبک است. قدیمی‌ترین نوع آن هم همان لازانیای معروف است که ایتالیایی‌ها از زمان‌های قدیم، آن را در سوپ می ریختند.

ایتالیایی‌ها همیشه همراه غذا از مخلفاتی مانند انواع پنیر، سبزیجات و انواع سالادها استفاده می‌کنند. غذا در مناطق مختلف ایتالیا بر اساس وجود و وفور موادغذایی در آن منطقه، متغیر است. به عنوان نمونه، در شمال ایتالیا به دلیل وفور گوشت گوسفند و گوساله، در هر وعده غذایی‌شان می‌توانید مقادیر زیادی تکه‌های بزرگ گوشت ببینید. اما هرچه به منطقه مرکزی در این کشور نزدیک‌تر می‌شویم، شاهد مصرف گوشت کمتر و سبزی‌ها و پنیر بیشتر هستیم. نمی‌توانیم از ایتالیا و غذای ایتالیایی صحبت کنیم اما حرفی از پیتزا نزنیم. این غذا که در انواع مختلف آن بسته به مخلفاتش تهیه می‌شود، طرفداران زیادی دارد و مشخصه آن، خمیر پیتزای ایتالیایی است که بسیار نازک درست می‌شود و کلی هم پنیر پیتزا! یکی از معروف‌ترین پیتزاهای ایتالیایی‌ مارگاریتاست که به نام یکی از ملکه‌های قدیمی آن سرزمین نامگذاری شده است.

● مـواد لازم (برای۴ نفر)

▪ اسپاگتی/ ۸ لیوان/ ۶۴۰ کیلوکالری

▪ سیر/ ۴ حبه/ ۱۵ کیلوکالری

▪ جعفری/ ۱ لیوان/ ۲۵ کیلوکالری

▪ فلفل‌دلمه‌ای قرمز/ ۵/۰ لیوان/ ۱۵ کیلوکالری

▪ روغن زیتون/ ۳ قاشق غذاخوری/ ۲۷۰ کیلوکالری

▪ نمک و فلفل سیاه و قرمز/ به‌مقدار لازم/ ۰ کیلوکالری

● طـرز تـهـیـه

ابتدا سیرها را ساطوری کنید و در روغن زیتون کمی‌تفت بدهید. فلفل‌دلمه‌ای قرمز و جعفری را اضافه کنید و بعد از چند ثانیه، تمام ‌مخلوط را از روی حرارت بردارید. در قابلمه‌ای بزرگ، اسپاگتی‌ها را در آب جوش بریزید تا نرم و به قول ایتالیایی‌ها «آلدانته» (نه خیلی نرم، نه خیلی سفت) شوند. بعد از آبکش کردن، ادویه‌ها را اضافه و سس تهیه‌شده را با اسپاگتی‌ها مخلوط کنید.

● این غذا چند کالری دارد؟

این غذا در مجموع ۹۶۰ کیلوکالری انرژی دارد و در صورتی که به ۴ قسمت تقسیم شود، به هر نفر ۲۴۰ کیلوکالری انرژی خواهد رسید.

● خـواص اسـپـاگـتـی

در خانواده ماکارونی، اسپاگتی همان نوع رشته‌ای است که پس از تهیه به دور چنگال پیچیده می‌شود و مورد استفاده قرار می‌گیرد. نکته‌ای که درباره اسپاگتی باید به خاطر داشت، آن است که این ماده‌غذایی منبع کربوهیدرات پیچیده (قند مرکب) است و به راحتی می‌تواند کالری دریافتی بدن را افزایش دهد. پس باید در خوردن آن دقت لازم را داشت. یادتان باشد که هر نصف لیوان ماکارونی پخته، یک واحد نان و غلات به حساب می‌آید و دارای ۸۰ کیلوکالری انرژی است. بهترین روش خوردن این ماده غذایی مخلوط کردن آن با سبزیجات و مصرف آن به صورت دم نشده است. به این ترتیب اندیس گلایسمی ‌این غذا کم می‌شود و قدرت سیرکنندگی‌اش بیشتر خواهد شد.

● خـواص فـلـفـل‌دلـمـه‌ای

این سبزی، گزینه مناسبی برای مصرف در این روزهای اوج آلودگی هواست؛ زیرا مقادیر قابل‌ملاحظه‌ای آنتی‌اکسیدان و ویتامین C فراوانی دارد و مملو از بتاکاروتن است. مطالعات نشان داده‌اند با خوردن یک لیوان فلفل‌دلمه‌ای قرمز خام ۱۴۰ میلی‌گرم ویتامین C و ۳۸۰۰ میکروگرم بتاکاروتن به بدن می‌رسد و این یعنی مقدار باورنکردنی آنتی‌اکسیدان که هم موجب خنثی شدن اکسیدان‌های دریافتی می‌شود و هم جذب املاحی مانند آهن را از منابع گیاهی بیشتر می‌کند. بنابراین، خوردن این سبزی هم از بروز سرماخوردگی جلوگیری می‌کند و هم احتمال بروز سرطان را به صفر می‌رساند و از همه مهم‌تر خطر بروز عفونت‌ها را پایین می‌آورد.

● خـواص جـعـفـری

این سبزی در میان سایر سبزی‌های برگ سبز، ویتامین C و البته آهن بیشتری دارد بنابراین گزینه مناسبی برای کسانی است که از کم‌خونی رنج می‌برند یا گیاهخوارند. البته کاهش‌دهنده اسیداوریک و پایین آوردن فشارخون است بنابراین مصرف آن برای میانسالان توصیه می‌شود. اما چون گیاه قاعده‌آوری است مقادیر زیادش، بیش از ۲۰۰ گرم در روز برای زنان باردار خطر سقط را به همراه دارد. ضمن اینکه بعضی افراد به گیاهان خانواده جعفری حساسیت دارند. به این ترتیب که اگر جعفری مصرف کنند و در معرض نور آفتاب قرار گیرند، روی پوستشان بثورات پوستی ظاهر می‌شود. به این عارضه می‌گویند حساسیت نوری و کسانی که این علایم را داشته باشند، مصرف گیاهان خانواده جعفری. در ضمن نباید فراموش کرد که هریک لیوان خام این سبزی ۲۵ کیلوکالری انرژی دارد و معادل یک واحد سبزی محاسبه می‌شود.

● اگر هوای شهرتان آلوده است

بهتر است سبزی‌های بیشتر مانند سیر، فلفل‌دلمه‌ای، هویج و البته کلم بروکلی را در کنار گوجه‌فرنگی و سبزی‌های یاد شده در این غذا استفاده کنید تا آنتی‌اکسیدان‌های دریافتی‌تان بیشتر شود. به این ترتیب تا حدودی توانسته‌اید از آثار مخرب آلودگی هوا پیشگیری کنید.

● اگر لاغر هستید

این غذا گزینه مناسبی برای شماست؛ البته اگر آن را با کمی‌ ذرت، نخودفرنگی و سیب‌زمینی‌های خردشده مخلوط کنید. به این ترتیب، در یک حجم کم، کالری زیادی دریافت خواهید کرد.

● اگر فشارخون دارد

سیر مصرفی‌تان را بیشتر کنید و پیازچه و کرفس را نیز در این غذا به کار ببرید. به این ترتیب به کنترل بیماری شما کمک بیشتری خواهد شد البته یادتان باشد که چاقی، خود، عاملی برای تشدید فشارخون است پس در خوردن تعادل به خرج دهید.