چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
هشدار به کمبود گاز وبرق در زمستان
سهم نیروگاه های حرارتی، برق آبی و بادی در تولید انرژی کشور به ترتیب ۸/۹۰ درصد، ۱۳/۹ درصد و ۷درصد است. با توجه به این موارد کمبود آب و خشکسالی در سال جاری نمی توانست دلیلی برای قطع برق گسترده در کشور باشد زیرا این بخش به تنهایی کمتر از ۱۰ درصد در تولید برق سهیم بوده است و از طرفی نمی توان بیان نمود که خشکسالی امسال کل تولید این بخش را از بین برده است .
از طرفی با توجه به اینکه در میان نیروگاه های حرارتی، سهم نیروگاه های بخاری، گازی، سیکل ترکیبی و دیزلی در تولید برق به ترتیب ۴۶/۳۴ درصد، ۹۲/۳۲ درصد، ۱۷ درصد و ۹۲/۰ درصد است. نیاز مبرم نیروگاه ها به گاز طبیعی به نکته ای روشن تر تبدیل خواهد شد . در فصل تابستان بدلیل تقاضای کمتر این حامل نیروگاههای کشور برای تامین سوخت مورد نیاز تقریبا مشکلی نداشته اند اما تامین سوخت مورد نیاز در فصل زمستان با توجه به مشکلات بوجود آمده در عرضه گاز طبیعی در سال قبل احتمالا با مشکلات عدیده ای روبرو می باشد .
(توصیه بنده به دوستان پژوهشگر اینست که با تشکیل گروههای کارشناسی در مورد اثرات این بحران بررسی هایی صورت داده و در پایان با ارائه نظرات سیاست های گوناگون را جهت کاهش اثرات منفی این بحران را تشریح نمایند ) . از طرفی با مطالعه دقیق تر گزارشات فعالیت های نیرو گاههای اصلی کشور ، این نکته قابل توجه است که بعضی از نیرو گاهها ی کشور در اواخر فصل پاییز و زمستان نیاز مبرم به تعمیرات اساسی خواهند داشت و در غیر این صورت باید چندین واحد تولید خود را از مدار خارج نمایند که خاموشی های بیشتر را بدنبال خواهد داشت . از طرف دیگر در مورد تلفات ناشی از انتقال برق تولیدی نیز در چند ساله اخیر چاره اندیشی نشده است بطوری که میزان تلفات در شبکه انتقال و توزیع برق نیروگاه ها را طبق آخرین گزارش ها در سال گذشته ۵۴/۲۳ درصد اعلام شده است ، این میزان در سال ۱۳۸۵ برابر با ۸۳/۲۲ درصد بوده است. بعلاوه بیان این نکته ضروریست که سهم سرانه برق مصرفی در ایران را در سال ۱۳۸۶ برابر با ۲۱۹۵ کیلووات ساعت است، در همین سال سرانه مصرف برق در قطر ۱۷۹۳۷، کانادا ۱۵۹۵۰، آمریکا ۱۱۹۴۹، کویت ۹۴۹۳، ژاپن ۷۳۲۱ ، فرانسه ۶۸۳۰، کره ۶۶۴۰، آلمان ۶۱۷۳، عربستان سعودی ۵۶۱۱ ، روسیه ۴۴۰۹ ، ترکیه ۱۵۶۱ ، چین ۱۱۴۰ و هند ۳۸۰ کیلووات ساعت بوده که اگر متوسط مصرف جهانی مدنظر قرار داده شود، مصرف برق سرانه مردم ایران از متوسط جهانی کمتر بوده است. و بنظر می رسد که مصرف برق در کشور به حد پایین خود نزدیک شده است و با سیاستهای تنبیهی نمی توان به مقدار زیادی از مصرف کاست .
همــچنین مصــرف خانــگی بــرق در ایــران بــرای هر نفر ایرانی در سال ۱۳۸۵ (۲۰۰۵) حدود ۸۴/۵۶ کیلووات ساعت، در حالی که همین شاخص برای مردم کشورهای آمــریکا، کــانادا، قطــر ، کــویت ، عــربستان ســعودی، تــرکیه، روسیــه، آلــمان، فرانــسه، ژاپــن، کــره جنــــوبی ، هنــــد، چیــــن ، انگلــیس، مصــر و اردن در همــان ســال به تــرتــیب ۷/۳۸۵ ، ۵۱/۳۹۳ ، ۲۵/۳۳۰ ، ۰۶/۶۵۰ ، ۴۶/۲۷۲ ، ۹۴/۳۵ ، ۱/۶۳ ، ۲/۱۴۳ ، ۷۶/۲۰۶ ، ۸۹/۲۱۷ ، ۱۷/۸۸ ، ۹۸/۷ ، ۱۶/۱۸ ، ۶/۱۶۲ ، ۸۹/۳۸ و ۷۹/۴۵ کیلووات ساعت بوده است و این مقایسه نشان میدهد که ایران در بخش خانگی نسبت به کشورهای ترکیه، هند، چین، اردن و مصر مصرف سرانه بیشتر و در مقایسه با بقیه کشورها مصرف سرانه کمتری دارد.با توجه به موارد مذکور ،کمبود تولید برق در فصل زمستان در کشور تقریبا غیر قابل اغماض بوده و باید بطور جدی به آن پرداخته شود .
بنابراین در مورد برق می توان به طور خلاصه نکات زیر را بر شمرد :
ـ علت خاموشیهای اخیر افزایش سریع مصرف برق در مقابل رشد ناکافی تولید نیروگاهها است به دلیل عدم تزریق نقدینگی در صنعت برق، طرحهای نیروگاهی با توسعه کمتری دنبال میشد که در صورت تخصیص منابع مالی کافی شاید با این وسعت با خاموشها مواجه نبودیم.
● عدم جذب سرمایهگذار خصوصی در صنعت برق
با توجه به اینکه افزایش مصرف برق و خاموشیها پدیدهای یک روزه نیست و از آنجا که از قبل روند افزایش مصرف پیشبینی شده بود، برای جبران آن باید در ساخت نیروگاهها سرمایهگذاری بیشتری میشد .
در کشور های انگلستان و آمریکا فقط نیروگاههای اتمی دولتی هستند بنابراین در کشور عزیزمان این امکان برای بخش خصوصی باید فراهم شود که در نیروگاههای کشور سرمایهگذاری کد و این موضوع برمیگردد به راهکارهای قانونی و اینکه هنوز بروکراسی دولتی در صنعتمان زیاد است که باید روی این بخش نیز کار شود.
بنابراین صنعت برق نیازمند سرمایهگذاری بیشتری است، ولی نتوانستیم سرمایهگذار خصوصی را به درستی جذب کنیم، بخش خصوصی به دلایل مختلف در صنعت برق کمتر سرمایهگذاری کرده که این موضوع در کنار خشکسالی و کمبود در نیروگاههای برقآبی از عوامل خاموشیهاست.
● وجود زمینه برای جذب سرمایهگذار :
از آنجایی که رشد مصرف سالانه برق در ایران را ۹ تا ۱۰ می باشد و این در حالی است که در کشورهای اروپایی این آمار ۱.۵ تا ۲ درصد است و این موضوع جاذبهی خوبی را برای سرمایهگذار ایجاد میکند تا در صنعت برق سرمایهگذاری کند.)
● رابطه مستقیم تولید ناخالص ملی و برق مصرفی
با توجه به طرحهای توسعهی دولت و حمایت همهجانبه از طرحهای صنعتی در جهت برآورده ساختن اهداف چشمانداز کشور ضرورت دارد که تولید برق نیز به همان نسبت افزایش یابد، چراکه رابطهی مستقیمی بین تولید ناخالص ملی و برق مصرفی کشور وجود دارد؛ به این مفهوم که اگر هدف آن است که رشد ناخالص ملی با شیب زیاد افزایش یابد، باید به همان نسبت بپذیریم که مصرف برق نیز افزایش یابد.
ـ با تعرفههای فعلی، سرمایهگذاری برای کاهش تلفات ارزش اقتصادی ندارد
اگر بخواهیم از اتلاف برق کم کنیم، هزینهی آن از پول برق هم زیادتر میشود، چرا که در حال حاضر با این تعرفهها سرمایهگذاری برای کاهش تلفات ارزش اقتصادی ندارد که نتیجه آن تلفات بالا در این زمینه شده است و اگر این تعرفهها درست شود، طبیعی است که به علت هزینهی برق مجبور به کاهش تلفات میشویم.
در مورد گاز طبیعی با توجه به اینکه سوخت بسیاری از نیروگاههای کشور جهت تولید برق نیز می باشد مساله بسیار حادتر می باشد . گذشته از اینکه اتخاذ سیاستهای غلط در گذشته موجب کمبود تولید داخلی شده است ،تزریق گاز به چاههای نفت نیز به عنوان یکی دیگر از مسائلی است که باید بطور دقیق به آن پرداخته شود که در حال حاضر مصرف گاز اهمیت بیشتری دارد یا تزریق آن .
از طرف دیگر همانگونه که مطلعید با سهمیه بندی بنزین گاز طبیعی به عنوان یک جایگزین مورد استفاده بخش حمل و نقل قرار گرفته است و با نگاهی به مصرف گاز طبیعی در این بخش مشاهده می شود که مصرف گاز طبیعی در این بخش در شرایط حاضر موجب ایجاد مشکلات عدیده برای کشور خواهد شد و بدین ترتیب بنظر می رسد جهت تامین سوخت مصرفی برای نیروگا هها و تامین حد اقل هایی برای مصارف خانگی باید در سیاست های سهمیه بندی برای فصل زمستان بازنگری شود که این امر هزینه زیادی را برای دولت به دنبال خواهد داشت . (که بررسی دقیق این موارد خارج از حوصله این بحث بوده و باید بطور جداگانه به آن پرداخته شود )
یکی از مشکلات اساسی ما در مورد بررسی انرژی ها در ایران اینه که سایت مرجع و درستی در مورد اقدامات و ظرفیت ها و زمان بعضی از فعالیت ها نداریم که بتونیم با تکیه به اون دقیقا موارد مربوط به انرژی های مختلف رو بررسی کنیم . برای همین بررسی ها بیشتر بر مبنای اخبار بدست آمده صورت می گیرد . بنابراین از نظر اینجانب در هر پروژه که به بررسی مواردی در مصرف و تولید انرژی در ایران اختصاص دارد باید از مسئولین خواست تا هر چه زودتر با راه اندازی مرکز اطلاعات انرژی داخلی راه را برای تحلیل های درست و علمی تر فراهم نموده که نتیجه آن می تواند اتخاذ سیاست ها و تصمیمات بهتری از سوی دولت باشد .
محمد صبوری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست