شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

ستاره های درخشان تیم ملی فوتبال


ستاره های درخشان تیم ملی فوتبال

فوتبال ایران در گذر انقلاب اسلامی

با وجودی که اولین بازی رسمی تیم ملی فوتبال ایران در سال ۱۹۲۰ (۱۲۹۹ هجری شمسی) برگزار شد ، اما حضور ملی‌پوشان در این ۳۰ سالی که از عمر شکوهمند انقلاب اسلامی می‌گذرد،‌ بسیار درخشان‌تر از آن ۵۸ سال قبلی بوده است.

این را با نگاهی به آمار تعداد بازی‌های ملی و تعداد گلهای ملی بازیکنان، براحتی می‌توان فهمید. در فهرست بیشترین بازی‌های ملی فوتبالیست‌های ایرانی، هر ۸ بازیکن رکورددار کسانی هستند که در سال‌های پس از انقلاب پیراهن تیم ملی را پوشیده‌اند و برای این تیم افتخارآفرینی کرده‌اند.

سرآمد فوتبالیست‌های ایرانی هم علی دایی است که با ۱۴۹ بازی ملی، همراه علی کریمی و مهدی مهدوی‌کیا در فهرست بازیکنانی قرار دارد که بالاتر از ۱۰۰ بازی ملی برای تیم ملی کشورشان انجام داده‌‌اند.

البته این فرصت برای جواد نکونام و حتی کریم باقری هم وجود دارد که ظرف یک سال آینده با تداوم حضور در تیم ملی، تعداد بازی‌های ملی‌شان را به عدد ۱۰۰ برسانند. فهرست ۸ فوتبالیست ایرانی که بیشترین بازی ملی را در تاریخ فوتبال ما انجام داده‌اند در زیر آمده است:

۱) علی دایی با ۱۴۹ بازی ملی و ۱۰۹ گل زده

دایی بازی‌های ملی‌اش را از سال ۱۳۷۲ و مقابل تایوان در مقدماتی جام جهانی۱۹۹۴آغاز کرد و اولین گل ملی‌اش را هم در همان بازی به ثمر رساند. او آخرین گل ملی‌اش را نیز در سال ۱۳۸۵و در بازی تدارکاتی مقابل کاستاریکا به ثمر رساند. بازی در جام‌جهانی ۲۰۰۶ آلمان، آخرین حضور دایی در تیم ملی بود.

دایی بهترین گلزن تاریخ فوتبال ایران و جهان است. او هم‌چنین بهترین گلزن در تاریخ بازی‌های آسیایی است و در دور مقدماتی جام جهانی سال۱۹۹۸، با به ثمر رساندن ۳۸ گل در ۱۶ بازی در رتبه اول قرار گرفت. دایی در سال‌۱۳۷۵ با به ثمر رساندن ۲۰ گل، به عنوان بهترین گلزن در بازی‌های بین‌المللی توسط فدراسیون تاریخ و آمار فوتبال (IFFHS) معرفی گردید. در ضمن او اولین گلزن آسیایی جام باشگاه‌های اروپا است. از جمله گل‌های به یادماندنی او، ‌۲ گل به چلسی و یک گل به میلان در لیگ قهرمانان اروپا برای تیم هرتا برلین آلمان است که باعث صعود این تیم به مرحله بعد لیگ قهرمانان شد.

۲) علی کریمی با ۱۰۹ بازی ملی و ‌۳۵ گل زده

علی کریمی نخستین بازی ملی‌اش را در سال‌۱۳۷۷ انجام داد و آخرین بار نیز سال گذشته در مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۰ مقابل سوریه به میدان رفت. علی کریمی را در سال‌های اوج فوتبالی‌اش اعجوبه فوتبال ایران و مارادونای آسیا می‌نامیدند و تکنیک مثال‌زدنی این بازیکن باعث شد یک بار به عنوان مرد سال فوتبال آسیا، جایزهAFC را به دست آورد. کریمی که همچون علی دایی سابقه ۲ فصل حضور در تیم بزرگ بایرن مونیخ آلمان را دارد، هنوز هم می‌تواند پیراهن مقدس تیم ملی را پوشیده و برای این تیم افتخارآفرینی کند. کریمی پس از دایی و باقری سومین گلزن برتر تاریخ تیم ملی به شمار می‌رود.

۳) مهدی مهدوی‌کیا با ۱۰۳ بازی ملی و ‌۱۲ گل زده

مهدوی‌کیا در پوشیدن پیراهن تیم ملی یک‌سال قدیمی‌تر از علی کریمی است ضمن این‌که هنوز هم یک پای ثابت اردوی‌های تیم ملی به شمار می‌رود. مهدوی‌کیا سرشناس‌ترین لژیونر تاریخ فوتبال ایران نیز به شمار می‌رود، چراکه از سال ۱۹۹۸ تاکنون در بوندس‌لیگا حضور فعال دارد و با پیراهن۳ تیم مطرح بوخوم، هامبورگ و اینتراخت فرانکفورت بیش از ۲۵۰ بار به میدان رفته است. مهدوی‌‌کیا در همین دور نهایی بازی‌های مقدماتی جام جهانی۲۰۱۰ مقابل کره شمالی و امارات بازی کرد و دوازدهمین گلی ملی‌اش را نیز با ضربه سر به کره شمالی زد.

۴) جواد نکونام با ۸۷ بازی ملی و ۱۹ گل زده

نکونام در ۲۲ دی ۱۳۷۹ و در حالی‌که تنها ۱۹ سال و ۳۱ روز سن داشت، برای نخستین بار پیراهن تیم ملی ایران را در دیدار دوستانه برابر اکوادور برتن کرد و در حال حاضر بعد از کریم باقری و مهدی مهدوی‌کیا کاپیتان سوم تیم ملی فوتبال ایران به حساب می‌آید. نکونام که سابقه بازی در تیم‌های پاس، الوحده و الشارجه امارات را دارد،‌ طی ۳ فصل گذشته یکی از مهره‌های کلیدی تیم مطرح اوساسونای اسپانیا به شمار می‌رود و اولین لژیونر ایرانی است که سابقه بازی در لالیگا را دارد. گل تماشایی نکونام به رئال مادرید که در حضور فابیو کاناوارو و ایکر کاسیاس (بهترین مدافع و دروازه‌بان جهان) به ثمر رسید یکی از مهم‌ترین دستاورد‌های نکونام در فوتبال اسپانیا است. او نزدیک به۵۰ بازی با پیراهن اوساسونا انجام داده و ۵ بار نیز برای این تیم گلزنی کرده است. نکونام همراه فرشاد پیوس و غلامحسین مظلومی، چهارمین گلزن برتر تاریخ تیم ملی به شمار می‌رود و این فرصت را دارد که در آینده بالاتر از این ۲ گلزن اسبق تیم ملی قرار بگیرد.

۵) کریم باقری با ۸۴ بازی ملی و ۵۰‌ گل‌زده

کریم باقری همچون علی دایی اولین بازی ملی‌‌اش را در سال‌۱۳۷۲ انجام داد و هنوز هم با گذشت ۱۵ سال در تیم ملی عضویت دارد. باقری در تاریخ ‌۱۹ آبان امسال بعد از حدود‌۸ سال بار دیگر از سوی علی دایی به تیم ملی دعوت شد و در دیدار دوستانه مقابل قطر به میدان رفت. باقری در این مدت ۳ گل ملی زد که حساس‌ترین آنها مقابل تیم ملی امارات در مقدماتی جام جهانی۲۰۱۰ بود. باقری هم اکنون یکی از ۳ هافبک گلزن جهان به شمار می‌رود؛ ضمن این‌که دومین گلزن برتر تاریخ تیم ملی نیز به حساب می‌آید.

۶) حمید استیلی با ۸۲ بازی ملی و‌ ۱۲ گل زده

گل فراموش نشدنی او به آمریکا در جام جهانی ۱۹۹۸ برای همیشه در اذهان باقی خواهد ماند. استیلی از بازی‌های آسیایی۱۹۹۰ پکن (۱۳۶۹) بازی‌های ملی‌اش را آغاز کرد و در بازی‌های آسیایی سال ۲۰۰۰ لبنان هم برای آخرین بار پیراهن تیم ملی را بر تن کرد.

۷) جواد زرینچه با۸۰ بازی ملی و یک گل زده

او با ۱۳ سال حضور در تیم ملی با سابقه‌ترین مدافع تاریخ فوتبال ایران به شمار می‌رود. جواد زرینچه طی سال‌های۱۳۶۶ تا۱۳۷۹، هشتاد بار برای تیم ملی به میدان رفت و خاطره‌انگیزترین بازی‌اش را مقابل تیم ملی آمریکا در جام جهانی ۱۹۹۸ به نمایش گذاشت. زرینچه که در آن بازی نقش پیستون راست را ایفا می‌کرد آن پاس گل تماشایی را برای حمید استیلی مهیا کرد تا دروازه آمریکا به شکلی زیبا و تماشایی فرو بریزد.

۸) احمدرضا عابدزاده با ۷۹ بازی ملی

پرسابقه‌ترین دروازه‌بان ملی تاریخ فوتبال ایران احمدرضا عابدزاده است که اتفاقا نقش اساسی در قهرمانی تیم ملی در بازی‌های آسیایی پکن (۱۹۹۰) و صعود به جام جهانی ۱۹۹۸ ایفا کرد. اوج کار احمدرضا در بازی‌های آسیایی۱۹۹۰ پکن اتفاق افتاد که با وجود آسیب‌دیدگی از ناحیه انگشتان دست، با مهار ۳ پنالتی در فینال مسابقات برابر کره شمالی؛ ایران را به قهرمانی آسیا رساند. او طی سال‌های ۱۳۶۶ تا ۱۳۷۷که عضو تیم ملی بود فقط ۵۲ گل دریافت کرد که در نوع خود جالب توجه بود.



همچنین مشاهده کنید