دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

همه برای حجاب


همه برای حجاب

از سال ۸۲ تاکنون این بار با توجه به وظیفه هر یک از نهادها و سازمان ها بخشی از مسؤولیت گسترش عفاف و حجاب و مبارزه با بدحجابی برعهده آنان نهاده شد تا همه قطعه های پازل مقابله با بدحجابی و بی حجابی به عنوان نمادی از تهاجم فرهنگی کامل باشد, داستان همیشگی «باید فرهنگسازی صورت بگیرد» جامه عمل بپوشد و در میان داروهای این بیماری اجتماعی تنها به تذکر لسانی به روش های بی نتیجه عمل نشود

از سال ۸۲ تاکنون این‌بار با توجه به وظیفه هر یک از نهادها و سازمان‌ها بخشی از مسؤولیت گسترش عفاف و حجاب و مبارزه با بدحجابی برعهده آنان نهاده شد تا همه قطعه‌های پازل مقابله با بدحجابی و بی‌حجابی به عنوان نمادی از تهاجم فرهنگی کامل باشد، داستان همیشگی «باید فرهنگسازی صورت بگیرد» جامه عمل بپوشد و در میان داروهای این بیماری اجتماعی تنها به تذکر لسانی به روش‌های بی‌نتیجه عمل نشود. وظایف این نهادها را بخوانید و مطالبه کنید تا شاید برای اجرای جدی‌تر این طرح، همت مضاعفی در میان مسؤولان ایجاد شود.

● صدا و سیما

رسانه ملی موظف به تبیین نقش حجاب و عفاف در افزایش سلامت جامعه است: سازمان موظف است تا اهتمام ویژه‌ای درباره معرفی و ترویج فرهنگ عفاف به منظور نهادینه‌سازی و جذاب کردن آن بورزد. این در حالی است که فرهنگ‌سازی در زمینه اصلاح پوشش نامناسب و ارائه راه‌حل‌های موثر و فوری از طریق تولید برنامه‌های کارشناسی، گفتمان، تولید فیلم، تیزرهای تلویزیونی و همچنین تبیین و آموزش احکام شرعی حجاب و عفاف، رعایت حریم عفاف در خانه و اجتماع و آموزش معیارهای رفتار صحیح زن و مرد جهت برقراری روابط متعادل اجتماعی شده است.

● وزارت علوم

به موجب تصویب و ابلاغ طرح جامع حجاب و عفاف در سال ۸۴، وزارت علوم موظف به تدوین برنامه جامع فرهنگ عفاف و حجاب با توجه به ضرورت الگوسازی، بهینه‌سازی و به روز کردن الگوها و با در نظر گرفتن تنوع فرهنگی موجود در کشور در محیط‌های دانشگاهی توسط پژوهشگاه مطالعات فرهنگی و اجتماعی این وزارتخانه است.

همچنین این وزارتخانه موظف به آشناسازی دانشجویان- بویژه دختران- با توطئه‌ها، زمینه‌ها، روش‌های نفوذ فرهنگ غرب و تأثیر منفی آن در عفاف و حجاب و انتشار فصلنامه علمی- پژوهشی درباره توسعه فرهنگ عفاف و انجام تحقیقات جامع در این زمینه شده است.

● آموزش و پرورش

این وزارتخانه موظف به تعیین رنگ‌های پوشش دانش‌آموزان با محوریت عفاف و حجاب است.آموزش و پرورش موظف شده آموزش، ساماندهی، توجیه و به‌کارگیری مدیران، معلمان و همه پرسنل مدارس جهت ترویج فرهنگ عفاف و حجاب در میان دانش‌آموزان و سازمان‌های مربوط نظیر بسیج، انجمن‌های اسلامی و ... را بر عهده بگیرد. به موجب این طرح، انجام تحقیقات لازم درباره بسط عفاف در مدارس به‌منظور اجرای برنامه‌های فرهنگی، تربیتی و پرورشی در آن و همچنین گنجاندن موضوع عفاف و حجاب از دیدگاه آیات و روایات همراه با تبیین ضرورت و فلسفه آن برای دانش‌آموزان در کتب درسی همه مقاطع تحصیلی بر دوش این وزارتخانه نهاده شده است.

● اقتصاد و حجاب

وزارت اقتصاد و دارایی موظف به جلوگیری از ورود و تولید محصولات مروج ضدعفاف است. وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف به تدوین قانون ممنوعیت ورود، تولید و عرضه مجسمه‌ها، عروسک‌ها، مانکن‌ها و تابلوهای مروج ضد عفاف نظیر نقاشی، فرش و روزنامه شده است.

این وزارتخانه همچنین موظف شده اهتمام بیشتری در ممانعت از ورود غیرقانونی پوشاک و محصولات فرهنگی مغایر با عفت عمومی و شؤونات اسلامی با توجه به قوانین مربوطه بورزد.

● ورزش و حجاب

تربیت بدنی موظف به کنترل سالن‌های ورزشی از نظر رعایت حجاب است. سازمان تربیت بدنی نیز موظف شد شرایط را برای گسترش و بهینه‌سازی فرهنگ عفاف در مراکز آموزشی و سالن‌های ورزشی سازمان تربیت بدنی و افزایش ضریب اطمینان خانواده‌ها نسبت به رعایت حریم عفاف و حجاب در ورزشگاه‌ها و سالن‌های ویژه بانوان فراهم کند. این سازمان همچنین در کنار موظف بودن به اختصاص مراکز ورزشی مناسب برای بانوان جهت گذراندن اوقات فراغت و فضاسازی مناسب جهت برخورداری زنان از آزادی عمل در رعایت حجاب باید در «صلاحیت متقاضیان» تاسیس اماکن ورزشی به منظور جلوگیری از ورود افراد ناباب و فاقد صلاحیت اخلاقی و ... در اینگونه مشاغل نیز دقت نظر داشته باشد.

● حجاب و ارشاد

وزارت ارشاد موظف به اجرای قانون منع استفاده ابزاری از تصاویر زنان در مطبوعات است. این وزارتخانه موظف شد هماهنگی و نظارت بر رسانه‌های ارتباط جمعی مانند روزنامه‌ها، مجلات، محصولات سمعی و بصری، نمایش‌ها و ... را برای توجه به فرهنگ حجاب و عفاف و رعایت آن به عمل آورد. همچنین این وزارتخانه موظف به جلوگیری از انتشار و تبلیغ کالاهای فرهنگی که با فرهنگ عفاف و حجاب مغایرت داشته باشد مانند کتاب، فیلم، نشریات، تئاتر و ... و در کنار آن حمایت مادی و معنوی از آثار فرهنگی- هنری همانند تسریع در صدور مجوز، ارائه یارانه و تشویق تولید‌کنندگان آثار فرهنگی و هنرمندانی که راهکارهای تازه و جذابی در راستای توسعه فرهنگ عفاف ارائه می‌کنند شده است.

● حجاب در شهر

شهرداری موظف به گسترش فرهنگ عفاف در مراکز تحت پوشش خود است . شهرداری نیز مانند دیگر ارگان‌ها و سازمان‌ها موظف به اجرای برخی اقدامات مانند ایجاد مراکز مشاوره محلی جهت اطلاع‌رسانی به خانواده‌ها و جوانان به صورت حضوری، تلفنی و مکاتبه‌ای با کادر مجرب و با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شده است. این در حالی است که شهرداری باید از تبلیغ کالاهای فرهنگی و تجاری مغایر با فرهنگ عفاف و حجاب نظیر آگهی‌های تجارتی و تبلیغاتی چهره‌های هنری و ورزشی با آرایش و حجاب ضداسلامی جلوگیری کند و به جای آن نوشتن آیات و روایات دینی، فتواهای علما، وصیتنامه حضرت امام(ره) و... به منظور توسعه فرهنگ عفاف در پارک‌ها، میادین، خودروهای عمومی شهری، سالن‌های سینما، تابلوهای معابر عمومی و ورزشی با استفاده از ابزارهای فرهنگی مناسب را سرلوحه کار خود قرار دهد.

● حجاب در کشور

وزارت کشور موظف به تهیه شناسنامه اجتماعی مناطق مختلف کشور در ابعاد فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی با توجه به تنوع فرهنگ‌ها و اعتقادات دینی مردم هر منطقه و برنامه‌ریزی جهت تقویت فرهنگ عفاف متناسب با‌ آداب و رسوم آنها شده است. همچنین نظارت بر عملکرد و ارتباطات اقلیت‌های دینی از نظر فرهنگ و پوشش آنان، جلوگیری از پوشش‌های نامناسب در اجتماع و تذکر دادن درباره رعایت قوانین مربوط به حجاب به آنان در کنار تهیه و تدوین قوانین و پیگیری مصوبات درباره پشتیبانی حقوق از سازمان‌های مربوط نظیر قوه قضائیه و نیروی انتظامی به تناسب اعلام نیاز این‌گونه ارگان‌ها در زمینه برخورد با معضلات و ناهنجاری‌های اخلاقی نیز به عنوان ۲ وظیفه دیگر به این وزارتخانه واگذار شده است.

● حجاب در دستگاه قضا

قوه ‌قضائیه موظف به برخورد‌ با بدحجابان در سراسر کشور است. قوه قضائیه نیز موظف شد مانند بقیه دستگاه‌ها و وزارتخانه‌ها پاره‌ای از مقررات را رعایت کند، این وزارتخانه وظیفه تدوین قوانین لازم و کارآمد درباره پیشگیری از بروز و گسترش فساد و ابتذال در جامعه را عهده‌دار شده است. همچنین این وزارتخانه می‌تواند پیشنهاد اصلاح قوانین، کارآمد کردن قوانین درباره پشتیبانی قضایی از ضابطان، مجازات مجرمان و باندهای اصلی گسترش فساد و بدحجابی‌ را به مجامع قانونگذار ارائه دهند. ‌این طرح همچنین گنجاندن مفاهیم عفاف و حجاب در دوره‌های آموزشی و تربیتی جوانان و نوجوانان بزهکار و مجرم به منظور بازپروری و اصلاح آنها را برعهده این قوه گذاشته است.

● خانه ملت و حجاب

مجلس موظف به حاکمیت نگاه فرهنگی در تصویب قوانین است. تهیه و تصویب طرح‌های آسان‌سازی ازدواج و تامین منابع مورد نیاز اقتصادی، فرهنگی و ... برای زوج‌های جوان و اصلاح قوانین مجازات مجرمان و باندهای اصلی گسترش فساد و فرهنگ ضدحجاب و ابتذال ۲ وظیفه دیگر این نهاد قانونگذار است. همچنین مجلس شورای اسلامی موظف است با تشکیل جلسات کارشناسی و با استفاده از نظرات کارشناسی دستگاه‌های ذی‌ربط، نسبت به تهیه طرح‌های قانونی در راستای گسترش فرهنگ عفاف و حجاب اقدام و در هنگام تصویب لوایح طرح شده از سوی نمایندگان از کارشناسان ذی‌ربط و شایسته استفاده کند. گفتنی است، توجه خاص به سیاست‌های فرهنگی با موضوع عفاف و حجاب و اهتمام در تصویب قوانین لازم جهت اجرای سیاست‌های مذکور و تهیه طرح‌های لازم درباره برخورد با قاچاق کالاهای مروج ابتذال و بی‌حجابی با استفاده از نظر مراجع ذی‌صلاح نیز از وظایف این نهاد قانونگذار در کشور است.

● امر به معروف و حجاب

ستاد احیای امر به معروف موظف به تشویق مردم به حفظ عفاف است. این ستاد موظف به تلاش برای احیای فریضه امر به معروف و نهی از منکر به عنوان یک وظیفه شرعی، عمومی در همه مسائل جامعه بویژه گسترش فرهنگ عفاف و حجاب و همکاری نهادهای مرتبط شده است. همچنین این سازمان در کنار برگزاری همایش‌ها و مسابقات فرهنگی گسترده در سراسر کشور برای عمومی و نهادینه کردن حجاب و پوشش با همکاری مادی و معنوی مردم و دولت و سازمان‌های مربوط موظف به تهیه برنامه‌های تبلیغی و فرهنگی به منظور ترغیب انگیزه درونی آحاد جامعه، بروز حساسیت در قبال مظاهر مخل حریم عفاف در جامعه اسلامی و هماهنگی با دستگاه‌های ذی‌ربط برای اجرای طرح‌ها و برنامه‌های فوق شده است.

● زنان و حجاب

مرکز امور زنان موظف به تهیه پودمان‌ آموزشی ترویج فرهنگ عفاف است. مرکز امور زنان نیز موظف به تحقیق و تدوین کتب و مقالات مناسب درباره فلسفه حجاب و عفاف، شیوه‌های رواج آن در کشور و پاسخگویی به شبهات طرح شده در زمینه حجاب شده است. این مرکز همچنین در کنار این وظیفه، مسؤولیت تشکیل دوره‌های آموزشی کوتاه‌مدت برای ارباب رجوع‌ در دستگاه‌های اجرایی و تشکیلات غیردولتی را نیز برعهده دارد.

یکی دیگر از وظایف این سازمان در کنار برگزاری همایش‌ها، کنفرانس‌ها و نشست‌های تخصصی با موضوع فرهنگ عفاف در مراکز علمی- تحقیقاتی، تشویق و حمایت از NGO‌هایی که درباره ترویج فرهنگ عفاف فعالیت می‌کنند، است.

سازمان تبلیغات اسلامی موظف به تأسیس پژوهشکده توسعه فرهنگ عفاف است.

● حجاب و تبلیغ

سازمان تبلیغات اسلامی نیز مانند سازمان‌های دیگر دولتی و غیردولتی موظف به انجام فعالیت‌هایی در جهت گسترش فرهنگ عفاف و حجاب مانند تقویت نظام تبلیغ دینی در ۲ عرصه سنتی و مدرن در تعمیق فرهنگ عفاف و حجاب شد.

این سازمان همچنین آسیب‌شناسی و مطالعه توسعه فرهنگ عفاف و حجاب در نظام تبلیغی دینی، ایجاد نوآوری در این زمینه و تبیین و تبلیغ جاذبه‌ها و دافعه‌های برخی مسائل درباره نحوه پوشش و حجاب و گسترش حیا و عفت در خانواده‌ها را نیز در دستور کار خود قرار داده است. گفتنی است، تأکید بر اقدامات فرهنگی- تبلیغی- بویژه با بهره‌گیری از توانمندی‌های رسانه‌ای و نیروی انسانی مبلغ- با هدف فرهنگسازی مثبت در زمینه توسعه فرهنگ عفاف وحجاب و تولید محصولات فرهنگی، هنری- سینمایی، نمایش، تجسمی، کتاب، رمان و ... برای کودکان و بزرگسالان در زمینه بسط فرهنگ عفاف و حجاب ۲ هدف و برنامه محوله دیگر به این سازمان است.

● پلیس و حجاب

نیروی انتظامی به برخورد قانونی و محترمانه با بدحجابان اهتمام ورزد. یکی از وظایف محوله به ناجا اعلام حدود و ضوابط قانونی عفاف و ملاک‌های بدحجابی در جامعه به منظور تشخیص مصادیق آن از سوی مردم بوده و این در حالی است که همکاری با سازمان‌های ذی‌ربط در فضاسازی تبلیغی و فرهنگی در همه مسیرهای منتهی به کوهستان‌ها و تفرجگاه‌های کوهستانی و دیگر اماکن عمومی و تفریحی در کنار آن به‌عنوان وظیفه دیگری در طرح مطرح شده است. همچنین نیروی انتظامی موظف شده اتحادیه‌ها، سندیکاها و صنوف را در مقابله با بدحجابی ملزم کند و این در حالی است که خود نیز موظف است به افراد بدحجاب در سطح اماکن عمومی شهر تذکر دهد و با آنها طبق ضوابط قانونی برخورد کند.

منبع: وطن امروز