پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

ناجی فوتبال چه کسی است


ناجی فوتبال چه کسی است

فوتبال ایران در شرایط سخت آزمون و خطا قرار دارد روزهایی که رییس و هیات رییسه جدید در تلاش اند تا با انتخاب بهترین گزینه برای هدایت تیم ملی ایران, از مشکلات و بحران های سخت آینده فاصله بگیرند

فوتبال ایران در شرایط سخت آزمون و خطا قرار دارد. روزهایی که رییس و هیات رییسه جدید در تلاش اند تا با انتخاب بهترین گزینه برای هدایت تیم ملی ایران، از مشکلات و بحران های سخت آینده فاصله بگیرند.

همین موضوع باعث شد تا هفته گذشته مسوولان جدید فدراسیون در دو نشست جداگانه با مربیان پیشین تیم ملی و مربیان لیگ برتری، در خصوص انتخاب مربی آینده تیم ملی بحث و تبادل نظر انجام دهند.

البته در حالی که اکثریت حاضرین در این نشست ها از انتخاب مربی ایرانی در این مقطع حساس برای هدایت تیم ملی کشورمان سخن گفتند، علی کفاشیان رییس فدراسیون در پایان نشست اضطراری از اعضای هیات رییسه در پایان این جلسات، با صراحت اعلام کرد که مربی خارجی برای تیم ملی انتخاب خواهد شد، نظری که با تفکرات اهالی و با تجربه های فوتبال صد در صد مغایرت داشت.

این اتفاق در حالی رخ داد که در پایان آن نشست ها، بسیاری شانس مربیانی نظیر قلعه نویی، منصور پورحیدری، محمد مایلی کهن، مجید جلالی و فیروز کریمی را برای پذیرفتن این سمت بالا می دانستند.

پس از آن نشست ها در روز بیست و چهارم دی ماه تاکنون، اسامی بیش از ۱۰ مربی مطرح دنیا نظیر دام، ماتئوس، دل بوسکه، دشام، سیموئز، پکرمن، کلمنته و … را به عنوان مربیان آینده تیم ملی مطرح شده است نفراتی که اعلام نامشان تنها باعث نقش بستن یک نکته مهم در ذهن ها می شود، سنگ بزرگ علامت نزدن است و التهابمان را برای از دست دادن زمان های حساس و سرنوشت ساز بیشتر می کند.

البته کادر اجرایی جدید فدراسیون فوتبال با انتخاب محمود یاوری به عنوان مدیر فنی تیم ملی و سپردن هدایت فنی تیم بزرگسالان به ابراهیم زاده، نیکولیچ و بوستانی تا حدودی توجهات فوتبالدوستان را منحرف کرده و خواهان بیان این نکته است که تا حضور سرمربی آینده تیم ملی، تمرینات آماده سازی با برنامه ریزی این کادر فنی پیگیری شود.

این اتفاقات اما باعث نمی شود که صحبت ها و دلایل خاک خورده های فوتبال را در خصوص انتخاب مربی ایرانی به جای مربی خارجی در وضعیت حساس فعلی تیم ملی فراموش کرد، نظراتی که اگر مورد استفاده قرار می گرفت، استرس های هواداران فوتبال که ناشی از نتیجه نگرفتن تیم ملی در مرحله سوم مقدماتی جام جهانی است، بسیار کاهش می یافت.

‌● پروین: مربی ایرانی برای تیم ملی مفیدتر است

در این شرایط مربی ایرانی برای تیم ملی مفیدتر است، چرا که مربی خارجی به زمان بیشتری نیاز دارد، در حالی که به آغاز مسابقات مقدماتی جام جهانی فقط ۱۵ روز باقی مانده است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا خودش توانایی هدایت تیم ملی را دارد یا خیر گفت: در شرایط فعلی از عهده هدایت تیم ملی ایران برنمی آیم؛ اما شاید در بخش مدیریت فنی بتوانم کارآیی داشته باشم.

● یاوری: مربی خارجی برای جام جهانی

محمود یاوری مدیر فنی تیم ملی گفت: در مقطع فعلی انتخاب مربی ایرانی برای تیم ملی بهترین تصمیم و راه حل موجود است.

در فاصله اندک باقیمانده تا مسابقات مقدماتی جام جهانی فقط مربی ایرانی به درد تیم ملی می خورد و می تواند مشکلات فوتبال ما را حل و فصل کند.

سرمربی برق شیراز در ادامه تنها حضور مربیان خارجی درجه اول را در مقطع فعلی برای تیم ملی مفید می داند: گاس هیدینک ۲۰ روز قبل از جام جهانی مسوولیت تیم استرالیا را پذیرفت و پس از موفقیت در یک بازی سرنوشت ساز، استرالیا را به جام جهانی برد، فقط مربیانی نظیر هیدینک می توانند یک تیم را به موفقیت برسانند، در غیر این صورت مربیان درجه دوم خارجی دیگر نمی توانند از عهده این کار برآیند.

مطمئنا مسوولان فوتبال ما در این مقطع قادر نخواهند بود مربیانی مثل گاس هیدینک را به تیم ملی بیاورند. بنابراین بهتر است یک مربی داخلی برای تیم ملی استخدام کنیم و پس از راهیابی به جام جهانی، یک مربی صاحب نام خارجی را برای تیم ملی استخدام کنیم.

● ذوالفقار نسب: بهترین تصمیم مربی ایرانی است

سرمربی تیم فوتبال ذوب آهن اصفهان گفت: بهترین تصمیم در شرایط فعلی، استفاده از مربیان داخلی برای هدایت تیم ملی در دیدارهای مقدماتی جام ملت های آسیا است.

وی در خصوص شرایط سرمربی آینده تیم ملی اظهار داشت: با توجه به مدت زمان کم باقیمانده تا مرحله مقدماتی جام ملت ها، هیچ مربی خارجی نمی تواند برای تیم ملی مثمرثمر باشد زیرا مربی تیم می بایست به طور کامل به فوتبال ایران اشراف داشته باشد.

ذوالفقارنسب با دیدی انتقادی نسبت به تصمیم جدید فدراسیون گفت: در اساسنامه آمده که باید کمیته فنی درباره انتخاب سرمربی تیم ملی پیشنهاد بدهد؛ اما با تصمیمی که فدراسیون گرفته، در حال نشان دادن ماهیت خود است.

● مظلومی: انتخاب مربی خارجی به صلاح فوتبال نیست

سرمربی تیم ملی ابومسلم مشهد گفت: با توجه به مشکلاتی که در فوتبال ما وجود دارد در مقطع فعلی انتخاب مربی خارجی به صلاح مان نیست. پرویز مظلومی افزود: می دانیم که مربیان درجه یک خارجی به ایران نمی آیند و اگر هم بیایند یا بازنشسته بوده و مانند آرتور جورج کارنامه منفی داشته اند و یا امکانات خاص و مبالغی بیش از ۵ میلیون دلار در سال می خواهند که در هر دو صورت در مقطع فعلی حضورشان در ایران صلاح نبوده و نمی تواند دوای درد فوتبال ما باشند.

استفاده از مربی ایرانی در این مقطع کوتاه تا آغاز مسابقات تیم ملی مهم ترین جمع بندی به دست آمده از نشست هم اندیشی هیات رییسه و رییس فدراسیون فوتبال با مربیان پیشین تیم ملی و لیگ برتری بود. سرمربی تیم فوتبال ابومسلم مشهد خاطرنشان کرد: همه مربیان داخلی اعتقاد دارند بهتر است برای دراز مدت از مربی خارجی تمرین دهنده در کنار سرمربی ایرانی استفاده شود زیرا باید ضمن شخصیت دادن به مربی وطنی، از علم روز دنیا هم استفاده بهینه داشته باشیم.

● قلعه نویی: تیم ملی با مربی خارجی ضربه می خورد

سرمربی پیشین تیم ملی گفت: در حال حاضر زمان کمی تا شروع مسابقات مقدماتی جام جهانی باقیمانده و شناخت از بازیکنان و حریفان تیم ملی، یک موضوع مهم به شمار می رود. در این شرایط به طور کامل نمی توان کار تاکتیکی انجام داد و سرمربی خارجی هم از لحاظ ارتباط کلامی با بازیکنان به مشکل برمی خورد.

به نظر من تیم ملی در شرایط فعلی با مربی خارجی ضربه می خورد ولی این تصمیمی است که آقایان گرفته اند و امیدواریم موفق باشند.

قلعه نویی تاکید کرد: اگر قرار است مربی خارجی بیاوریم، باید سراغ یک مربی بزرگ، کارنامه دار و سرشناس برویم تا فوتبال ایران را متحول کند. البته مربی خارجی بیشتر از هر چیز به زمان نیاز دارد تا تفکراتش را پیاده کند.

● دوستی: مربیان ایرانی ضعیف نیستند

سرمربی تیم فوتبال جوانان گفت: در ایران مربیان بزرگی حضور دارند که می توان از پتانسیل آنها برای موفقیت تیم ملی استفاده کرد. باید اعتقادمان به آن سمت و سو برود که از این افراد به خوبی استفاده کنیم زیرا مربیان ایرانی ضعیف نبوده و حتی در صورت این که زمان و امکانات لازم در اختیارشان قرار بگیرد، می توانند نتایج بسیار خوبی را در میادین بین المللی به دست آورند.

در گذشته ای نه چندان دور مربیان ایرانی در کشورهای عربی و آسیایی مربیگری می کردند و نتایج بسیار خوبی را به دست می آوردند، در حالی که بازیکنان ما در تیم های اروپایی و عربی بازی نمی کردند.

متاسفانه نمی دانم چه اتفاقی افتاده است که امروز بازیکنان ما در فوتبال اروپا می درخشند ولی مربیان ما حتی در کشورهای عربی هم مربیگری نمی کنند که این باعث تاسف است.

● ناجی فوتبال

با شنیدن این صحبت ها و جمع بندی کلی آنها به این نتیجه می رسیم که انتخاب مربی خارجی در مقطع کنونی نمی تواند برای فوتبال ایران سودمند باشد مگر آن که مربیان بزرگ را بتوانیم جهت قبول هدایت تیم ملی کشورمان متقاعد کنیم.

متاسفانه بیش از ۶ ماه است که در این خصوص می خوانیم و می نویسیم و روز به روز به نخستین دیدار ایران در مرحله سوم مقدماتی جام جهانی که روز ۱۷ بهمن ماه در ورزشگاه آزادی برابر سوریه خواهد بود نزدیک تر می شویم، اما هنوز باید از انتخاب سرمربی تیم ملی صحبت کنیم.

امیدواریم این انتخاب به بهترین شکل صورت گیرد و شاهد آن نباشیم مربی آینده تیم ملی جزو مربیان بیکار و درجه چندم اروپا باشد که در گذشته به خاطر حضور در چند تیم نه چندان مطرح، اسمی برای خود دست و پا کرده ولی کارنامه موفقی ندارد.

البته تنها نکته مثبتی که وجود دارد و می توان به آن اتکا کرد، قدرت فنی و تاکتیکی بالای مردان ایرانی است که می توان با استفاده صحیح از آنها در این مرحله حساس، به حداقل نتایج مورد نظر برای رسیدن به موفقیت و صعود به مرحله بعد دست یافت.

امیر ملکی