سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
فشار خون چیست؟
قلب عضو صنوبری است که در طول عمر بدون هیچ وقفه ای مایع حیات را به قسمت های مختلف بدن پمپاژ می کند.تقریبا در هر تپش قلب صدسانتی مترمکعب خون در بدن پخش می شود و روزانه حدود ۱۰ هزار لیتر خون به وسیله این تلمبه در رگ ها جریان می یابد. با وجود پیشرفت طب و روش های پیش گیری از بیماری های قلبی هنوز هم آمار بیماری های قلبی و سکته های قلبی بالاست.
در این ستون ما به بررسی علل و عوامل اختلالات و بیماری های قلبی و روش های پیش گیری از آن اشاره می کنیم. در ابتدا به تعریفی از فشار خون می پردازیم.فشار خون، به نیرویی گفته می شود که توسط خون در جریان، به دیواره رگ ها وارد می آید یعنی فشاری که در هر انقباض عضله قلب در اثر برخورد خون، به دیواره سرخرگ وارد می شود که یکی از علائم اصلی حیات است. فشار خون بالا عبارت است از افزایش فشار وارده از جریان خون به دیواره رگ های خونی، که گاهی آن را «کشنده بی سروصدا» یا «کشنده خاموش» می نامند. زیرا تا مراحل انتهایی هیچ علامتی ندارد.امروزه فشار خون بالا و درمان آن حتی توسط پزشکان مورد کم توجهی قرار گرفته است.
فشار خون به طور طبیعی در اثر استرس و فعالیت بدنی بالا می رود اما فردی که دچار فشار خون بالا است، به هنگام استراحت نیز فشار خونش بالاتر از حد طبیعی است. افزایش ناگهانی فشار خون و توجه نکردن به درمان باعث ایجاد عوارضی مثل تصلب شرایین، پارگی شریان آئورت، سکته مغزی و ... می شود.
علائم
بسیاری از افراد با فشار خون بالا، احساس بیماری ندارند و حال عمومی آن ها خوب است. ۱۵ درصد افراد مسن دارای فشار خون بالا هستند ولی خودشان خبر ندارند.سردرد، تنگی نفس، خونریزی از بینی، گیجی و خواب آلودگی،کرخی، مورمور شدن اندام ها، از علائم افزایش فشار خون است.
علل
فشار خون ۲ نوع است:
۱) اولیه
۲) ثانویه
از هر ۱۰ نفر بیمار مبتلا به فشار خون بالا، در ۹ نفر آنان یعنی ۹۰ درصد علت دقیق برای افزایش فشار خون شناخته نشده است که نوع اولیه پرفشاری خون نامیده می شود.نوع ثانویه در تعداد کمی از افراد مبتلا می باشد که به دلیل عواملی همچون تنگ شدن سرخرگ کلیوی، کوارکتاسیون(تنگی مادرزادی آئورت نزولی) اختلال در تولید هورمون های غدد فوق کلیه، بیماری های مزمن کلیه، تصلب شرایین، مصرف بعضی داروها مثل داروهای ضد افسردگی یا داروهایی برای درمان بیماری های مفاصل ایجاد می شود.
عوامل تشدید کننده بیماری
- سن بالای ۶۰ سال
- چاقی
- مصرف سیگار
- مصرف الکل
- رژیم غذایی حاوی نمک یا چربی اشباع شده و مصرف نکردن سبزی و میوه
- کم تحرکی و نداشتن فعالیت بدنی کافی
- استرس
- عوامل ژنتیکی
- مصرف داروهای ضدبارداری و کورتون
(سابقه خانوادگی فشار خون بالا، سکته مغزی، حمله قلبی یا نارسایی کلیه)
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست