جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
آزمایش های غیرضروری
استفاده از حیوانات مختلف در آزمایشهای پزشکی به بخشی غیرقابل اجتناب تبدیل شده است. در حال حاضر سالانه میلیونها حیوان مختلف در دانشگاه، شرکتها و مؤسسههای تحقیقاتی تحت آزمایشهای گوناگون قرار میگیرند و هدف اصلی آن هم رسیدن به راهی برای درمان بیماریهای انسانی است. اما بررسیهای مختلف علمی بیانگر آن است که توسل به این رویکرد، نه تنها در غالب موارد منفعتی به همراه نداشته بلکه با آسیبهایی جدی برای سلامت بشریت همراه بوده است.
بسیاری از مردم از منظری اخلاقی با آزمایش بر روی حیوانات مخالفند؛ اگرچه تصورشان بر آن است که این آزمایشها منافعی برای پزشکی دارد. عمدتاً این گونه افراد در قالب کسانی به تصویر کشیده میشوند که برای جلوگیری از درد و رنج حیوانات، حاضرند پیشرفتهای پزشکی، قربانی احساساتشان شود. در این جاست که دولت و رسانهها اینگونه افراد را با نام «ضدعلم» میشناسد؛ عنوانی ساده، اما کاملاً کلیشهای و البته غلط.
حال اگر به راستی این آزمایشها منفعت خاصی برای پزشکی ما نداشته باشد، چه؟ و اگر مانعی برای پیشرفت در این عرصه باشد، چه؟ دانشمندان غافل با اتکای به این آزمایشها، علاوه بر آسیبهایی که به بیماران خود وارد میسازند، هزینههایی هنگفت مصروف این حوزه مینمایند که بهتر است در راستای تحقیقات بیمار محور هزینه شود. بیشک توقف این آزمایشها میتواند منفعت بیشتری را به همراه داشته باشد و یا به عبارت دیگر، میتوان آن را موقعیت برد - برد برای هر دو طرف یعنی انسان و حیوان دانست.
بیشک برای رسیدن به یک قضاوت آگاهانه باید دست به مطالعات دقیق در این حوزه زد. من و همسرم پس از گذراندن دورهها و آموزشهای مرتبط با این حوزه، ده سال وقت صرف تحقیق در این بخش نمودیم که نتیجه آن انتشار نخستین کتابمان با نام «گاوهای مقدس و غازهای طلایی؛ هزینه انسانی آزمایش بر روی حیوانات» بود.
در این ده سال، هزاران مقاله علمی را مورد بررسی قرار دادیم و به تاریخ پزشکی و تحولات آن پرداختیم. نتیجه این تحقیقات آن بود که هرچه بیشتر به بررسی این موضوع پرداختیم، دریافتیم که منافع پزشکی آن ناچیز و برعکس، آسیبهای آن بر انسان بسیار زیاد است. این ادعای رایج که همه پیشرفتهای عرصه پزشکی بر پایه آزمایش بر روی حیوانات است، بیانگر آن است که چگونه دروغهایی تکراری به منزله واقعیات پذیرفته شده است.
دکتر آلبرت سابین، کاشف واکسن فلج اطفال، با ابراز تأسف در اینباره میگوید: «به واسطه درک غلط از ماهیت این بیماری انسانی که بر پایه الگوهای گمراهکننده آزمایشگاهی این بیماری بر روی میمونها شکل گرفته بود، مدتها کشف این واکسن به تأخیر افتاد.» از دیگر این موارد میتوان به پنیسیلین، تعویض دریچه قلب و بسیاری موارد دیگر اشاره نمود که در نتیجه اتکای به این آزمایشها با تأخیر همراه شده و بیشک افراد بسیاری نیز در نتیجه این تأخیر، جان خود را از دست دادهاند. حتی استعمال سیگار و مصرف مقادیر بالای کاسترول نیز در نتیجه تأیید بر روی حیوانات گسترش یافت که شاید این دو خطا را بتوان خطاهایی دانست که هزینه آن از دست رفتن جان بسیاری بوده است.
هماکنون در نتیجه هورمون درمانی بر روی زنان که بر پایه آزمایشهایی بر روی میمونها صورت میگیرد، میزان ابتلا به سرطان سینه و بیماریهای قلبی در زنان دو برابر شده است. به راستی چه تعداد دیگری از مردم باید در نتیجه این پدیده، جان خود را از دست دهند؟
در حال حاضر بیماریهای قلبی و سکته دو عامل اصلی مرگ و میر در غرب میباشد، اما بسیاری از مردم بیشک از دیگر عامل مرگبار یعنی تأثیرات جانبی تجویزهای پزشکی شگفتزده میشوند. همه ساله واکنشهای ناشی از تجویز اشتباه، جان یکصد هزار نفر را در ایالات متحده و تقریباً جان همین تعداد را در بریتانیا میگیرد و این رقم بیش از تأثیرات مرگبار مواد مخدر است.
آشکار است که شیوه آزمایش داروها پیش از عرضه به بازار کاملاً غلط است و بزرگترین مشکل هم آزمایش آنها بر روی حیوانات است. اساساً حیوانات، در قبال داروهای تجویز شده فعل و انفعالاتی متفاوت با انسان دارند و همین مسأله سبب میشود تا مثلاً موادی که برای سگها یا موشها بیخطرند، برای انسان مضر باشند.
به عنوان نمونه، داروی رزولین که برای درمان دیابتیها مورد استفاده قرار میگیرد، پیش از عرضه، بر روی حیوانات آزمایش شد و پیش از ممنوع شدن عرضه در بازار در سال ۲۰۰۰، مرگ هزاران نفر را به دنبال داشت. پنیسیلین که دارویی بسیار ارزشمند برای انسان میباشد، در مراحل آزمایش، خوکچههای هندی و هامسترهای بسیاری را از پای درآورد اما بعدها مشخص شد که برای انسان بسیار مفید است.
شواهد بسیاری نشان میدهد که آزمایش داروها بر روی حیوانات نمیتواند همان ارزش و معنا را برای انسان داشته باشد. به عنوان نمونه، در بررسی داروهایی که در خلال سالهای ۱۹۶۰-۹۰ از بازار جمعآوری شد، تنها در چهار مورد از بیست و چهار مورد مطرح، عوارض جانبی آن بر پایه آزمایش بر روی حیوانات قابل پیشبینی بود. بررسی دیگر نشان داد که تنها ۶ مورد از ۱۱۴ مورد از مسمومیتزایی در انسان و حیوان با یکدیگر ارتباط دارند. این شواهد بدین معناست که حتی شیر یا خط کردن برای بررسی سلامت داروها، بهتر از آزمایش آنها بر روی حیوانات است و این همان مطلبی است که مدیر سابق مؤسسه علوم زیستی هانتینگتون بدان معترف است.
پروفسور آندرملکین از دانشگاه لندن در اینباره میگوید: «بله! فکر میکنم که برای همه ما که به بررسی اطلاعات مرتبط با مسمومیتزایی مواد و داروها میپردازیم، کاملاً آشکار شده که مطالعات در مورد مسأله سرطانزایی، در اغلب موارد تضییع وقت و نابودی دردناک حیوانات است. در بسیاری از موارد، این آزمایشها بدین علت انجام میشود که ما گزینه دیگری نداریم و بخشی از آن هم بدین خاطر است که نوعی ژست سیاسی و البته حقارت بار تلقی شود.
بیشک در صورتی که این داروها به جای حیوانات بر روی انسان آزمایش شود، نتایج آن مطمئنتر خواهد بود؛ چرا که پیشرفتهای شکل گرفته در حوزه علوم پزشکی، نتیجه تحقیق بر روی انسانها و عمدتاً هم در نتیجه مشاهدات دقیق بالینی، مطالعات جمعیتی و تحقیقات آزمایشگاهی است که بر روی خود انسان انجام شده است.
به راستی به رغم این شواهد، چرا آزمایش بر روی حیوانات کماکان ادامه دارد؟ دلایل آن بسیار است که از جمله آنها میتوان به سنت علمی و محافظهکاری در عرصه پزشکی اشاره نمود. اما بیشک دلیل مهمتر آن «پول» است. امروزه این آزمایشها به تجارتی میلیاردی تبدیل شده است. دانشگاهها، پرورشدهندگان حیوانات، شرکتهای دارویی و حتی تأمینکنندگان تجهیزات نگهداری حیوانات از این تجارت، سود کلانی عاید خود میسازند. تنها فروش سالانه موش آزمایشگاهی در انگلستان به دویست میلیون پوند میرسد. به رغم آن که بسیاری از پزشکان و دانشمندان با این آزمایشها مخالفند، اما گروههای ذینفوذ و ذی نفع، ضامن اصلی تداوم این آزمایشها محسوب میشوند.
یکی دیگر از دلایل تداوم این آزمایشها آن است که در صورت آسیب دیدن مردم از عوارض آن، انجام همین آزمایشها میتواند شرکتهای دارویی را در دادگاه از هرگونه شکایت و اتهامی تبرئه نماید. حتی این شرکتها به طور خصوصی و در برخی موارد به طور علنی اذعان مینمایند که این آزمایشها ناکارآمد و تنها نوعی حمایت قانونی برای آنها به همراه دارد و بیشک مادامی که این آزمایشها بر روی حیوانات انجام شود، آثار و عوارض جانبی آن اجتنابناپذیر خواهد بود.
مسلماً تا زمانی که درمانی برای بیماریهای مرگبار خود نیافتهایم و در پی پیشرفت در این عرصه هستیم، باید آزمایش بر روی حیوانات را کنار بگذاریم. دکتر ریچارد کلاسز مدیر مؤسسه ملی سرطان در سال ۱۹۹۸ در اینباره گفت: «تاریخ تحقیقات سرطان، تاریخ درمان سرطان بر روی موشهاست. ما چندین دهه است که سرطان را در موشها درمان کردهایم، اما این درمانها بر روی انسان هیچ نتیجهای در بر نداشته است.»
در مورد بسیاری از سرطانها و نیز بیماریهایی چون ایدز، نه تنها پیشگیری بهتر از درمان، که تنها راه درمان است. در این گونه موارد است که حیوانات نمیتوانند کمکی برای شناسایی عوامل مخاطرهآفرین و یا کمکی در شیوه پیشگیری به ما بکنند. بیش از بیست سال است که شاهد صرف میلیونها پوند برای تحقیقات مرتبط با ایدز بر روی شامپانزهها بودهایم اما نتیجه آن نه تنها بر روی انسان کاملاً بیاثر بوده است، بلکه هشت هزار داوطلب را با مخاطرات بیشتر روبهرو ساخته است.
از آنجا که بیماریهای انسان با حیوان متفاوت است، برای خلق نشانههای آن باید از لحاظ فیزیکی و شیمیایی دست به تغییراتی روی حیوانات زد، اما از آنجا که در بسیاری از موارد، علت اصلی این نشانهها در حیوانات و انسانها متفاوت است، هرگونه درمانی بیاثر میباشد.
اخیراً دولت بریتانیا تأیید نمود که فعالیت آزمایشگاه تحقیقات مغز دانشگاه کمبریج که به تحقیق بر روی میمونها میپردازد، در راستای منافع ملی این کشور نیست چرا که بررسیها نشان داده که میمونها اصولاً به آلزایمر و پارکینسون مبتلا نمیشوند و اینها تنها بیماریهایی انسانی است که باید درمان آنها را در انسانها یافت. آنچه که ما تاکنون درباره این بیماری واقعاً کسب کردهایم، در نتیجه مطالعه بیماران مبتلا به این بیماری بوده است.
صرف مبالغ بیشتر برای آزمایش بر روی مغز میمونها به معنای صرف مبلغ کمتر برای مطالعه مغز انسان است. نمونه دیگر، دهها شیوه درمان سکته است که نتیجه آزمایش بر روی خانواده میمونها بوده است، در حالی که این شیوهها بر روی انسان بیاثر بوده و در موارد بسیاری هم به آزمایشهای بالینی آسیب رسانده است.
به گفته پروفسور سرمایکل رولیزن، مدیر مؤسسه برتری بالینی، تا زمانی که آزمایش بر روی حیوانات کنار گذاشته نشود و تحقیقات مبتنی بر جدیدترین یافتهها جایگزین آنها نشود، ما نباید به دنبال درمانی برای بیماریهایی باشیم که ما را مبتلا به خود ساختهاند و در صورتی هم که این آزمایشها را دنبال کنیم، درد و رنج ناشی از این تحقیقات منسوخ و بیفایده کماکان ادامه خواهد داشت.
محسن داوری
ری گریک
WWW.resurgence.org منبع:
منبع:ماهنامه سیاحت غرب،شماره ۴۰
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست