دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

بانوان حكومت جهانی ام ایمن


از آنجا كه در زمان غیبت حضرت مهدی علیه السلام یكی از وظایف نهم منتظران, شناخت آن امام همام و هم چنین بررسی زندگی یارن و همراهان ان عزیز می باشد, نشریه یاس به درج مقاله تحتت عنوان «یانوان حكوت جهانی » همت گمارد

مقدمه

از آنجا كه در زمان غیبت‏حضرت مهدی‏علیه السلام یكی از وظایف نهم منتظران، شناخت آن امام همام و هم چنین بررسی زندگی یارن و همراهان ان عزیز می‏باشد، نشریه یاس به درج مقاله تحتت عنوان «یانوان حكوت جهانی‏» همت گمارد .

روایات ام ایمن

۱ . كودكی پیامبر و دیدار یهودیان از ایشان

۲ . شركت وی در جنگ‏ها

۳ . خریدن جهاز برای فاطمه زهراعلیها السلام

۴ . رویای ام ایمن درباره حسین‏علیه السلام پاره تن رسول‏صلی الله علیه وآله

۵ . استشهاد حضرت فاطمه‏علیها السلام از ام ایمن

۶ . آشامیدن آب بهشتی

چون فاطمه زهراعلیها السلام جهان را وداع كرد، ام ایمن نتوانست جای خالی فاطمه را بنگرد، پس از مدینه بیرون آمد و به جانب مكه روان گردید، در حالی كه بنا به روایت ابن سعد روزه بود و در آن هوای گرم عطش بر او مستولی شده بود، به حدی كه بیم هلاك می‏رفت و به روایت ابن شهر آشوب بر جان خود بترسید هلاك شود . چشم‏ها را بر هم گذاشت، و به سمت آسمان چشم گشود و توجهی نمود كه ای خداوند! مرا تشنه می‏خواهی با اینكه خادمه دختر پیغمبر تو هستم . در این هنگام، دلوی از بهشت نازل گردید و به روایت اصابهٔ، دلوی كه به آن ریسمان سفیدی بسته شده بود، پایین آمد . ام ایمن آن را گرفته، آشامید و در روایتی است كه ام ایمن گفت: از آن به بعد دیگر تشنگی و گرسنگی ندیدم و در روزهای گرم روزه می‏گرفتم، ابدا آثار تشنگی بر من ظاهر نمی‏گردید . (۱)

۷ . شاهد وصیت فاطمه‏علیها السلام

ام ایمن در هنگام وصیت فاطمه‏علیها السلام، دختر بزرگوار پیامبرصلی الله علیه وآله نیز حضور یافت; زیرا وقتی بیماری یگانه دختر پیامبر طول كشید و او آثار مرگ را در خود احساس كرد، در كتاب‏های تاریخی آمده است كه: «ارسلت الی ام ایمن و كانت اوثق نسائها عندها و فی نفسها»; (۲) فاطمه‏علیها السلام به سراغ ام ایمن فرستاد; زیرا این بانوی صالح و صادق مطمئن‏ترین زنان در نظر فاطمه‏علیها السلام بود و بعد با حضور اسماء دختر عمیس وصیت‏های خود را برای علی علیه السلام بیان كرد .

احادیث ام ایمن

۱ . ام ایمن می‏گوید: رسول خداصلی الله علیه وآله نسبت‏به یكی از افراد خانواده خود، چنین سفارش می‏كرد: «اگر تو را با آتش هم بسوزانند، هرگز خیری را برای خداوند شریك قرار مده . در هر شرایطی از پدر و مادر خود اطاعت كن . هرگز بدون جهت نماز خود را ترك مكن; زیرا كسی كه بی‏جهت نماز خود را از دست می‏دهد، پیوند بندگی خود را با خدا قطع كرده است ! هیچگاه می‏گساری مكن، چون این آلودگی سر منشا همه تبهكاری‏ها است . هیچ وقت گرد گناه و معصیت مرو; زیرا مورد خشم و غضب خداوند قرار می‏گیری . . . » (۳)

۲ . حضرت زینب‏علیها السلام فرمود: ام ایمن مرا حدیث كرد كه روزی پیغمبرصلی الله علیه وآله به منزل فاطمه‏علیها السلام تشریف آوردند . حضرت زهراعلیها السلام‏برای پدر حریره‏ای ترتیب داد و حضرت امیرالمؤمنین‏علیه السلام طبقی از خرما خدمتش نهاد و من قدحی از شیر و سرشیر حاضر كردم . رسول خدا و علی مرتضی و فاطمه زهرا و حسنین از آن خوراكی‏ها تناول فرمودند . آنگاه علی‏علیه السلام آب به دست رسول خدا ریخت . چون پیغمبر از شستن دست فراغت‏یافت هر دو دست‏به صورت كشید و شادمان گردید و از نظر كردن به صورت اولاد خود مسرور شد . پس از آن روی به آسمان كرد، نگران شد و سپس روی به قبله نمود و هر دو دست‏به دعا برداشت و بعد سر بر سجده برد و اشك از دیدگانش چون باران جاری بود . اهل بیت و من از این حال ملول گشتیم و از هیبت و حشمتش نیروی پرسیدن نداشتیم . چون مدتی به طول انجامید . علی و فاطمه عرض كردند: این گریستن برای چیست؟ فرمود: ای برادر، من از حضور شما و انجمن شما شادمان گشتم . آنگونه كه هرگز چنان خرسند و مسرور نگشته بودم، در این حال كه شما را می‏نگریستم و شكر خدا را می‏كردم . جبرئیل فرود آمد و گفت: خداوند بر سرور تو مطلع گردید و نعمت را بر تو تمام گردانید و مقرر ساخت كه ایشان و ذریه ایشان و دوستان و شیعیان ایشان با تو در جنان جاوید بمانند و در میان تو و ایشان جدایی نیفكند و همان تحیت و عطیت‏یابند كه تو یابی، آن چنان كه خرسند گردی . لیكن بلیات و مصائب كثیره ایشان را فرا گیرد و در دنیا به ناملایماتی چند گرفتار گردند . مردمی كه دعوی دین تو كنند و خود را مسلمان شمارند، به آنها اذیت‏ها نمایند و آزارها برسانند و گمان كنند كه در شمار امت تو باشند; با آنكه خدا و تو از آنها بیزار باشید و ایشان اهل بیت تو را هر یك در مكانی به ضرب شدید و قتل فجیع درآورند و مقابر ایشان از هم دور باشد و خدای این مصیبت را بر ایشان اختیار فرمود تا موجب ارتقاء درجات ایشان گردد . پس به آنچه خدای تعالی برای ایشان خواسته، راضی و تسلیم و شاكر باش و تن به قضای الهی بده .

در ادامه حدیث، جبرئیل آنچه را كه بر سر علی‏علیه السلام و فرزند او، امام حسین‏علیه السلام می‏آید، به پیامبر خدا خبر می‏دهد .

حضرت زینب‏علیها السلام این حدیث را در قتلگاه بیان فرمود (۴) .

رحلت ام ایمن

از سراسر زندگی حدود هشتاد ساله ام ایمن، حدود شصت‏سال آن با پیامبر و خاندان اوعلیهم السلام سپری شد و این بانو، طی این مدت طولانی كه حتی گاهی رسول خدا برای دیدن او به خانه‏اش می‏رفت، سخن‏ها شنید، درس‏ها آموخت و صحنه‏ها و وقایعی را مشاهده نمود . سرانجام این بانوی بهشتی، در سنه ۲۴ هجری، در حالی كه یك زندگی سراسر هجرت و جهاد و وایت‏حدیث و خدمات فراوان نسبت‏به اسلام و خاندان پیامبر را پشت‏سر گذاشته بود، در مدینه از دنیا رفت . (۵)

پی‏نوشت‏ها:

۱) ریاحین الشریعهٔ، ج ۲، ص ۳۳۲ .

۲) بحار الانوار، ج ۴۳، ص ۲۰۴ .

۳) فیض كاشانی، المهجهٔ البیضاء، ج ۴، ص ۵۲ .

۴) ریاحین الشریعهٔ، ج ۳، ص ۶۷و۶۸ .

۵) زنان دانشمند و راوی حدیث، به نقل از بهجهٔ الامال، ج ۷، ص ۵۶۳، و الاصابهٔ، ج ۴، ص ۴۳۳ . گفتنی است كه در ریاحین الشریعهٔ تاریخ رحلت این بانو را در اول خلافت عثمان در سنه ۲۴ هجری، گفته است، ریاحین الشریعهٔ، ج ۲، ص ۳۳۳ . و نیز نگاه كنید: السیرهٔ النبویه، ج ۴، ص ۶۴۲ .

فاطمه كاووسی‏فر