سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

سه دهه حضور موثر در اقتصاد ملی


سه دهه حضور موثر در اقتصاد ملی

مروری بر عملکرد بانک تجارت در سی و یکمین سالگرد پیروزی انقلاب

دهه فجر ۸۸ را در حالی پشت سر می گذاریم که برگ دیگری از تاریخ حیات پرافتخار نظام مقدس جمهوری اسلامی ورق خورده و ایرانیان سی و یکمین سالگرد پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی را گرامی می دارند .

در چهارمین دهه از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی اعضای خانواده بزرگ بانک تجارت نیز همچون دیگر خدمتگزاران مردم در نظام بانکی مفتخرند که علاوه بر تامین منابع مالی لازم برای اجرای بزرگ ترین طرح های عمرانی و زیربنایی در سراسر کشور با اعطای صدها هزار میلیارد ریال تسهیلات، نقشی ماندگار در فراهم آوردن شرایط لازم جهت حضور موثر بخش خصوصی در اقتصاد کشور ایفاء کرده اند. خوشبختانه ورود بانک تجارت به بازار سرمایه در مطلوب ترین وضعیت و با شفاف ترین صورتهای مالی ، استقبال بی‌سابقه مردم از سهام بانک تجارت و ثبت یک رکورد تاریخی در عرضه سهام بانکها و تداوم روانی سهم ، بار دیگر ثابت کرد که علیرغم تمام دشواری ها و فراز و نشیب ها، مدیران و کارکنان تلاشگر بانک تجارت می توانند همچون گذشته بازیگرانی تاثیرگذار در عرصه اقتصاد ملی باشند.

اینک پس از گذشت ۳۰ سال از تاسیس بانک تجارت مفتخر هستیم که توانسته ایم در بخش های مختلف اقتصاد کشور موفقیت‌هایی ارزشمند را کسب نماییم که مهمترین آنها کسب اعتماد میلیونها شهروند ایرانی در جای جای میهن عزیز است. اعطای عنوان برتر در اجرای طرح تکریم به بانک تجارت در بسیاری از مناطق کشور نشان از نهادینه بودن روحیه خدمتگزاری صادقانه و موثر به مردم در میان تمام کارکنان این بانک است.

افتخار بانک تجارت ؛ مشارکت در آبادانی و توسعه ایران

مانده تسهیلات بانک تجارت در پایان سال ۸۶ رقمی حدود ۱۳۹ هزار و ۸۵۰ میلیارد ریال بود که این رقم در پایان سال ۸۷ به ۱۵۶ هزار و ۵۴۲ میلیارد ریال بالغ شد. در پایان آذرماه سالجاری هم این عدد به حدود ۱۷۸ هزار میلیارد ریال رسیده است. از مبلغ اشاره شده ۳۰۹۱۱ میلیارد ریال در بخش کشاورزی ، ۶۴۳۶۸ میلیارد ریال در بخش صنعت و معدن ، ۳۳۹۱۸ میلیارد ریال در بخش مسکن و ساختمان ، ۳۹۰۱ میلیارد ریال در بخش صادرات ، ۳۶۲۸۱ میلیارد ریال در بخش بازرگانی و خدمات و ۹۰۳۱ میلیارد ریال نیز در بخش قرض‌الحسنه بوده است.

در طول ۳۰ سال گذشته بانک تجارت با مشارکت در ایجاد دهها پروژه ملی و زیربنایی در اقصی نقاط میهن ، نقشی ارزشمند در بازسازی ایران پس از جنگ داشته است . طرح سدکارون ۳ ، مترو تهران ، آزادراه قزوین-رشت ، آزادراه ساوه – همدان ، پتروشیمی فجر ، صنایع ریلی ایران خودرو ، آزادراه تهران-ساوه ، فولاد نطنز ، سیمان اردستان ، سیمان فیروزکوه ، آرد تجارت ، سد کرخه ، پتروشیمی شهید رسولی و دهها پروژه عظیم سدسازی ، طرحهای توسعه نیروگاهی ، مجتمع های عظیم سیلو در استان های مختلف کشور ، طرح های نان صنعتی ، مسکن روستایی و .... اسناد پرافتخار بانک تجارت در توسعه و آبادانی میهن عزیز است.

● همراهی با سیاستهای دولت

طی سالهای گذشته ، دولت خدمتگزار اولویت های خاصی را در حمایت از بخش های مختلف اقتصاد کشور مطرح نموده که رونق بخشیدن به کسب و کار بنگاه های اقتصادی کارآفرین و زودبازده از مهمترین آنها بوده است. در این بخش طی چهار سال گذشته مانده تسهیلات پرداختی بانک به بنگاه های زودبازده بیش از ۳۸ هزار و ۴۸۰ میلیارد ریال بوده و میزان اشتغالی که تا پایان آذرماه ۸۸ از محل تسهیلات اعطایی بانک تجارت به این بنگاهها ایجاد شده بالغ بر ۲۲۰ هزار نفر می باشد.

بانک تجارت در راستای سیاستهای دولت خدمتگزار جهت رفع مشکل مسکن در کشور بخش مهمی از تسهیلات خود را به این بخش اختصاص داده و طی سالهای گذشته یکی از بانکهای عامل در طرح مسکن مهر بوده است . همچنین بانک تجارت در طرح مسکن روستایی نیز طی سال ۸۷ بالغ بر ۱۷۴۷۰ فقره تسهیلات به متقاضیان اعطاء نموده است.

● جایگاه ممتاز در بانکداری بین الملل

بانک تجارت همچنان یکی از قدرتمندترین بانک‌های ایرانی در حوزه بانکداری بین الملل است. طی ۹ ماهه نخست سالجاری بیش از ۶۲۶۰ فقره اعتبار اسنادی به مبلغ ۴۰۲۲ میلیون دلار در این بانک گشایش شده که مانده تعهدات بانک تجارت در این بخش را به بیش از ۶میلیارد و ۵۶۴ میلیون دلار رسانده است. همچنین مانده تعهدات این بانک بابت ضمانتنامه های صادره با ۵۷۱ میلیون دلار افزایش نسبت به ابتدای سالجاری به ۲میلیارد و ۷۴۰ میلیون دلار افزایش یافته است. طی همین مدت بیش از ۲۷ هزار حواله ارزی توسط واحدهای ارزی این بانک صادر شده است.

افتتاح اولین بانک ایرانی در کشورهای مستقل مشترک المنافع ، توسعه فعالیت ها در شرق آسیا و تاسیس یک شرکت صرافی مستقل از جمله دیگر اقدامات بانک تجارت در حوزه بانکداری بین الملل است. بانک تجارت در امر مبارزه با پولشویی نیز اقدامات موثری را به انجام رسانده است و با تشکیل یک واحد ویژه این امکان را فراهم کرده تا برنامه ها و تدابیر پیش بینی شده در آئین نامه مبارزه با پولشویی عملیاتی شود. این واحد ضمن پیگیری کامل اجرای این آئین نامه در شعب بانک تجارت می کوشد تا با همکاری نهادهای نظارتی کشور از پاک بودن سپرده های بانک تجارت از وجود هر گونه نقدینگی مشکوک و ناسالم اطمینان حاصل کند. این واحد همچنین در هماهنگی کامل با مدیریت امور بین الملل بانک تجارت عمل می نماید تا در حوزه خدمات ارزی نیز امکان انجام هیچگونه تراکنش بانکی غیرسالم وجود نداشته باشد.

● توسعه راهبردی بانکداری الکترونیک

توسعه کیفی و مدرنیزاسیون یکی از مهمترین راهبردهای کلان بانک تجارت در دوران پس از خصوصی سازی است که توانمند سازی منابع انسانی در این میان از جایگاه ویژه ای برخوردار است . ارتقاء سطح دانش و تخصص نیروی انسانی بانک از طریق توسعه و فراگیر ساختن آموزش (بویژه از طریق ابزارهای الکترونیک) ، بکارگیری نیروهای متخصص و مجرب بخش خصوصی و تربیت نسلی جدید از مدیران کارآزموده و نوگرا در راس برنامه های بانک تجارت قرار دارد. در کنار این مهم تهیه برنامه استرات‍‍ژیک و بلندمدت کسب و کار بانک وانطباق با نیازهای پس از خصوصی سازی در اولویت برنامه‌های هیات مدیره بانک قرار دارد.

توسعه همه جانبه بانکداری الکترونیک به عنوان بخشی بسیار مهم از برنامه استراتژیک بانک تجارت در دوران پس از خصوصی سازی به طور جدی در دستور کار قرار دارد . یکی از مهمترین برنامه های بانک طی سال گذشته پیگیری طرح سامانه جامع بانکی (Core Banking) به منظور یکپارچه سازی و استاندارد نمودن ارائه خدمات بانکی بصورت لحظه ای و با کمترین هزینه به هموطنان بوده است. طی ایام دهه فجر ۸۸ نیز خدمات جدیدی در زمینه بانکداری الکترونیک به هموطنان عزیز معرفی می شود که ارائه آنها می تواند فرهنگ بهره گیری از ابزارهای بانکداری الکترونیک در میان مشتریان نظام بانکی را گسترش دهد.

با توجه به لزوم تسهیل هرچه بیشتر استفاده از خدمات الکترونیک برای تمام اقشار مردم از جمله سالمندان ، معلولین و بانوان خانه دار کلیه مشتریان دارنده کارتهای شبکه شتاب از این پس می‌توانند بدون نیاز به استفاده از رایانه و اینترنت و تنها با گرفتن شماره تلفنبانک تجارت کلیه قبوض خود را پرداخت کرده و بصورت لحظه ای از آخرین مانده حساب کارت خود در شبکه شتاب آگاه شوند. همچنین از این پس یک شماره ۱۶ رقمی بر روی دفترچه های اقساط تسهیلات بانک تجارت درج خواهد شد تا مشتریان بتوانند با در اختیار داشتن هریک از کارتهای بانکی شبکه شتاب از طریق دستگاههای خودپرداز اقساط خود را بدون مراجعه به شعبه به راحتی پرداخت کنند.

بانک تجارت همچنین از سال گذشته امکان دسترسی لحظه ای مشتریان خود به کلیه حسابهای جاری ، قرض الحسنه پس‌انداز و سپرده کوتاه مدت را به سامانه لحظه ای و فراگیر در سراسر کشور و امکان انتقال اینترنتی وجه بصورت کارت به کارت در شبکه شتاب را فراهم نموده است. همچنین مشتریان این بانک می توانند با استفاده از سامانه مدیریت پرداخت ، کلیه اقساط و پرداخت های ثابت خود را بصورت ماهانه و یا در مقاطع زمانی مشخص از طریق این سامانه بدون مراجعه به شعب انجام دهند.

در بخش توسعه شبکه تجهیزات الکترونیک نیز تا پایان دیماه سالجاری تعداد دستگاه های خود پرداز ، POS فروشگاهی و پایانه شعب بانک تجارت به ترتیب به ۱۷۹۵، ۶۳۵۰۰ و ۲۴۹۰ دستگاه افزایش یافته است. همچنین تعداد هموطنان دارای تجارت کارت به بیش از ۰۰۰،۱۹۰،۵ نفر رسیده و ۷۲ شعبه الکترونیکی ۲۴ ساعته این بانک نیز در اقصی نقاط کشور فعال هستند. همچنین بانک تجارت به عنوان اولین بانک در سطح کشور امکان انتقال اینترنتی وجه به کارتهای شبکه شتاب را فراهم کرده است. با استفاده از سامانه درگاه پرداخت اینترنتی در بانک تجارت ، هموطنان می‌توانند خدماتی همچون ثبت نام اینترنتی دانشگاهها از طریق کلیه کارتهای شبکه شتاب ، انتقال وجه اینترنتی از کارت بانک تجارت به تجارت کارت و کارت سایر بانکها در شبکه شتاب ، پرداخت قبوض از طریق تمامی کارتهای شبکه شتاب و ارائه مانده حساب کلیه کارتهای شبکه شتاب را از طریق سایت بانک تجارت به انجام رسانند .

بی گمان اعتماد و اطمینان مشتریان به خدمتگزاران خود در بانک تجارت بزرگترین سرمایه این بانک به شمار می‌رود. استمرار همکاری مشتریان این امکان را بوجود می آورد که بانک تجارت بتواند نقشی موثرتر در توسعه و آبادانی کشور ، اشتغالزایی ، افزایش ظرفیت های فعالان بخش خصوصی و رفع مشکلات مردم ایفاء کند. مدیران و کارکنان بانک تجارت نیز بر آن هستند تا از طریق تلاش برای افزایش درآمدها، ارائه صورت های مالی شفاف و حضور مقتدر در تابلوی اول بورس، سهام این بانک را برای تمام سرمایه گذاران ، مطمئن و سودآور ساخته و مشتریان بانک را نیز به تداوم همکاری تجاری شان با بانک مصمم تر سازند.