شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

مخاطب با سازهای موسیقی ایران غریبه شده است


مخاطب با سازهای موسیقی ایران غریبه شده است

با آرش کامور به بهانه انتشار آلبوم تکنوازی «راوی»

آرش کامور،آهنگساز و نوازنده ایرانی است که کمانچه را به عنوان ساز تخصصی می‌نوازد. آثاری چون «سبوی تشنه» و «سراسر مه» که نگاهی به شعر شاعران معاصر دارد از آثار خوب این هنرمند است.

او این روزها آلبوم تکنوازی «راوی» را روانه بازار موسیقی کشور کرده است. با او درباره این آلبوم گفت وگویی انجام دادیم.

این روزها گرایش جوانان نوازنده نسبت به انتشار آلبوم های تکنوازی بسیار بیشتر از قبل شده است. از نظر شما دلیل این اتفاق چیست؟

تکنوازی و به نوعی بداهه پردازی یکی از کهن ترین الگوهای موسیقی ایران است. این که هنرمند بتواند بداهه نوازی کند نشان دهنده توانایی او در موسیقی است. چون هنرمند در عرصه تکنوازی می تواند شناخت خود از ردیف و شیوه های نوازندگی پیشکسوتان موسیقی را به نمایش بگذارد. همین موضوع برای نوازنده بهانه ای می شود تا به سمت تکنوازی و بداهه نوازی برود.

حرف شما را می پذیرم اما این نکته را هم باید در نظر داشت که نسبت به ۱۰ سال گذشته تعداد نوازنده های خوب خیلی زیاد شدند و آلبوم های تکنوازی هم در همین راستا افزایش چشمگیری داشته اند. به نظر شما انتشار این آلبوم ها نوعی واکنش به خواننده سالاری رایج امروزی هست یا خیر؟

درباره خواننده سالاری باید بگویم در همه دنیا ستاره های هنری در عرصه موسیقی خوانندگان هستند. مردم بهترین اپراها و آثار موسیقی را از طریق خواننده و با صدا و نام او می شناسند. در کشور ما هم همین اتفاق می افتد و مردم ما هم هر کاری را با خواننده آن می شناسند. اما نوازنده های دیگر کشورها از این امکان برخوردارند که از طریق یک رسانه سازشان را به مردم نشان دهند و به مردم معرفی کنند اما در ایران از این امکان بی بهره هستیم. این موضوع موجب می شود موزیسین قدرت لازم را نداشته باشد و این مشکل بیشتر گریبانش را بگیرد.

و به همین دلیل هم مخاطب برخی سازهای ایرانی را هنوز بخوبی نمی شناسد.

همین طور است. مخاطب با سازهای موسیقی ایران غریبه شده است. خواننده ها گیشه پر می کنند و به همین دلیل خواننده سالاری هم زیاد شده است. آهنگساز و نوازنده هم مجبور می شوند کار همراه با خواننده را انتخاب کنند. در ایران چند خواننده مشهور هم وجود دارد که همه مجبورند سعی کنند خودشان را به این خواننده ها برسانند تا بتوانند حرف خودشان را بزنند. این واقعا انصاف نیست. یک نوازنده اگر بیشتر از خواننده تلاش نکرده باشد کمتر هم تلاش نکرده است. من معتقدم چون فضای معرفی موسیقی سازی در اجتماع ما کم است سازهای نوازنده ها و آهنگسازان ما در این زمانه کمرنگ شده اند. حالا این که ما با یک کار بخواهیم از زیر یوغ خواننده بیاییم بیرون چنین نگاهی ندارم چون باز بخش عظیمی از بار موسیقی روی دوش خواننده است و نقطه پرگار کار اوست.

صدای کمانچه غم دارد. چرا اولین آلبوم تکنوازی تان را کمانچه انتخاب کردید؟

بگذارید با یک شعر پاسختان را بدهم، می گویند: شادی ندارد آن که ندارد به دل غمی.

فکر می کنم غم و حزنی که در موسیقی ما هست اسباب تفکر است. فریادها، شادی ها، فرهنگ ها و آداب و رسوم مردم ما طی قرن ها در نوای همین کمانچه قرار دارد. بعد هم این که در لرستان از کمانچه برای شادی ها و عروسی ها استفاده می کنند. ولی این ساز به دلیل صدای گرفته و پرحجمی که دارد طبیعی است که از دیگر سازها محزون تر باشد.

در این کار ورای تکنیک های امروز که می خواهم با زبان حماسه کارم را معرفی کنم، تکنیک ها را با تکاپوی خود و استادانم پیدا کردم. سعی کردم با پیشینه موسیقی سنتی ایران و موسیقی معاصر حرکتی بسازم که نه مخاطب را دچار خستگی کند و نه از محتوا بماند. فکر می کنم این روزها ما فقط درگیر رنگ آمیزی موسیقی و اجرای خواست مخاطب هستیم، به همین دلیل هم موسیقی امروز ما محتوای خود را از دست داده است. من با این تفکر مخالف هستم، کار هنری انجام می دهم و موظف هستم کار خوب بسازم، دست مخاطب را بگیرم او را یک قدم با خودم بالا بکشم.

باید بتوانم مخاطب را کمی جدی تر با فرهنگ موسیقی ایران آشنا کنم. ما که در حال آفرینش هنری هستیم داریم آفرینش انجام می دهیم باید بتوانیم از شمه هنری مان استفاده کنیم جامعه را نسبت به فرهنگ و پیشینه خودمان آگاه تر کنیم. امروز رابطه ما با موسیقی ایرانی از بین رفته است. همه سنت های موسیقی در حال تغییر است. یک آهنگساز سنتی در کنار آهنگساز پاپ کار می کند یعنی مرزبندی ها در حال از بین رفتن است.

شما مخالف از میان رفتن مرزبندی ها هستید؟

هر چیزی جایگاه خودش را دارد. اگر مرزها برداشته شود قدرت انتخاب ها از میان می رود. وقتی هر چیزی مرزبندی شده باشد، هر مرزی مخاطب خودش را دارد. ما هر مرزی را به جامعه درست معرفی کنیم مخاطبان خاص خودش را خواهد داشت. اکنون در جامعه مان با معرفی درستی از موسیقی روبه رو نیستیم. ما برنامه نود ورزشی داریم، هفت سینمایی داریم اما برنامه تحلیلی در عرصه موسیقی نداریم که جوان ها از کودکی با موسیقی ایرانی آشنا شوند. ما نقد موسیقی داریم کسی را نداریم که بتواند تحلیلگر موسیقی ایران باشد.

وقتی منتقد موسیقی نداریم طبیعی است تحلیل هم نداشته باشیم.

بله. به همین دلیل هم هست که داریم هر روز موسیقی تولید می کنیم.

تولید؟

دقیقا تولید! کاری که ما انجام می دهیم تولید است نه آفرینش. یک کار صنعتی است. فراموش کرده ایم موسیقی هنر تامل است. ما درگیر زندگی ماشینی شدیم همه زندگی مان ماشینی شده موسیقی مان هم دارد ماشینی می شود.

ماشینی شدن موسیقی از نظر شما دقیقا چه نوع اتفاقی است؟

گمان می کنیم هر چه مساله پیچیده تر شود مردم بیشتر لذت می برند. مردم هم بی حد استرس و تنش دارند و درگیر زندگی ماشینی شده اند. این وظیفه ما اهالی موسیقی است که پیشینه موسیقی مان را ببینیم و براساس سنت موسیقایی مان اثر تولید کنیم که هم بتواند ماندگار باشد و هم بتواند مردم و جامعه را به سمت آرامش و لبخند فرا بخواند. این روزها هنرمندان ما مهجور و دور از هم هستند، آن وقت انتظار دارند اثر مانا بسازند اما به دلیل سیطره تبلیغات و جسارت برخی نادان ها کارهای خون دل خورده ها دیده نمی شود.

برسیم به آلبوم تازه شما. از نظر خودتان «راوی» یک خلق هنری است؟

«راوی» را یک کار روایی می دانم. در خلق این آلبوم از شرایط پیرامونم تاثیر گرفته ام. این کار از سال ۸۸ ضبطش آغاز شده است و یکی دو سال طول کشیده است. کار می توانسته خیلی زودتر تمام شود اما من از آن دسته نوازنده هایی هستم که حال آدم باید کوک باشد تا بتواند خوب بنوازد. دوست داشتم بتوانم در این اثر حرف های خودم را هم بزنم.

زینب مرتضایی فرد