شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

چرا شیر مادر؟


چرا شیر مادر؟

کودکان ، شیر مادر را خیلی بهتر از دیگر انواع شیر، جذب می کنند. شیر انسان دارای PUFA بیشتر ، سدیم کمتر و نسبت مناسب پروتئین است. شیر انسان ۵/۱ برابر بیشتر از شیر گاو دارای لاکتوز است؛ …

کودکان ، شیر مادر را خیلی بهتر از دیگر انواع شیر، جذب می کنند. شیر انسان دارای PUFA بیشتر ، سدیم کمتر و نسبت مناسب پروتئین است. شیر انسان ۵/۱ برابر بیشتر از شیر گاو دارای لاکتوز است؛ در نتیجه ، پروتئین آن بهتر جذب می شود. در مقایسه ، شیر گاو نسبت به شیر انسان دارای ۲ برابر پروتئین و باقیمانده است.

شیر انسان دارای ۱ میلی گرم آنه در لیتر با میزان جذب ۴۹% می باشد. صرفنظر از دریافت بالا ، ظرفیت کلسترول شیر انسان mg/dl ۲۳-۱۵ می باشد.نسبت پروتئین سرم شیر مادر (Whey) به کازئین ۸۰:۲۰ ، خیلی مرغوب تر از بسیاری از فرمولای مخصوص کودک می باشد. شیر مادر بهتر هضم می شود و آنتی بادی های بسیار زیادی نسبت شیر گاو فرمولا دارد. شیر انسان باعث حفاظت معده و روده نوزاد در مقابل درد شدید ، بیماری های تنفسی ، عفونت گوش (Beaudry et al ۱۹۹۵) آلرژی ( Saaring and Kajosaari ۱۹۹۵) می شود .

فلور میکروبی نوزادان تغذیه شده با شیر مادر معمولاً لاکتوباسیلوس است ، ولی نوزادان تغذیه شده با فرمولا اشرشیا کلی می باشد.

زنانی که HIV مثبت هستند نباید شیر خود را به نوزادانشان بدهند. به استثنای کشورهای جهان سوم ، که میزان مرگ و میر نوزادان ناشی از عدم تغذیه با شیبر مادر در آنجا فراوان است.

دلیل دیگر عدم شیر دادن به نوزاد وقتی است که مادر الکل مصرف می کند ، یا تحت شیمی درمانی قرار دارد( انجمن دیابت امریکا ۱۹۹۳) .

زنان را باید برای شیر دادن طولانی مدت تشویق نمود. آنها می توانند تا سن ۱ سالی به نوزادن خود شیر بدهند. این مدت زمانی است که باید برای از شیر گرفتن نوزادان کامل می شود. حجم شیر در یک مادر خوب تغذیه نشده کاهش می یابد. مادرانی که فرزندان اول خود را بدنیا آورده اند و با شیر خود فرزندانشان را تغذیه می کنند نباید در این مدت سعی بر کاهش وزن سریع داشته باشند.

کادر درمانی بیمارستان مادران را به مداومت شیردهی ترغیب می کنند. دادن شیر خشک به نوزادان در بیمارستان ، دادن بسته های حاوی فرمولا به مادران در هنگام ترخیص از بیمارستان ، جدا نگه داشتن نوزادان از اطاق مادر برای بیش از ۶۰% مدت زمان حضور در بیمارستان ، و قرار ندادن نوزاد بر روی سینه مادر در چند ساعت اول زندگی ، به نظر میرسد دارای اثرات نامطلوبی در طول مدت شیر دهی داشته باشد.( Wright et al ۱۹۹۶)

رژیم غذایی و توصیه های تغذیه ای

در ۶ ماهه اول ، افزایش دریافت کالری تا ۵۰۰ بیشتر از مقدار توصیه شده روزانه RDA برای سن ؛ در ۶ ماهه دوم استفاده از ۴۰۰ کیلو کالری بیشتر از RDA برای سن ، توصیه ها ممکن است متفاوت باشند، زیرا وزن بارداری ، سطح فعالیت و میزان افزاش وزن در هر شخص متفاوت است (Stone Neuhauser ۱۹۹۶).

به نیازهای ویژه بزرگسالان یا زنان مسن تر از ۳۵ سال توجه کنید. از اینرو نیازهای انرژی و مواد مغذی متغییر خواهد بود.

افزایش دریافت پروتئین مادر به میزان ۱۵ گرم (یا تقریباً ۶۵ گرم برای میانگین سنی ).دریافت منابع پروتئینی HBV (پروتئین با ارزش بیولوژیکی بالا) را تشویق کنید.

دریافت منابع غذایی ویتامین ها و املاح را تشویق کنید. دریافت کلسیم باید حداقل mg۱۲۰۰ در روز باشد.افزایش ویتامین B کمپلکس (ویتامین B۶ و تیامین ) و ویتامین های A و C باید در رژیم غذایی طرح ریزی شود. برای زنانی که از رژیم غذایی نامناسب برخوردارند و یا مبتلا به بیماری های مزمن هستند ممکن است به دریافت مکمل ها احتیاج شود.

افزایش دریافت مایعات .

منع مصرف الکل مگر آن که پزشک اجازه داده باشد.

در مورد ویتامین D اگر دریافت مادر کم یا کودک به مقدار کم در معرض نور مستقیم نور خورشید قرار گرفته باشد، به مقدار کافی مورد نیاز است.

در مدت زمان بیشتر از ۳ ماه اگر کاهش وزن مادر بیش از اندازه بود باید دریافت کالری مادر افزایش یابد.

زنانی که از رژیم گیاه خواری تبعیت می کنند ، ممکن است به مکمل های روی ، کلسیم ، ویتامین D یا ویتامین B۱۲ نیاز یابند.همچنین ممکن است مقدار کارنیتین این رژیم کم باشد.