یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
لایپزیگ
شهر لایپزیگ یا لایپزیش (Leipzig) بزرگترین شهر ایالت زاکسن (Sachsen) – انگلیسی : ساکسونی (Saxony) - در ناحیه شرق آلمان فدرال است.
این شهر در محل تلاقی یکی از انشعابات رود White Elster به نام Pleiße با رود Parthe واقع شده است و نام آن از کلمه "Lipsk" - در زبان اسلاوی، به معنی محل رویش درختان Linden - مشتق شده است. جمعیت لایپزیگ ۵۰۲,۰۰۰ نفر می باشد.
ولفگانگ گوته (Wolfgang Goethe) در یکی از اشعار خود، این شهر را پاریس کوچک (Klein Paris) نامیده است.
تاریخچه
این شهر در شکل گیری تاریخ ایالت زاکسن و کشور آلمان نقش بسزایی داشته و در طول سالیان به عنوان یک مکان تجارتی شناخته شده است. نمایشگاه کالای لایپزیگ که شروع آن به قرون وسطی باز می گردد، یک رویداد مهم بین المللی و در واقع حلقه ارتباطی با انجمن همبستگی اقتصادی کشورهای بلوک شرق، که قبلا آلمان شرقی عضو آن بود، شناخته می شد.
دانشگاه لایپزیگ تاسیس شده در سال ۱۴۰۹، این شهر را به مرکز قانون گذاری آلمان و منبع گسترش صنایع مختلف تبدیل کرد. بزرگترین دادگاه و کتابخانه ملی کشور آلمان (تاسیس شده در سال ۱۹۱۲) نیز در این شهر واقع شده اند. یوهان سباستین باخ (Johann Sebastian Bach) از سال ۱۷۲۳ تا ۱۷۵۰، در کلیسای سینت توماس لوتران (St. Thomas Lutheran) در شهر لایپزیگ مشغول فعالیت بود.
ریچارد واگنر (Richard Wagner)، آهنگساز معروف آلمانی نیز در سال ۱۸۱۳ در لایپزیگ متولد شد. همان سال، این شهر به عنوان عرصه نبرد در جنگ های ناپلئون یا نبرد ملت ها، بود. در سال ۱۹۱۳ بنای معروف "یادبود نبرد لایپزیگ" (Völkerschlachtdenkmal) برای جشن سالگرد صدمین سال این رویداد تاریخی، ساخته شد.
نقش نمایشگاه کالای لایپزیگ و دانشگاه این شهر را در توسعه زندگی شهری و سیاست های اجتماعی در طول قرن نوزدهم، نمی توان نادیده گرفت. این شهر مرکز اصلی جنبش های آزادیخواهی آلمان نیز بشمار میرود.
لایپزیگ مرکز اصلی عبور و مرور خطوط راه آهن در اروپای مرکزی است و که با ساختمان بسیار معروفی در ایستگاه قطار مرکزی اش، امروزه تبدیل به بزرگترین ایستگاه قطار در اروپا شده است. جمعیت این شهر به سرعت افزایش پیدا کرد و تعداد ساکنان آن به یک میلیون نفر می رسد.
اولین حزب کارگری در آلمان - انجمن کارگران آلمان - در ۲۳ ماه مه ۱۸۶۳ توسط فردینانت لاساله (Ferdinand Lassalle) در این شهر تاسیس شد و تعداد ۶۰۰ تن از کارگران از سراسر آلمان، با استفاده از خط آهن جدید به این شهر مسافرت کردند.
ورنر هایزنبرگ (Werner Heisenberg) برنده جایزه نوبل، در سال های ۱۹۲۷ تا ۱۹۴۲، به عنوان استاد فیزیک در دانشگاه لایپزیگ به فعالیت مشغول بود.
در نهم نوامبر ۱۹۳۸، که با نام شب کریستال یا شب شیشه شکسته (Die Kristallnacht) معروف است، طی یک طرح سراسری در آلمان، نازیها پرستشگاه یهودیان در شهر لایپزیگ را نیز ویران کردند.
لایپزیگ طی جنگ جهانی دوم به دست متحدین کاملا تخریب شد. پیاده نظام آمریکا در بیست آوریل سال ۱۹۴۵ - آخرین و پنجاه و ششمین سال تولد آدولف هیتلر (Adolf Hilter) رهبر وقت آلمان - این شهر را تسخیر کردند. بعدها آمریکا این شهر را به ارتش سرخ واگذار کرد و یکی از شهرهای اصلی جمهوری دمکراتیک آلمان شد.
در سال ۱۹۸۹ این شهر به دلیل نقش حیاتی اش در انقلاب آلمان شرقی که سرانجام منتهی به اتحاد دو آلمان شد، به عنوان "شهر قهرمانها" معروف شد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست