چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
یک جین قهرمان برای کسب افتخار
گرچه دوومیدانی قدیمی ترین رشته ورزشی در بازی های المپیک محسوب می شود، اما تاکنون نه تنها هیچ یک از دوومیدانی کاران ایران نتوانسته اند به مدال نزدیک شوند، بلکه به مرحله نهایی هیچ یک از مواد بیست و چهارگانه دوومیدانی نیز نرسیده اند.
البته این بار شش دوومیدانی کار ایران با انگیزه ای جدید راهی بیست و نهمین دوره بازی ها می شوند. تاریخچه دویدن به صورت یک مسابقه در انظار عمومی به چیزی حدود هشتصد سال پیش از میلاد مسیح بازمی گردد.
جایی که در جشن های ویژه معبد زئوس در یونان باستان و در دشت المپیا چیزی حدود ۲۰ هزار نفر گرد هم می آمدند و تنها مسابقه ای که برگزار می شد، "دو" بود. البته روایتی دیگر هم در ارتباط با جنگ های هخامنشیان با یونانیان وجود دارد که ریشه دوی ماراتن را از آن زمان می دانند. اما، به هر حال با تمام این تفاسیر دویدن، پریدن و پرتاب کردن جز» نخستین خصوصیت های انسانی بوده که حتی پیش از برگزاری رسمی آن در بین انسان ها رواج داشته است. اما، دوومیدانی به عنوان یک رشته ورزشی از قرن هجدهم میلادی با حمایت بخش های مختلف در اروپا و آمریکا رشد چشمگیری پیدا کرد تا یکی از رشته های اصلی نخستین دوره بازی های المپیک در سال ۱۸۹۶ در آتن باشد.
این در حالی است که فدراسیون بین المللی این رشته یا همان اتحادیه بین المللی فدراسیون های دوومیدانی در سال ۱۹۱۲ تشکیل شد. در ایران هم رشته ورزشی دوومیدانی قدمتی بسیار دارد. به طوری که فدراسیون دوومیدانی ایران به عنوان یکی از نخستین فدراسیون های ورزشی کشورمان در سال ۱۳۰۲ تشکیل شد و در سال ۱۳۲۵ به عضویت فدراسیون بین المللی درآمد. در بازی های المپیک هم رشته ورزشی دوومیدانی ایران از بازی های ۱۹۵۲ هلسینکی نخستین حضورش را با دونده ای در دوهای استقامت یعنی علی باغبانباشی امتحان کرد. در طول حدود ۶۰ سال گذشته هم تاکنون ۲۳ دوومیدانی کار ایران در ماده های سه هزار متر با مانع، دهگانه، پرش سه گام، ۱۰۰ متر، ۲۰۰ متر، ۴۰۰ متر، ۸۰۰ متر، پرتاب دیسک، ۱۵۰۰ متر و پنج هزار و ۱۰ هزار متر شرکت کرده اند که حتی قهرمانانی همچون علی باغبانباشی، تیمور غیاثی، جلال کشمیری، حمید سجادی و عباس صمیمی هم که در بازی های آسیایی مدال های خوش رنگی کسب کرده بودند، در بازی های المپیک نتوانستند کاری از پیش برده و همگی در دور نخست از صحنه رقابت ها کنار رفتند.
● بزرگترین تیم پس از ۱۹۶۴ توکیو
در رشته ورزشی دوومیدانی برخلاف بسیاری از رشته های ورزشی، در هر مسابقه ای که مورد تایید فدراسیون ملی بوده و با رعایت استانداردها و قوانین بین المللی و تایید کنفدراسیون قاره ای همراه باشد، می توان سهمیه حضور در بازی های المپیک کسب کرد. شش دوومیدانی کار ایرانی هم که اکنون جواز حضور در بازی های المپیک را کسب کرده اند، به همین ترتیب بوده است. احسان حدادی و عباس صمیمی در پرتاب دیسک و سجاد مرادی در ۸۰۰ متر در مسابقه های لیگ دوومیدانی ایران توانستند به حد نصاب ورودی بازی های المپیک دست پیدا کنند.
البته مرادی در مسابقه های جایزه بزرگ آسیا توانست در ماده ۱۵۰۰ متر هم المپیکی شود. احسان مهاجرشجاعی رکورد A دوی ۸۰۰ متر را در مسابقه های سوپر گرندپری الجزایر کسب کرد. امین نیک فر در ماده پرتاب وزنه در رقابت های دانشگاهی در آریزونای شمالی آمریکا با پرتابی نزدیک به ۲۰ متر جواز حضور در المپیک را بدست آورد و هادی سپهرزاد به عنوان آخرین دوومیدانی کار ایران در ماده دهگانه در رقابت های المپیاد ایرانیان در رده جوانان توانست به حدنصاب موردنیاز دست یافته و المپیکی شود. بدین ترتیب تیم شش نفره دوومیدانی ایران در پکن حضور می یابد. این در حالی است که تیم ایران در آتن تنها دو نماینده داشت. در طول تاریخ حضور دوومیدانی کاران ایران هم در المپیک به غیر از بازی های ۱۹۶۴ توکیو که هشت دوومیدانی کار حضور یافتند، این بیشترین تعداد حضور دوومیدانی کاران ایران در المپیک است.
● تیمی پر فراز و نشیب برای کسب افتخار
تهیه گزارشی از دوومیدانی کاران المپیکی بسیار سخت است. یکی تنها در ساعتی خاص و در زمینی خاص پرتاب می کند و دیگری در زمان دیگر و در مکانی دیگر می دود و یا می پرد. بنابراین باید به تعداد ورزشکاران برنامه ها را تنظیم و به سراغ همه رفت. در این میان شاید مهمتر از همه احسان حدادی باشد که با درخشش در فصل جاری، نه تنها در ایران بلکه بسیاری در دنیا چشم به کسب مدال او دوخته اند. او بارها در فصل جاری حریفانش را در رقابت های بسیار معتبر شکست داد و سه بار پیاپی در فصل جاری رکورد آسیا را شکست.
پس از آن تمرین های خود را در زمین شماره سه ورزشگاه آزادی زیرنظر دو ماساژور و مربی اختصاصی اش آغاز کرد. اما، در حالی که او در ماه های اخیر از ناحیه سمت راست سینه احساس درد می کرد، در هفته های اخیر این دردها به اوج رسیده و مشکلاتی را در تمرین و پرتاب های او بوجود آورده است. اما به هر حال او همچنان به صورت جدی به تمرین هایش ادامه می دهد. عباس صمیمی هم که تا چندی پیش در اصفهان تمرین می کرد و فصلی ناامید کننده را تاکنون پشت سر گذاشته، در ساعت های متفاوت با حدادی بدون مربی و همراه برادرانش محمود و محمد در زمین شماره سه تمرین می کند. او مشکلی از لحاظ آسیب دیدگی ندارد; اما، نمی توان به رکوردهای او در صبح روز مسابقه های مقدماتی پرتاب دیسک پکن آن چنان امیدوار بود.
نفر بعدی سجاد مرادی است که در دوهای ۸۰۰ و ۱۵۰۰ متر سهمیه کسب کرده و نمی خواهد در دوی ۱۵۰۰ متر مسابقه دهد. او هم در اصفهان همراه برادرش امید تمرین می کرد و برادر بزرگترشان پژمان هم آنها را تمرین می داد. با این حال چند هفته ای است که هر سه اینها برای تمرین به تهران آمده اند. محل تمرین آنها هم زمین اصلی ورزشگاه آزادی است.
مرادی با دوهای بسیار خوب در مسابقه های داخلی و بین المللی در فصل جاری و روحیه بالایش امید زیادی دارد که به مراحل نیمه نهایی و فینال دوی ۸۰۰ متر صعود کند. احسان مهاجرشجاعی هم دیگر نماینده ا یران در همین ماده است. اما او هم مانند عباس صمیمی فصلی خوب را از لحاظ مسابقه ای سپری نکرد. او در رقابت های داخلی ندوید و در دو رقابت بین المللی مراکش و روسیه با نتایجی ضعیف مسابقه را ترک کرد. در تمرین ها هم در حالی که "بهروز صالح لی" از آذربایجان و "احمد یزدانیان" قهرمان سابق نیمه استقامت در آسیا در کنار او هستند، باز هم چندان وضعیت مناسبی ندارد و در روزهای افت خود به سر می برد.
به هر حال امیدواریم او و صمیمی در روز مسابقه هایشان در پکن خوب کار کنند. از وضعیت امین نیک فر به دلیل اینکه مدت زیادی از تمرین های خود را در آمریکا گذرانده چندان خبری نیست. اما، رکورد حدود ۲۰ متر او در پرتاب وزنه نشان از آمادگی اش در هفته های اخیر می دهد. او هم دو هفته پیش از بازی های المپیک به ایران آمده و هم اکنون در ورزشگاه آزادی تمرین می کند. اما، هادی سپهرزاد در دهگانه خودش را به هر دری زد تا المپیکی شود. او اکنون بیش از یک سال است که برای المپیکی شدن تلاش می کند. تا اینکه توانست در رقابت های المپیاد ایرانیان به عنوان آخرین ورزشکار کاروان ورزشی ایران، بلیت پکن خود را OK کند. سپهرزاد هم مانند سایر ورزشکاران در ورزشگاه آزادی تمرین می کند.
● برنامه رقابت ورزشکاران ایران در المپیک
نخستین دوومیدانی کار ایرانی که در بازی های المپیک پکن رقابت می کند، امین نیک فر در ما ده پرتاب وزنه است که از ساعت ۹ صبح روز ۲۵ مرداد -روز هفتم رقابت ها -به مصاف حریفان می رود. مرحله نهایی این رقابت همان شب برگزار می شود. احسان حدادی و عباس صمیمی مرحله مقدماتی پرتاب دیسک را در صبح روز هشتم برگزار می کنند. مرحله پایانی این رقابت ها هم در روز یازدهم خواهد بود. مرحله مقدماتی دوی ۸۰۰ متر هم روز چهارشنبه ۳۰ مرداد ماه برگزار می شود. مسابقه های هادی سپهرزاد هم در ده رشته ماده دهگانه در روزهای ۳۱ مرداد و اول شهریورماه برگزار می شود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست