دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
برافرازنده ی پرچم دانش
ابن حجر هیثمی» مینویسد:
"محمد باقر به اندازهای گنجهای پنهان معارف و دانشها را آشکار ساخته، حقایق احکام و حکمتها و لطایف دانشها را بیان نموده که جز بر عناصر بی بصیرت یا بد سیرت پوشیده نیست و از همینجاست که وی را شکافنده و جامع علوم، و برافرازنده پرچم دانش خواندهاند."
در مقام علمی پنجمین امام شیعیان همین بس که در شان او «عبدالله بن عطأ» که یکی از شخصیتهای برجسته و دانشمندان بزرگ عصر امام بود، میگوید: "من هرگز دانشمندان اسلام را در هیچ محفل و مجمعی به اندازه محفل محمد بن علی (ع) از نظرعلمی حقیر و کوچک ندیدم. من «حکم بن عتیبه» را که در علم و فقه مشهور آفاق بود، دیدم که در خدمت محمد باقر(ع) مانند کودکی در برابر استاد عالی مقام، زانوی ادب بر زمین زده شیفته و مجذوب کلام و شخصیت او گردیده بود."
● کرامتی از حضرت
چشمهایی که بینا شد
ابوبصیر می گوید: به امام باقرعلیه السلام عرض کردم چه اندازه حاجیها فراوانند و فریاد و غوغای بزرگی است.
امام علیه السلام فرمود: بلکه بگو چه اندازه غوغا بسیار است و حاجی کم است. آیا دوست داری راستی آنچه را گفتم بدانی و آشکارا مشاهده کنی؟ آنگاه امام دست بر چشمهای ابوبصیر کشید و دعاهائی کرد که چشمهای او باز شد و به او فرمود: به حجاج نگاه کن! ابوبصیر گوید: نگاه کردم اکثر آنها میمون و خوک هستند و مومن در بین آنها همانند ستارهای درخشان در تاریکی است. آنگاه گفتم: راست گفتی ای مولای من چه اندازه حاجی کم و فریاد و غوغا بسیار است. سپس امامعلیه السلام دعایی کرد و چشمهای ابوبصیر به حال اول بازگشت.
● جلوه ای از هیبت
نقل است یکی از همراهان هشام بن عبدالملک خلیفه اموی، به هنگام حج، چون توجّه و احترام مردم به آن حضرت را می بیند، تصمیم می گیرد با طرح سؤالی او را شرمنده کند وچون نزد آن گرامی می رسد و چشمش به آن حضرت می افتد تنش به لرزه در می آید ورنگش می پرد و زبانش بند می آید.
آن حضرت در میان مردم از متواضع ترین آنان به شمار می آمد، ولی درمقابل ستمکاران شجاعانه می ایستاد و از حقّ و حقیقت دفاع می نمود. در مجلسی نزد هشام درحالی که در کنار او و بر تخت او نشسته بود، در پاسخ هشام، حقانیّت خانواده خود رااثبات کرد هشام از پاسخ امام چنان به خشم آمد که صورتش سرخ شد و چشمانش برگشت.
● جلوه ای از سجایای اخلاقی
▪ سخاوت و بخشش
بسیاری کسان به امید بهره مندی از جود و کرمش به سویش می شتافتند و هیچ یک ناامید برنمی گشتند. هر کس به خانه اش می آمد، بیرون نمی رفت، مگر آن که غذایش می داد و لباس نیکویش می پوشاند و مبلغی به او می بخشید. و می فرمود: نیکی، فقر را می زداید و بر عمر می افزاید و از مرگ بد پیشگیری می کند.
▪ حلم و صبر و شکیبایی
از بارزترین صفات ایشان صفت صبر و بردباری آن حضرت بود.
نقل کرده اند که مردی نامسلمان (نصرانی) که از امام باقرعلیه السلام کینه داشت، روزی به آن حضرت برخورد نموده و بنای بدگویی را آغاز کرد و گفت: تو بقر(گاو) هستی. امام علیه السلام با آرامش خاصّی فرمود: من باقرم. مجدداً گفت تو فرزند زنی آشپز هستی! امام فرمود این حرفه او بوده است. مرد نصرانی با گستاخی بیشتر گفت: تو فرزند زنی سیاه چرده و زنگی و... هستی! امام علیه السلام فرمود اگرتو راست می گویی و مادرم آن گونه که تو توصیف می کنی بوده است، پس از خداوند می خواهم او را بیامرزد، و اگر ادعاهای تو دروغ و بی اساس است، پس از خداوند می خواهم که تو را بیامرزد! مرد نصرانی که حلم و صبر آن حضرت را مشاهده کرد، و دید علیرغم اینکه پایگاهی بزرگ در اجتماع دارد و دارای صدها شاگرد می باشد به جای مقابله به مثل، چون کوه، صبر و حلم بکار برد. خود را شکست خورده دید و از گفته های خود عذرخواهی نمود و اسلام آورد.
● گزیده ای از روایات
ـ دانشمندی که از علمش بهره برده شود، بهتر از هفتاد هزار عابد است.
ـ هر که به مردم درسی از هدایت آموزد، مانند پاداش ایشان دارد بدون این که از پاداش آنانچیزی کم شود و کسی که به مردم درسی از گمراهی آموزد، مانند گناه ایشان بر گردنش افتد، بی این که از گناه آنان چیزی کم شود.
ـ زکات علم این است که آن را به بندگان خدا بیاموزی.
ـ علم خزینه ها دارد که کلیدهایش پرسش است. بپرسید که خداوند شما را رحمت کند. درباره علم چهار کس پرسنده و پاسخ دهنده و شنونده و دوستار آنان ثواب می برد.
ـ کمال انسان و نهایت کمالش دانشمند شدن در دین و صبر در بلا و میانه روی در زندگی است.
ـ هر که علم جوید برای این که بر علما ببالد یا بر سفها ستیزد یا مردم را متوجّه خود کند،در آتش دوزخ جای می گیرد و همانا ریاست جز برای اهلش شایسته نیست.
ـ هر که ندانسته و رهبری نشده به مردم فتوا دهد، فرشتگان رحمت و فرشتگان عذاب او را لعنت کنند، و گناه آن که به فتوایش عمل کند، دامنگیرش شود.
ـ هیچ بنده ای، دانشمند نمی شود مگر این که به کسی که بالا دست او است، حسادت نورزد و کسی را که پایین تر از او است، تحقیر نکند.
ـ به خدای سوگند، مرگ دانشمند برای ابلیس بسی محبوب تر از مرگ هفتاد عابد است. و دانشمندی که مردم از دانش او بهره گیرند، از هزار عابدافضل است.
ـ هر کس در طلب مال دنیا باشد تا از مردم بی نیاز شود و وسیله آسایش خانواده خود رافراهم سازد و به همسایگان نیکی کند روز رستاخیز چهره اش مثل ماه شب چهارده درخشان خواهد بود.
ـ کسی می تواند به حق، عبادت خداوند را به جا آورد که به او معرفت داشته باشد و خدارا به درستی و شایستگی بشناسد و امّا کسی که شناخت درستی درباره ذات مقدّس اوندارد، خدا را همانند این مردم گمراه (به طور سطحی) عبادت می کند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست