شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

دیپلماسی و سیاست خارجی در کلام مسئولین


دیپلماسی و سیاست خارجی در کلام مسئولین

مروری بر بخش هایی از کلام مسئولان بلندپایه کشور در هفته جاری که حاوی نکته ها و موضع گیری هایی در قبال کشورهای خارجی بوده اند

مقام معظم رهبری، رئیس جمهور، وزیر، قائم مقام و سخنگوی وزارت امور خارجه، وزیر اطلاعات، وزیر دفاع، فرمانده ارتش، فرمانده نیروی دریای سپاه، معاون اروپای وزارت خارجه، سفرای ایران در بحرین و ترکمنستان و پاکستان، وزیر کشور، دبیر شورای عالی امنیت ملی و سفیر سابق ایران در فرانسه مسئولانی هستند که در هفته جاری صحبت‌هایی درباره سیاست خارجی ایران ایراد کرده‌اند.

● در مقابل دشمن مستکبر نباید کوتاه آمد

آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی هفتم شهریور در دیدار رئیس و نمایندگان مجلس خبرگان با اشاره به تبلیغات مستمر رسانه های بیگانه بر ضد دولت خاطر نشان کردند: این سیاست تبلیغی بیگانگان از ابتدای انقلاب اسلامی در مورد همه دولتها وجود داشته و در هردولتی که احساس می کردند، بخشی از فعالیتهای آن منطبق با این اصول و مغایر با خواسته های استکبار است، اقدام آن دولت را مورد حمله قرار می دادند و از طرف دیگر اگر یکی از کارهای دولت همسو با خواست استکبار بود، از آن تجلیل می کردند.

رهبر انقلاب با اشاره به اصل استکبار ستیزی و کوتاه نیامدن در مقابل دشمن افزودند: در مقابل دشمن مستکبر نباید کوتاه آمد بلکه باید نظام اسلامی به حدی از اقتدار، استحکام و مصونیت برسد که دشمنان احساس کنند کاری از دست آنها برنمی آید.

● تاکید رهبری بر بیداری ملت های منطقه آمریکای لاتین

رهبر معظم انقلاب ۱۱ شهریور در دیدار رئیس جمهور بولیوی با ایشان با تاکید بر اینکه تحولات سالهای اخیر بولیوی برای همه ملتها و کشورهای آزاده یک رویداد خوشایند است افزودند : بیداری ملتهای منطقه آمریکای لاتین و تصمیم آنان برای احقاق حق خود اتفاق مبارکی است که قطعا برای قدرتمندان خرسند کننده نخواهد بود.

رهبر انقلاب تاکید کردند: قدرتهای استکباری قطعا به شما فشار خواهند آورد زیرا با چنین روحیه ای مخالفند اما ایستادگی در مقابل این فشارها، روحیه خوب و توکل بر خدا موجب پیروزی خواهند شد.

● همه دنیا، آمریکا و ناتو نیست

محمود احمدی نژاد پیش از ترک دوشنبه پایتخت تاجیکستان در نشست مطبوعاتی در پاسخ این سوال که آیا تشکیل شانگهای و قدرتمند شدن آن به دلیل مقابله با آمریکا و ناتو است، خاطر نشان کرد:‌ هر سازمان، کارکردهای خاص خود را دارد و به همان اندازه باید از آن انتظار داشت البته باید توجه داشت که ‌همه دنیا، آمریکا و ناتو نیست. آنها آنقدر گرفتاری دارند که مشغول خودشان باشند.

وی در پاسخ به سوالی درباره موضع جمهوری اسلامی ایران درباره مسئله اوستیای جنوبی تصریح کرد : اگر قدرت‌های فرا منطقه‌ای دخالت نکنند ملت‌های منطقه می‌توانند مسائل خود را حل کنند.

● مدیران گرجستانی باید صحنه را مدیریت می‌کردند

دکتر احمدی نژاد خاطر نشان کرد: با تمام ملت‌های منطقه دوست هستیم و با ملت گرجستان هم رابطه عمیق داریم اما فکر می‌کنیم مدیران گرجستانی باید با دقت بیشتری صحنه را مدیریت می‌کردند و اجازه نمی‌دادند کشورهای دیگر از بیرون منطقه در امور آنها دخالت کنند.

وی افزود: اطلاعاتی وجود دارد که نشان می‌دهد صهیونیست‌ها در جنگ قفقاز خیلی فعال بودند و توصیه می‌کنم بیگانگان در این مساله دخالت نکنند و کشورهای منطقه خودشان مساله را حل می‌کنند.

رئیس جمهور درباره نتایج دیدار خود با رئیس جمهور روسیه نیز تاکید کرد: ایران و روسیه روابط خوبی دارند و دو همسایه و همکار منطقه‌ای خوب هستیم. در این دیدار گفت‌وگوهای خوبی در مورد مسائل مختلف صورت گرفت و درباره همکاری‌های دوجانبه نیز صحبت کردیم و ملاقات بسیار سازنده‌ای بود و امیدواریم باعث توسعه همکاری دو جانبه شود.

● روابط ایران و آمریکا سفت تر از یخ

دکتر احمدی‌نژاد در پاسخ به خبرنگاری که پرسید آیا نیروگاه جدیدی که قرار است بسازید به دست روسیه ساخته می‌شود، گفت: خیر، خودمان می‌سازیم.

رییس جمهور در پاسخ به سوالی مبنی بر راه اندازی دفتر حافظ منافع آمریکا در تهران و اینکه آیا این مسئله می‌تواند یخ روابط ایران و آمریکا را باز کند نیز تصریح کرد : فکر می‌کنم این مسئله از یخ سفت‌تر باشد. اگر مسئولان آمریکایی به حرف کارشناسان خود گوش می‌دادند تاکنون مشکلات بر طرف می‌شد. فکر می‌کنیم راه درست آن است که همه به قانون و عدالت احترام بگذارند و مناسبات بین المللی بر پایه قانون شکل گیرد.

● احمدی نژاد با مدودف دیدار کرد

احمدی نژاد در حاشیه نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در دوشنبه در دیدار دیمیتری مدودوف با اشاره به آمادگی ایران برای افزایش همکاری‌ها در زمینه انرژی ، بر اجرایی شدن هر چه بیشتر توافقات فی مابین تاکید کرد و گفت : جمهوری اسلامی ایران در مناسبات اقتصادی آماده توسعه روابط با روسیه تا حد ممکن است .

رئیس جمهور با تاکید بر اینکه تولید مواد مخدر و رشد پدیده تروریسم ، در سایه فتنه گری صهیونیست‌ها و همپیمانان آنها در منطقه پدید آمده است، تصریح کرد: با توجه به منافع و تهدیدات مشترک میان جمهوری اسلامی ایران و روسیه، با ارتقای همکاری های دو جانبه در همه سطوح ، می‌توان بسیاری از تنش‌های منطقه‌ای را کاهش داد.

وی در ادامه به حضور آمریکا و برخی متحدان این کشور در منطقه و اشغال کشورهای عراق و افغانستان اشاره و خاطر نشان کرد: این حضور موجب تشدید اقدامات افراطی و اختلاف افکنی میان ملت‌های منطقه شده است. امروز ریشه بسیاری از مسائل منطقه‌ای دخالت قدرت‌های فرامنطقه‌ای است.

● بدخواهان ملت ما در همه جا با بن بست مواجه شده اند

دکتر محمود احمدی نژاد ۱۰ شهریور در مراسم تحلیف دانش آموختگان دانشگاه علوم انتظامی خاطر نشان کرد: امروز ایران دشمن مستکبران، فاسدان، ظالمان و زورگویان است و دوست صمیمی مردم و ملت ها به ویژه ملت های مظلوم است و امروز ملت ایران الهام بخش است.

رئیس جمهور ادامه داد: دشمنان ما تلاش می کنند با سوء استفاده از مراکز مدیریتی و سازمان های بین المللی خواسته های اهریمنی خود را به ملت ها تحمیل کنند اما بشارت می دهیم که ایستادگی ملت ایران، رهبری عزیز انقلاب شکست قطعی را به جبهه بدخواهان ملت ها تحمیل کرده است و امروز آنان در سراشیبی سقوط قرار گرفته اند و در عرصه سیاسی و فرهنگی در همه جای دنیا با بن بست کامل مواجه شده اند.

وی تصریح کرد: اندیشه ها، ایده ها و تبلیغات آنان از جانب همه ملت ها رد شده است و همه ملت ها در برابر امواج تبلیغی آنها ایستادگی می کنند و به لحاظ نظامی هم موتور نظامی آنان که پشتوانه ای برای آنها بوده است امروز در باتلاق فرو رفته است.

رئیس جمهوری در ادامه خاطر نشان کرد: قدرت های جهان از لحاظ اقتصادی راهی جز بازگشت به فرهنگ دینی و ارزش های الهی و تبعیت از انبیاء الهی برای برون رفت از وضعیت موجود ندارند.

● حمایت از رژیم صهیونیستی به نفع هیچ کشوری نیست

محمود احمدی نژاد در دیدار عمر کرامی رئیس تجمع ملی و نخست وزیر اسبق لبنان تحولات منطقه‌ای، بین‌المللی و روابط دوجانبه را مورد بحث و تبادل نظر قرار داد و خاطرنشان کرد: تاسیس رژیم صهیونیستی برای سلطه بر دنیای اسلام بوده و مأموریت این رژیم، تهدید، اشغال، تجاوز، ترور و تضعیف کشورهای اسلامی است.

احمدی نژاد با تاکید بر اینکه رژیم صهیونیستی کوچک‌ترین پایگاهی در بین ملت‌های منطقه و بلکه جهان ندارد، افزود: امروز حتی حکومت‌های آمریکا و اروپایی نیز به این نتیجه رسیده‌اند که حمایت از این رژیم به نفع کشورشان نیست.

● در کنار بولیوی در برابر دشمنان خواهیم ایستاد

رئیس جمهوری ایران در کنفرانس خبری پایان سفر رسمی رئیس جمهور بولیوی به ایران گفت: با رییس‌جمهور بولیوی در بحث‌های گوناگون به صورت مفصل صحبت کردیم. ما در کنار هم یار و یاور هم خواهیم بود. همکاری‌های ما به نفع همه ملت‌ها است و پیام‌آور صلح و دوستی و همکاری‌های سازنده است. ما در برابر دشمنان ملت‌ها در کنار هم خواهیم ایستاد و مهم نیست که دولت‌های بداخلاق در مورد روابط ما چه می‌گویند مهم این است که با آگاهی در مسیر منافع دو کشور حرکت می‌کنیم.

● ضریب امنیت در ایران بالاتر از کشورهای دیگر منطقه است

وزیر امور خارجه کشورمان در جمع مدیران ارشد سیاسی و انتظامی استان آذربایجان شرقی با اشاره به بالابودن ضریب امنیت در کشور در مقایسه با کشورهای منطقه گفت: با وجودی‌ که دشمنان در صدد ایجاد ناامنی در داخل کشور و تیره کردن روابط ما با دیگر کشورهای منطقه هستند ولی با تلاش‌های دستگاه دیپلماسی امروز ضریب امنیت در ایران بسیار بالاتر از کشورهای دیگر منطقه است.

متکی درخصوص آخرین وضعیت پرونده هسته‌ای کشور نیز گفت: ایران مذاکرات خود را به صورت فنی با آژانس و به شکل سیاسی با گروه ۱+۵ که نماینده آمریکا نیز به آن ملحق شد ادامه می‌دهد و در این ارتباط دستاوردهای خوبی نیز داشته است.

به گفته وی، در این ارتباط هم آژانس و هم گروه ۱+۵ پذیرفته‌اند که بدون پیش شرط ایران با حفظ تعداد کنونی سانتریفیوژهای موجود بر سر میز مذاکره حاضر شود و از نظر آژانس ایران به تمام سوالات و ابهام‌ها پاسخ قانع‌کننده داده است.

● از ایران به عنوان یک ابرقدرت منطقه‌ای نام برده می شود

منوچهر متکی در سخنرانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه هفته گذشته تبریز از شکست قدرتها یاد کرد و گفت: امروز یک یا دو قدرت مسلم جهان در شرایطی نیستند که بخواهند خواسته‌های خود را به ملت تحمیل کنند. امروز دوران حاکمیت اراده ملتهاست چنانکه شکست سیاست های زورمدارانه را در دنیا شاهد هستیم.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اشغال افغانستان توسط سایر دولتها افزود: این دولتها ۸ سال پیش به بهانه برفراری امنیت و از بین بردن مواد مخدر به این کشور آمدند این در حالی است که نه مواد مخدر از بین رفته و نه امنیت برقرار شده است.

وی علت این امر را سیاست غلط و مبتنی بر زور دولتهای مستکبر عنوان کرد و گفت: آمریکا نه تنها در عراق و منطقه بلکه از نظر صاحب نظران یک دولت استکباری قلمداد می شود.

متکی اظهار داشت: ایران صمیمانه‌ترین و نزدیک‌ترین رابطه را با کشورهای همسایه دارد و این بر اثر بخشی آن نتیجه مثبتی خواهد داشت. از جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک ابرقدرت منطقه‌ای نام برده می شود و این در سایه ظرفیت بالای ایران در تمامی وجوه است.

● ایران آماده پذیرش سرمایه‌گذاران دانمارکی است

پیراستیگ مولر وزیر امور خارجه دانمارک در دیدار مهدی صفری معاون اروپای وزارت امور خارجه، حضور وی را در دانمارک فرصتی مناسب جهت مذاکره و تبادل نظر در خصوص مسائل مختلف روابط دوجانبه، منطقه‌ای و بین المللی ذکر کرد.

مهدی صفری با مقایسه آماری روابط ایران با کشورهای آسیایی و اروپایی طی سه سال گذشته و کاهش حجم روابط تجاری با اروپا طی این مدت آن را ناشی از سیاست اشتباه اروپایی‌ها ذکر نمود که نتیجه آن واگذاری بازار مهم و با ثبات ۷۰ میلیونی ایران به نفع رقبای آسیایی آنها گردیده است.

صفری سیاست ایران در منطقه را مبتنی بر همکاری و جلوگیری از گسترش بحران ها ذکر کرد و با بیان هزینه های کشورمان در مبارزه با تروریسم و قاچاق مواد مخدر از سیاست های برخی کشورهای غربی در افغانستان و عراق که باعث افزایش تولید مواد مخدر و کشتار مردم بی گناه شده است، انتقاد کرد.

معاون اروپای وزارت امور خارجه با اشاره به برخی اقدامات انجام شده در جهت توهین به مقدسات دینی بر ضرورت تدوین قانون برخورد را توهین کنندگان به ادیان الهی تاکید کرد و عدم جلوگیری از این گونه حرکات به بهانه آزادی بیان را غیر قابل توجیه و قبول دانست.

صفری در دیدار با اولریک فدراشپیل، قائم مقام وزارت خارجه دانمارک هم با اشاره به آمادگی ایران برای پذیرش سرمایه‌گذاران دانمارکی در بخش انرژی، پتروشیمی و سایر بخش‌های صنعتی و کشاورزی افزود: زمینه‌های سرمایه‌گذاری فراوانی در بخش‌های مختلف در ایران وجود دارد که با بررسی دقیق آن موارد می‌توان همکاری‌های خوبی را در این‌باره آغاز کرد.

● ‪۸۰ درصد جوانان خاورمیانه از فرهنگ و ادبیات آمریکایی متنفرند

منوچهر متکی روز شنبه در گردهمایی ائمه جمعه و جماعات و مبلغین دینی اهل تسنن و تشیع گلستان در گرگان گفت: آمریکا با داشتن ‪۱۳۰هزار نیروی نظامی در عراق نمی تواند امنیت مردم و کشورعراق را تامین کند و سیاستهایش در خارمیانه با شکست مواجه شده است.

وی اظهار داشت: امروز بر اساس نظرسنجی‌ بیش ‌از ‪۸۰ درصد جوانان خاورمیانه از فرهنگ و ادبیات آمریکایی متنفر هستند.

متکی تصریح کرد: آمریکا هفت سال قبل به بهانه مبارزه با ترورسیم و ریشه کنی مواد مخدر وارد افغانستان شد، اما امروز حتی مردم عادی می دانند که این کشور ناامن تر شده است.

● آمریکا در دوئل قفقاز به دنبال تحقیر جدی روسیه بود

منوچهر متکی ۱۲ شهریور در دیدار با عمر کرامی نخست وزیر اسبق لبنان درباره تحولات قفقاز گفت: طی یک سال گذشته غربی ها با ایجاد شرایط و ارائه سیگنال های غلط به تحریک گرجستان برای حمله به اوستیا پرداختند و گرجستان نیز در یک محاسبه اشتباه به عملیات نظامی دست زد. آمریکا در دوئل قفقاز به دنبال تحقیر جدی روسیه بود.

وزیرامور خارجه ادامه داد: ما در تماس با طرف های مختلف هستیم تا با طراحی یک سیاست متناسب با شرایط منطقه قفقاز، رسیدن به راهکارهای آرامش و ثبات در منطقه را فراهم کنیم.

● با وجود تحریم‌ها، تولید صنعتی ما ۱۰درصد رشد داشته است

علیرضا شیخ عطار قائم مقام وزیر امور خارجه اعلام کرد: هم اکنون نزدیک به چهار هزار سانتریفیوژ در تاسیسات غنی‌سازی نطنز مشغول فعالیت است و سه هزار دستگاه سانتریفیوژ دیگر در حال نصب است.

قائم مقام وزیر امور خارجه که درباره سیاست خارجی دولت نهم سخن می‌گفت، در پاسخ به سوالی درباره قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل گفت: اگر غربی‌ها یقین حاصل می‌کردند که قطعنامه‌ها ما را زمین می‌زند، قطعا آنها را تشدید می‌کردند.

وی با بی‌تاثیر خواندن قطعنامه‌ها بر جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد که با وجود تحریم‌ها، تولید صنعتی ما ۱۰درصد رشد داشته است.

این مقام ارشد دستگاه دیپلماسی ایران تصریح کرد: پایمردی جمهوری اسلامی دستاوردهای زیادی از جمله در زمینه هسته‌ای داشته و این پایمردی، میراث حضرت امام (ره ) و از اصول انقلاب ماست.

شیخ عطار با بیان اینکه امسال، چهارمین سال حضور دکتر احمدی‌نژاد در مجمع عمومی سازمان ملل است، گفت: هنگام سخنرانی سایر مقامات، سالن برگزاری مجمع عمومی خالی است اما هنگام سخنرانی احمدی‌نژاد سالن پر از جمعیت می‌شود، چون فکر می‌کنند ممکن است رئیس‌جمهور کشورمان مطلب جدیدی را مطرح کند.

● امروز دشمن در برخورد با ما از موضع بالا برخورد نمی کند

محسنی اژه ای وزیر اطلاعات در سخنان پیش از خطبه های نماز جمعه هفته گذشته اصفهان تصریح کرد: امروز با بازگشت گفتمان انقلاب اقتدار کشورمان بیش از سی سال گذشته شده و دشمن نیز در برخورد با ما از موضع بالا برخورد نمی کند و کار به جایی رسیده که ما در یک طرف میز نشسته و ۶ کشور بزرگ دنیا هم در طرف دیگر و مذاکره می کنیم.

وزیر اطلاعات عنوان کرد: اکنون ایران در گفتمان علمی هم جایگاه پیدا کرده است و این در حالی است که دشمن در گذشته تنها به دنبال انحصار علمی بود.

● تشریح موضع ایران در قبال بحران قفقاز

حسن قشقاوی سخنگوی وزارت خارجه کشورمان گفت: موضع ما در خصوص مسایل منطقه ای روشن است و ما تحولات منطقه‌ای را پیگیر هستیم علی الخصوص که قفقاز منطقه همسایه ماست. راه‌حل‌ها باید منطقه‌ای و در چارچوب همکاری‌های منطقه‌ای باشد و این به معنای طرفداری از یک طرف نیست؛ واقعیت ژئوپلتیک این را به ما می گوید که چارچوب منطقه‌یی بهترین راه حل است و کسی نمی‌تواند واقعیت روسیه را نادیده بگیرد.

وی ادامه داد: این گونه منازعات و بحران ها باید مدیریت شود و بهترین راه فروکش کردن آنها غیر از خویشتن داری اتخاذ تدابیر منطقه ای است.

قشقاوی هرگونه مداخلات خارجی و فرامنطقه‌ای را عاملی برای پیچیده تر شدن اوضاع توصیف کرد که به نفع صلح و ثبات در قفقاز نیست.

وی خاطرنشان کرد: ای کاش این اتفاق که به خاطر برخی محاسبات و سیگنال‌های غلط قدرت‌های فرامنطقه‌ای است اتفاق نمی‌افتاد که حاصل آن کشته شدن تعداد زیادی و تخریب‌های گسترده است.

● صدور تسلیحات نظامی ایران به ۵۰ کشور

مصطفی محمد نجار وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در ارومیه از صدور تسلیحات نظامی به ۵۰ کشور دنیا خبر داد.

نجار ظهر در جمع نمازگزاران شهرستان ارومیه با اشاره به موفقیت های وزارت دفاع در بخش تولیدات نظامی اظهار داشت: امروز وزارت دفاع در ۵ عرصه زمینی، هوایی، دریایی، زیرسطحی وعرصه فضا به تولیدات خوبی در سطح دنیا دست یافته که ضمن تامین نیازهای داخلی بخشی از تولیدات نظامی را به ۵۰ کشور خارجی دنیا صادر می کند.

وی این امر را افتخار بزرگی برای نظام جمهوری اسلامی عنوان کرد وبیان داشت: امروز افتخار داریم که نیروهای مسلح قادرند با تجهیزات پیشرفته نظامی روز دنیا و بومی هر تهدیدی را در زمین، هوا و دریا خنثی و کنترل کنند و در زمان حاضر در اوج آمادگی کامل قرار دارد.

وزیر دفاع با اعلام اینکه قدرت ما، قدرت بازدارندگی است، گفت: ایران قصد تعرض وجنگ با هیچ کشوری را ندارد ولی اگر کشوری یا کسی بخواهد به مرزهای کشورمان تجاورز کند همان نکته گورستان آن کشور خواهد شد.

● آمریکا شکست دادنی است

سردار مصطفی محمد نجار وزیر دفاع در پایان همایش روحانیون سازمان عقیدتی سیاسی وزارت دفاع که ۹ شهریور در تالار مروارید مجتمع امام خمینی(ره) تهران برگزار شد با اشاره به اظهارات کسانی که می گویند ما نمی توانیم آمریکا را شکست دهیم ادامه داد: اسرائیل یعنی آمریکا. در جنگ ۳۳ روزه لبنان توانست دست آموز آمریکا که عصاره ای از تجهیزات آن بود را شکست دهد ، پس این موضوع که آمریکا شکست دادنی است ، طبیعی است.

وی ایجاد بروکراسی اداری ، دنیا داری ، ریا و تملق به جای فرهنگ ایثار و شهادت، اشاعه فحشا و منکرات ، تاثیرگذاری از تهاجم فرهنگی و عملیات روانی، رجعت به فرهنگ گذشته را از جمله نمادهای ضعف فرهنگی مورد استفاده دشمن خواند.

وی با اشاره به پیروزی ایران درموضوع هسته ای افزود: آنها می دانند ما به دنبال سلاح اتمی نیستیم چون قدرت اصلی اتم نیست بلکه فرهنگ و معنویت از مصادیق قدرت است، بر این اساس در مقابله علمی با ایران را در پرتاب موشک ماهواره ای ایران شاهد بودیم که به تناقض گویی افتادند.

● نگاه راهبردی ایران تامین امنیت و ثبات در عراق است

دبیر شورای عالی امنیت ملی در دیدار جمعی از مدیران ارشد رسانه های همگانی عراق نگاه راهبردی ایران را تامین امنیت و ثبات در عراق خواند و تاکید کرد: رسانه های همگانی نقش اساسی در مناسبات ملت ها ایفا می کنند.

‌سعید جلیلی در این دیدار که ۱۰ شهریور در تهران انجام شد اظهار داشت: استقلال، آزادی و پیشرفت مردم عراق در گرو وحدت ملی در این کشور است و رسانه های همگانی باید کمک کنند مردم عراق با تجمیع ظرفیت های خود و از مسیر نهادهای رسمی و مشروع دولت، مجلس و قانون اساسی به ظرفیت های واقعی این کشور دست یابند.

وی آزادی بیان و دیدگاه ها در جهت سازندگی و پیشرفت کشور را یکی از عوامل موثر امنیت ملی هر کشوری دانست و از رسانه های همگانی عراق خواست با شناخت دقیق منافع ملی مردم عراق و فراهم ساختن زمینه تعامل سازنده بین عراق و سایر کشور های منطقه زمینه پیشرفت کشور عراق را فراهم کنند.

● فکر انقلاب با دولت نهم در همه دنیا پا گرفت

«علی کردان» وزیر کشور روز جمعه پیش از خطبه‌های نماز جمعه استان قزوین به ویژگی‌های استکبارستیزانه دولت نهم اشاره کرد و برخی تجربیات خود در مدت مواجهه مردم دیگر کشورها با ویژگی‌های دولت نهم را مثال زد و گفت: زمانی که به قاهره رفته بودیم نوعی خرمای درجه یک را با نام خرمای احمدی‌نژاد (به خاطر علاقه به رئیس‌جمهور ما) عرضه کرده بودند.

وی به تجربه دیگری از سفر خود به هلند اشاره کرد و گفت: در دیداری که با یکی از مسئولان هلندی داشتم وی خطاب به من گفت: حرف‌های رئیس‌جمهور شما حرف کل مردم اروپاست و ما به ایشان عشق می‌ورزیم و می‌دانیم آمریکا ما را نوکر خود هم نمی‌داند اما قدرت اظهارنظر نداریم که من در جواب وی به شوخی گفتم اشکالی ندارد، دعواها را ما می‌کنیم، نانش را شما می‌خورید.

کردان تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران انقلاب را صادر نکرد اما فکر انقلاب با دولت نهم در همه دنیا پا گرفت.

● آمریکا در مذاکرات سه جانبه در عراق یک "طرف مذاکره" بود، نه بیشتر

امیر‌عبداللهیان رئیس پیشین ستاد ویژه عراق در وزارت امور خارجه و سفیر ایران در بحرین، مذاکرات سه جانبه ایران و عراق و آمریکا را فرصتی برای آمریکا جهت پی بردن به برخی اشتباهات راهبردی‌اش دانست و افزود: صرف نظر از فضای تبلیغاتی که آمریکا‌یی‌ها در مصاحبه‌های مطبوعاتی به آن دامن می‌زدند،‌ آنچه در داخل مذاکرات گذشت به نظر می‌آید می‌تواند به عنوان یک راهبرد کمک‌کننده برای ثبات و آرامش عراق مورد توجه قرار گیرد.

این عضو مذاکره کننده ایرانی در مذاکرات سه جانبه ایران - عراق - آمریکا با اشاره به تجربه‌اش از مذاکرات مستقیم با آمریکا پس از ۳۰ سال، گفت: طرف ایرانی یک مذاکره منطقی و مبتنی بر خردورزی را دنبال می‌کرد. مذاکرات "دقیقی" که چارچوب‌های عقلانیت بر آن حاکم بود و منطق بسیار "صریح" نسبت به مسایل در دستور کار داشت.

امیر‌عبدالهیان ادامه داد: به طرف آمریکایی نه اجازه داده شد و نه در موضعی بود که در مذاکرات از جایگاه یک ابر‌قدرت وارد با ایران برخورد کند. او (آمریکا) از موضع یک طرف مذاکره وارد مذاکره شد و نه بیشتر.

● اقتدار ارتش باعث تغییر رفتار دشمن در برابر ایران شده است

سرلشکر عطاءالله صالحی فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران درمراسم معارفه جانشین و معاون هماهنگ کننده نیروی زمینی ارتش، اقتدار و آمادگی دفاعی ارتش را سبب تغییر در رویه و رفتار دشمن با نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران دانست.

● پاسخ ایران به آمریکا کوبنده خواهد بود

سردار مرتضی صفاری فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به حضور ناوهای آمریکایی در خلیج فارس اشاره و عنوان کرد: به هرگونه تهدید و تجاوز علیه ایران قاطعانه و دندان شکن پاسخ می دهیم.

وی ادامه داد: آمریکایی ها به خیال خود در خلیج فارس در حال عربده‌ کشی هستند ولی به لطف خدا ناوهای آنها در دسترس ما هستند و با کوچکترین تحرکی پاسخ کوبنده می گیرند.

● مواضع روس گرای سفیر ایران در ترکمنستان

محمدرضا فرقانی سفیر ایران در ترکمنستان در گفتگویی با مهر، تمرکز وی‍ژه مسکو بر کشورهای حوزه آسیای مرکزی را مورد اشاره قرار داد و گفت: در نتیجه تحولات جدید در این منطقه ، آمریکا عملا به اخراج از حوزه آسیای مرکزی محکوم شده است؛ آنها از ازبکستان اخراج شده و در حال حاضر عملا امکانات بسیار محدودی در قرقیزستان را در اختیار دارند. شرایط سایر کشورهای این حوزه هم که مشخص است.

سفیر ایران در ترکمنستان ادامه داد: بدون شک با توجه به مسائلی که میان روسیه و آمریکا وجود دارد،‌ مسکو برنامه‌های دقیقی برای پر کردن خلاء حضور آمریکا در منطقه داشته و با سرعت در این مسیر در حرکت است. علاوه بر این کشورهای حوزه آسیای مرکزی ارتباطی وی‍ژه با روسیه داشته و در همین چارچوب نیز مسکو، مجموع فضای این منطقه را به عنوان حیاط خلوت خود مدنظر دارد.

● سیاست خارجی دوره‌ خاتمی ایران را در موقعیت فعال قرار داد

محمدصادق خرازی سفیر سابق ایران در فرانسه، مرحله‌ دوم سیاست خارجی را در دوره‌ سازندگی و روی کار آمدن دولت هاشمی رفسنجانی عنوان کرد و گفت: در آن دوران کشور با تحریم‌های بین‌المللی و آسیب‌های دوران جنگ روبرو بود و علاوه بر بازسازی کشور در ابعاد مختلف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی روابط خارجی نیز نیازمند تعامل و گفت‌وگوی سازنده بود. مانع بزرگ سیاست خارجی در دوران سازندگی در بحث نحوه روان‌سازی رابطه با غرب بود؛ و از آن‌جمله آن زمان مساله سلمان رشدی مرتد مطرح بود. پس از این دوران تحولی در کشور رخ داد؛ به گونه‌ای که در انتخابات سال ۷۶ و روی کار آمدن دولت خاتمی سیاست خارجی واقع‌بینانه‌ای خودنمایی می‌کرد.

وی افزود: سیاست خارجی دوره‌ خاتمی به گونه‌ای بود که فضای جدیدی را مطرح کرد و ایران را در موقعیت فعال قرار داد. محورهای سیاست خارجی این دولت بر مبنای تنش‌زدایی، اعتمادسازی، گفتگو و تعامل قرار داشت.

خرازی درباره روند سیاست خارجی دولت نهم با بیان اینکه این دولت با رای مردم سر کار آمده و شعار سیاست خارجی آن شعار بازدارندگی در صحنه‌ سیاست خارجی است، معتقد است این شعار سیاستی بازنشده است و هنوز تشخیص نمی‌دهیم سیاست خارجی تهاجمی و یا استقبال از ماجراجویی در این دولت لحاظ می‌شود؛ از این رو نمی‌توان درباره سیاست خارجی دولت نهم و موفقیت‌ها و ناکامی‌های آن داوری دقیق کرد.

● هند و پاکستان فکر نکنند نیازمند فروش گاز به آنها هستیم

«ماشاءالله شاکری» سفیر جمهوری اسلامی ایران در گفتگو با فارس درباره روابط ایران و پاکستان گفت که این روابط همواره از یک سطح حداقلی پایین نیامده است ولی در عین حال یادآور شد: یکی از معدود همسایگان جمهوری اسلامی ایران که روابط اقتصادی‌اش در حد و قواره و اندازه روابط سیاسی آن نیست، پاکستان است.

سفیر ایران در اسلام آباد همچنین گفت که پاکستان از مسیر ایران می‌تواند به بازارهای خوبی در مرزهای غربی ما دست یابد.

شاکری افزود: هند و پاکستان نیازمند گازی هستند که قرار است ایران به این کشورها صادر کند. اگر آنها به دنبال منافع ملی خود هستند، فکر نکنند که ما به همان میزان که این کشورها نیازمند خرید گاز از ما هستند، ما هم نیازمند فروش گاز به آنها هستیم. شدت نیاز آنها (هند و پاکستان) به خرید گاز از ایران، صددرصد بیشتر است.

سفیر ایران در پاکستان گفت: ما علاقمندیم که این گاز را به پاکستان و هند بفرستیم و اگر هر یک از این کشورها ناتوان از توافق با یکدیگر باشند، تقصیر ما نیست.

● بیانیه شورای همکاری خلیج فارس مداخله در امور داخلی ایران است

سخنگوی وزیر امور خارجه با رد مفاد بیانیه نشست وزرای خارجه شورای همکاری خلیج فارس در خصوص سه جزیره ایرانی ابوموسی، تنب بزرگ، تنب کوچک بر تعلق ابدی این سه جزیره به ایران تاکید کرد و ادعاهای مطرح شده در این خصوص را تکراری، بی پایه و اساس و مردود توصیف کرد.

حسن قشقاوی در این زمینه تاکید کرد که کلیه تدابیر و اقدامات کشورمان در جزیره ابوموسی کاملا قانونی و بر مبنای حقوق حاکمه جمهوری اسلامی ایران بر این جزیره ایرانی است.

وی طرح موضوعات مطرح شده در این خصوص در بیانیه وزرای خارجه شورای همکاری را مداخله در امور داخلی ایران خواند و آن را محکوم کرد.



همچنین مشاهده کنید