دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

نقش میگو در پیشگیری و درمان بیماری ها


نقش میگو در پیشگیری و درمان بیماری ها

میگو مانند سایر آبزیان, غنی از اسیدهای چرب غیراشباع امگا ۳, مانند ایکوزا پنتانوئیک اسید EPA و دکوزاهگزانوئیک اسید DHA می باشد مصرف میگو به دلیل دارا بودن این مواد مغذی, در پیشگیری و درمان آسم در دوران کودکی موثر می باشد

میگو، جانوری آبزی از خانواده سخت پوستان است که به طور عمده در آب های گرم (بین ۳۸- ۱۸ درجه سانتیگراد) رشد و نمو می کند و به منظور تولید گوشت در محیط های مصنوعی (استخر خاکی و...) نیز پرورش داده می شود.

بیش از ۳۰۰ نوع میگو در اندازه های گوناگون، در جهان وجود دارد. لا زم به ذکر است که میگوهای ریز از نظر مواد مغذی، با انواع درشت آن تفاوتی ندارند.

میگو، از جمله مواد غذایی دریایی می باشد که به دلیل ویژگی های منحصر به فرد، مصرف آن در رژیم غذایی افراد توصیه می شود.

میگو مانند سایر آبزیان، غنی از اسیدهای چرب غیراشباع امگا ۳، مانند ایکوزا پنتانوئیک اسید (EPA) و دکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) می باشد. مصرف میگو به دلیل دارا بودن این مواد مغذی، در پیشگیری و درمان آسم در دوران کودکی موثر می باشد. مصرف میگو در رژیم غذایی، از همان ابتدای دوران کودکی به خصوص در کودکان سنین مدرسه مفید است.

براساس تحقیقات و بررسی های انجام شده، میزان اسیدهای چرب امگا ۳، در خون افراد مبتلا به افسردگی، کمتر از میزان طبیعی می باشد. به این علت مصرف میگو تا حدودی در درمان و پیشگیری از افسردگی موثر است.

اسیدهای چرب غیراشباع موجود در میگو، نقش ضدالتهابی دارند. در نتیجه با مصرف آن می توان از ابتلا به بیماری های التهابی، مانند ورم مفاصل و برونشیت مزمن پیشگیری نمود و علا یم این قبیل بیماری ها را کاهش داد.

طبق مطالعات انجام شده، دریافت میگو در افرادی که عدم تحمل گلوکز و مقاومت به انسولین دارند، تا حدودی به درمان مشکل آنها کمک می نماید.

بسیاری از خانم ها قبل از شروع عادت ماهیانه، دچار درد ناحیه زیر شکم می شوند. بررسی ها نشان می دهد، دریافت مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ (ماهی و میگو)، چند روز قبل از شروع عادت ماهیانه، تا حدودی باعث کاهش این قبیل دردها می گردد.

در افراد مبتلا به سردردهای میگرنی، دریافت منابع غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا ۳، در کاهش علا یم و عوارض این بیماری مفید می باشد.

طبق تحقیقات اخیر در مورد دریافت منابع غنی از امگا ۳ در طول دوران بارداری، فرزندان مادرانی که این اسیدهای چرب را به اندازه کافی، در طول دوران بارداری دریافت می کنند و سطح خونی مناسبی از این مواد مغذی دارند، دارای ضریب هوشی بالا تری نسبت به سایرین می باشد. میگو نیز به دلیل دارا بودن مقادیر کافی و مناسبی از دکوزاهگزانوئیک اسید، در این گروه از مواد غذایی جای می گیرد.

کودکان این قبیل مادران، در ۶ ماه اول تولد، از نظر رفتاری و هوش و ذکاوت حدود ۲ ماه از سایر همسالا ن خود جلوتر هستند. دکوزاهگزانوئیک اسید، نقش عمده ای در رشد و تکامل سلول های عصبی، به خصوص در ۲-۱ سال اول زندگی ایفا می کند.

میگو از نظر کلسترول بسیار غنی می باشد. ولی لا زم به ذکر است مصرف این ماده غذایی در افرادی که مشکل افزایش کلسترول خون ندارند هیچ گونه نگرانی را در پی ندارد. چرا که افزایش کلسترول خون بیش از آن که مصرف بالای مواد غذایی غنی از کلسترول، ارتباط داشته باشد، به مصرف بالا ی چربی های اشباع مربوط است.

بیشتر مواد غذایی غنی از کلسترول، غنی از اسیدهای چرب اشباع نیز می باشند که افراد باید مصرف این قبیل مواد غذایی را در رژیم غذایی روزانه خود محدود کنند.

ولی میزان اسیدهای چرب غیراشباع میگو، برخلا ف سایر مواد غذایی غنی از کلسترول و اسیدهای چرب اشباع، بسیار بیشتر از اسیدهای چرب اشباع می باشد و همین امر مانع از افزایش کلسترول خون خواهد شد.

میگو، از جمله مواد غذایی پروتئینی است که می تواند جایگزین مواد غذایی پروتئینی دیگر با مقادیر بالا ی چربی اشباع شود.

رژیم غذایی کم چرب، که در آن از مقادیر متعادل میگو استفاده شود بر لیپوپروتئین های خون از جمله LDL و VLDL تاثیر سوئی به جا نمی گذارد. تحقیقات بسیاری نشان می دهد که مصرف میگو می تواند منجر به افزایش HDL (کلسترول خوب) و کاهش تری گلیسیرید خون گردد. افزایش LDL نسبت به HDL از علل عمده گرفتگی عروق می باشد.

میگو، از نظر عنصر سلنیوم بسیار غنی می باشد. سلنیوم عنصری بسیار حیاتی است که از ابتلا به بیماری های پرخطر از جلمه سرطان و بیماری های قلبی پیشگیری می نماید. تاثیر سلنیوم، همراه ویتامین E در بدن تشدید می شود.

سلنیوم و ویتامین E، آنتی اکسیدان هایی بسیار قوی بوده که بافت های بدن را از هجوم رادیکال های آزاد مصون می دارد. این عنصر، برای بسیاری از واکنش های حیاتی بدن ضروری بوده و در تمامی سلول ها یافت می شود.

عنصر سلنیوم در سم زدایی فلزات در بدن، از جمله آرسنیک و جیوه نیز نقش دارد. مصرف میگو به دلیل دارا بودن این عنصر، در پیشگیری از آب مروارید بسیار موثر است.

به علا وه مصرف میگو در زنان یائسه، می تواند تا حدودی از گر گرفتگی پیشگیری نماید.

مصرف میگو، مواد سرطان زا را در بدن خنثی می نماید. همچنین در افراد مبتلا به ایدز، از پیشرفت و اثرات بیماری ها می کاهد.

مصرف مواد غذایی غنی از سلنیوم مانند میگو، منجر به درمان شوره سر و همچنین علا یم لوپوس می گردد.

یکی از دلا یل ناباروری مردان، کاهش تولید اسپرم می باشد. مصرف میگو به دلیل دارا بودن عنصر سلنیوم، منجر به افزایش تولید اسپرم و همچنین افزایش میل جنسی در مردان می شود.

علا وه بر میگو، ماهی تن، جگر، تخم مرغ، گوشت گاو، جو، سیر، بروکلی، سبوس گندم، قارچ، انگور قرمز و دانه خردل نیز از منابع خوب عنصر سلنیوم هستند.

در زیر به مقادیر انواع چربی موجود در ۱۰۰ گرم میگو اشاره شده است:

▪ اسیدهای چرب اشباع (کل) ۰/۲۸ گرم

▪ اسیدهای چرب غیراشباع با یک پیوند دوگانه (کل) ۰/۱۹ گرم

▪ اسیدهای چرب غیراشباع با بیش از یک پیوند دوگانه (کل) ۰/۳۷ گرم

▪ ایکوزاپنتانوئیک اسید ۰/۰۱ گرم

▪ دکوزاهگزانوئیک اسید ۰/۱ گرم

▪ کلسترول ۱۹۵ میلی گرم

نویسنده : میترا زراتی

کارشناس ارشد تغذیه