دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

آیا سنجش صداقت و درستکاری امکان پذیر است


آیا سنجش صداقت و درستکاری امکان پذیر است

آیا سنجش صداقت و درستکاری امکان پذیر است آیا تعهد سازمانی را در اشخاص می توان موردسنجش قرار داد آیا واقعا امکان پیش بینی رفتاری مانند رشوه خواری وجود دارد

پاسخ این سئوال خوشبخانه مثبت است، بله، سنجش صداقت و تعهد سازمانی به شیوه کاملا معتبر و پایا امکان پذیر است و با ابزاری به نام GIOTTO Integrity Questionnaire می توانیم میزان صداقت و تعهد سازمانی اشخاص را مورد سنجش قرار دهیم.

GIOTTO پرسشنامه سایکومتریک سنجش اخلاق و صداقت در محیط کار است. این پرسشنامه حاوی ۱۰۱ سئوال است و صداقت را در هفت حوزه اصلی مورد سنجش قرار میدهد. حوزه های موردسنجش براساس مدل صداقت Prudentius که برگرفته از مبانی دینی اسلام و مسیحیت می باشد گرفته شده است، این حوزه ها عبارتند از:

● منطقی و دقیق (Prudence)

این حوزه میزان رعایت استانداردهای حرفه ای در انجام کار، دقت، مسئولیت پذیری، میزان ریسک پذیری، استعداد ایجاد حادثه و عدم توانایی در ملاحظه و پیش بینی نتایج حاصل از اقدامات خویش را مورد سنجش قرار می دهد.

● تعهد (Fortitude)

این حوزه علاقمندی نسبت به کار، اخلاق کاری، میزان مصمم بودن، غیبت از کار، علاقمندی به نتایج کار، توانایی و تمایل به مهار و مدیریت فشار کاری، هدف گرایی، جدیت و قابلیت اتکایی را مورد سنجش قرار میدهد.

خودکنترلی (Temperance)

این حوزه میزان شکیبایی، تحمل، احساسات، خشم، پرخاشگری، تهدید و تلاش بمنظور حل اختلاف و تعارض بوسیله زور را مورد سنجش قرار می دهد.

● قضاوت منطقی و عدالت (Justice)

این حوزه توانایی قضاوت، رعایت حقوق دیگران در قضاوت، دوری از یک جانبه گرایی و تبعیض، و مستعد بودن برای اینکه احساس کند مورد تبعیض واقع شده است را مورد سنجش قرار می دهد.

● وفاداری (Faith)

این حوزه میزان وفاداری، قابل اطمینان بودن، میزان پذیرش دستور، دفاع از اهداف و ارزش های سازمانی، خودشیفتگی، پذیرش رشوه، دزدی اطلاعات، استفاده از منابع و زمان شرکت بمنظور استفاده در جهت منافع شخصی را مورد سنجش قرار می دهد.

● صداقت (Charity)

این حوزه صداقت، گشاده رو بودن، قضاوت سلیم، عدم رعایت امانت و سهل انگاری در مسایل مالی، پوشاندن اشتباهات را مورد سنجش قرار می دهد.

● آینده نگری (Hope)

این حوزه اشتیاق به کار، ابتکار عمل، پذیرش تغییر، ایده پردازی، یافتن راه حل برای مشکلات، روحیه ابتکارعمل، مثبت اندیشی، بی تحرکی، عدم توانایی در تطبیق با تغییرات، گرایش به مقاومت در برابر تغییر، اعتماد به نفس و میزان سرعت در دلسرد شدن و عقب گردزدن را مورد سنجش قرار می دهد.

● GIOTTO

در طراحی پرسشنامه GIOTTO از بالاترین سطح تخصصی دانش سایکومتریک بمنظور ارتقای سطح صحت سنجش و کم کردن اشتباهات احتمالی استفاده شده است.

طراحی این پرسشنامه توسط پرفسور JOHN RUST انجام شده است. ایشان پرفسور دانشگاه کمبریج و رئیس دپارتمان سایکومتریک آن دانشگاه می باشند.

ساختار شخصیتی و موارد کاربرد این تست توسط The British Psychological Society و American Psychological Association مورد تایید قرار گرفته است.

این پرسشنامه برای تمامی نژادها استاندارد شده است و اداره کار و برابری فرصتهای آفریقای جنوبی آنرا تایید کرده است.

این پرسشنامه معیارهای لازم بمنظور سنجش روان در محیط سازمانی را کسب نموده است و مرکز تخصصی سلامت حرفه ای (The Professional Board of Psychology of the Health Professions Council SA) آنرا تایید نموده است.

پرویز زارعی

BSc, MBA, BPS, ILM

ارزیاب شخصیت و شایستگی های مدیریتی و سازمانی از دانشگاه کمبریج

ارزیاب بین المللی شخصیت و شایستگی های مدیریتی و سازمانی از جامعه روانشناسان انگلستان