پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

مراقبت از دندان ها در سنین مختلف


مراقبت از دندان ها در سنین مختلف

این روزها، داشتن دندان سالم و سفید برای بسیاری از ما تبدیل به یک آرزو شده است. از سویی وضعیت دندان و لثه با مسائل بهداشتی متعدد دیگری ازجمله هورمون ها و قلب ارتباط دارد و در هر …

این روزها، داشتن دندان سالم و سفید برای بسیاری از ما تبدیل به یک آرزو شده است. از سویی وضعیت دندان و لثه با مسائل بهداشتی متعدد دیگری ازجمله هورمون ها و قلب ارتباط دارد و در هر دهه، دندان ها مراقبت های ویژه ای را می طلبند.در این مطلب از سایت «MSNBC» به نگهداری درست از دندان در سنین مختلف اشاره خواهیم کرد.

۳۰ سالگی

۱) مراقب هورمون ها باشید:در دوران بارداری به علت بالاتر بودن میزان استروژن و بالاخص پروژسترون که باعث نرم و متورم شدن لثه ها می شود احتمال عفونت بالاست . بنابراین مراجعه به دندان پزشک را فراموش نکنید. در این دهه استفاده از نخ دندان که خطر عفونت های لثه را کاهش می دهد اهمیت زیادی دارد طبق شواهد برخی از انواع بیماری های لثه به زایمان زودرس و کم وزنی نوزاد هنگام تولد ارتباط دارد.

۲) به روش صحیحی مسواک بزنید:اغلب بزرگسالان روش صحیح مسواک زدن را فرا نگرفته اند. پزشکان استفاده از مسواک نرم با برس هایی از جنس نایلون را توصیه می کنند. مسواک را در زاویه ۴۵ درجه کنار خط لثه قرار داده و به صورت گردشی حرکت دهید. اگر استفاده از نخ دندان باعث درد و خون ریزی لثه ها می شود، این کار را آن قدر ادامه دهید تا لثه ها قوی تر شوند.

۳) استعمال دخانیات را کنار بگذارید: افراد سیگاری نسبت به دیگران ۲ و یا ۳ برابر در معرض خطر بیماری های لثه قرار دارند. علاوه بر آن، پس از انجام درمان عفونت لثه افراد سیگاری ، به راحتی بهبود نمی یابند.

۴) از مصرف نوشابه های گازدار رژیمی پرهیز کنید:میزان بالای اسید موجود در اغلب نوشیدنی های گازدار حتی نوشابه های رژیمی، می تواند به دندان آسیب برساند، اسید باعث تضعیف و نرم شدن مینای دندان می شود در عوض شست و شو با ماده حاوی فلوراید می تواند در تقویت دندان موثر باشد.

۴۰ سالگی:

۱) وقت مراجعه به دندان پزشک تعیین کنید:هر قدر هم مشغله کاری داشته باشید، دندان پزشک تنها فردی است که قادر به تشخیص بیماری های مربوط به لثه است . بیماری لثه می تواند علامت بروز بیماری دیابت غیرقابل کنترل باشد. علاوه بر آن، سرطان دهان پس از ۴۰ سالگی شایع تر است. دندان پزشک می تواند ورم و زخم های غیرعادی و هم چنین زخم های بی درد را شناسایی کند.

۲) از دندان قروچه دست بردارید:دندان قروچه که با استرس افزایش می یابد می تواند باعث فرسودگی بیش از حد دندان، ترک خوردگی و پریدگی دندان شود.اغلب فرسودگی دندان در اواخر دهه ۳۰ ، ۴۰ خود را نشان می دهد. صاف شدن قسمت های مینا می تواند نشانه دندان قروچه باشد.

۳) به فکر تعمیرات اساسی باشید: دندانی که در نوجوانی درست شده شاید نیاز به بازرسی مجدد یا جایگزین داشته باشد. دندان های پر شده و یا قاب گرفته را که فرسوده می شوند مورد معاینه قرار دهید . زیرا دندان ترک خورده و یا شکسته با ایجاد فاصله باعث تجمع باکتری و در نتیجه خرابی دندان می شود.

۴) از سفید کردن بیش از حد دندان پرهیز کنید: پس از به دست آوردن رنگ مورد پسند، کافی است سالی یک و یا دو بار به سفید کردن دندان بپردازید زیرا بیشتر از آن می تواند به دندان آسیب برساند و حساسیت را افزایش دهد علاوه بر آن به یاد داشته باشید بالا رفتن سن از سفیدی دندان ها می کاهد.

۵۰ سالگی:

۱) فرسودگی استخوان: این عارضه یکی از علل عمده از دست دادن تراکم استخوانی است. رژیم غذایی حاوی کلسیم و ویتامینD در حفظ استخوان ها موثر است. در صورت داشتن سابقه خانوادگی پوکی استخوان و بیماری لثه لازم است مورد معاینه دندان پزشک قرار گیرید. عکس گرفتن می تواند پیشرفت پوکی استخوان را مشخص کند. در صورت از دست دادن دندان، به کاشت دندان اقدام کنید. این کار باعث ثبات فک شده و از کوچک شدن استخوان که صورت را پیر نشان می دهد جلوگیری می کند.

۲) بیشتر آب بنوشید: اغلب داروها ازجمله داروهای ضد افسردگی ، بیماری قلبی و مسکن، دهان را خشک می کند و در نتیجه خطر پوسیدگی دندان را افزایش می دهد. متخصصان، استفاده هر شب از دهان شویه حاوی فلوراید برای حفظ مینای دندان را توصیه می کنند. مصرف آب فراوان و یا جویدن آدامس رژیمی می تواند مفید باشد.

۳) مراقب قلب خود باشید: بررسی ها نشان داده افرادی که به بیماری لثه مبتلا می شوند به علت وجود عفونت در معرض خطر افزایش التهاب در تمام بدن و در نتیجه ابتلا به حمله قلبی و سکته هستند.

مترجم: علیرضا