چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

صعود تا سقوط


صعود تا سقوط

پس از واقعه ۱۱سپتامبر و حادثه تروریستی كه در آمریكا شكل گرفت تمامی كشورهای جهان به خصوص ایران آن را محكوم كردند وخواستار مبارزه با تروریسم شدند, ایالات متحده فریاد مبارزه با تروریسم را سرداد و مسئله حمله به افغانستان با اهداف سركوبی شدید گروه القاعده مطرح شد

پس از واقعه ۱۱سپتامبر و حادثه تروریستی كه در آمریكا شكل گرفت تمامی كشورهای جهان به خصوص ایران آن را محكوم كردند وخواستار مبارزه با تروریسم شدند، ایالات متحده فریاد مبارزه با تروریسم را سرداد و مسئله حمله به افغانستان با اهداف سركوبی شدید گروه القاعده مطرح شد كه آمریكاییان معتقد بودند كه واقعه ۱۱ سپتامبر را این گروه طرح ریزی كرده است درمورد گروه القاعده نیز بحث هایی وجود دارد مبنی بر اینكه آمریكا بزرگترین حامی این گروه بوده است.

در افغانستان، آمریكا غیر از گروه القاعده بسیاری از مردم بی گناه كه بیشتر آنها را زنان و كودكان تشكیل می دادند قتل عام كرد و بعد به اصطلاح برای ثبات بخشیدن به این كشور به مبارزه با طالبان كه در آن زمان حاكم كشور بودند پرداخت و نظام جمهوری را پایه ریزی كرد ونیروهای خود را در آنجا مستقر كرد.

در آن زمان بسیاری از سیاستمداران معتقد بودند كه آمریكا با نفوذ در افغانستان دو هدف را دنبال می كند.

یكی نزدیكی به خاورمیانه و ایجاد كمربند امنیتی در این منطقه و دیگری استقرار پایگاه نظامی خود در افغانستان كه بزرگترین كشور هم مرز با ایران در شرق است.

ادعای مبارزه با تروریسم درهمین جا به اتمام نرسید و حال نوبت به عراق و صدام حسین رسید.

آمریكا به بهانه اینكه تعدادی از گروه القاعده در عراق هستند و همچنین بدلیل حمایت صدام از آنان و ممانعت از انهدام بمب های شیمیایی خود حملات خود را از زمین وهوا به عراق آغاز كرد پس از چند هفته مقابله آمریكا توانست حزب بعث و صدام حسین را شكست دهد و عراق را تحت سلطه خود بگیرد اما این دوران، دوران موفقیت آمیزی برای آمریكا نبود و تنها پـس ازچند روز ثبات و آرامش حملات گروههای تروریستی در عراق آغاز شد و تا به حال نیز ادامه دارد و امریكا نیز نتوانست امنیت منطقه را برقرار كند.

بسیاری از سیاستمداران اروپایی و حتی بعضی از سران آمریكایی از ابتدای ناآرامی ها معتقد بودند كه آمریكا برای برقراری امنیت نباید نقش كشورهای همسایه و به خصوص ایران را فراموش كند.

این كشمكش ها همچنان ادامه داشت تا پس از گذشت چند سال از اشغال عراق، آمریكا به این نتیجه رسید كه باید كشورهای همسایه و به خصوص ایران را دربرقراری امنیت سهیم كند و این اعتقاد پس از صحبت های دكتر لاریجانی مبنی بر این كه تنها استانها و شهرهای عراق كه همجوار ایران هستند امنیت دارند، قوت گرفت.

اجلاس كشورهای همسایه عراق با حضور معاونین وزارت خارجه و سرانجام اجلاس شرم الشیخ درمصر با حضور وزرای خارجه همسایگان عراق و گروه ۱+۵ و برخی ازكشورهای دیگر با هدف ایجاد ثبات و امنیت درمنطقه و عراق شكل گرفت.

بسیاری از سیاستمداران این اعتقاد را دارند كه تنها راه برقراری امنیت درعراق استفاده از نفوذ و قدرت منطقه ای كشورهای همسایه عراق بالاخص ایران است.

بدین ترتیب پس از رسیدن در خواست رسمی آمریكا و پذیرفتن آن از طرف مسئولین ایران قرار شد درتاریخ ۷ خرداد ماه دو كشور برای برقراری امنیت درعراق بر سر میز گفتگو بنشینند.

برخی از سیاست مداران و تحلیل گران سیاسی ایران معتقدند كه آمریكا از برقراری رابطه با ایران در این برهه زمانی حساس دو هدف مهم را دنبال می كند. یكی مشروعیت بخشیدن به حضور خود در خاورمیانه و دیگری استفاده از نفوذ قدرت منطقه ای ایران جهت ایجاد آرامش درعراق می باشد.لذا آنها معتقدند كه ایران باید با آگاهی و درایت سیاسی كامل مذاكرات كند.

علیرضا شابرم