سه شنبه, ۲۶ تیر, ۱۴۰۳ / 16 July, 2024
مجله ویستا

برای من ای مهربان صداشکن بیار


برای من ای مهربان صداشکن بیار

با صداهای گوشخراش چه کار کنیم

معمولا تا حرف از سمعک و کاهش شنوایی به میان می‌آید، همه یاد سالمندان می‌افتند ولی این مشکل و آن ابزار شنوایی، مختص دوران سالمندی نیست و تازه، سمعک‌ها نیز فقط یک نوع نیستند. در صفحه «پوستر سلامت» این هفته با انواع دستگاه‌های محافظ گوش و چگونگی استفاده از آنها آشنا می‌شوید...

همان‌طور که می‌دانید، کاهش شنوایی گاهی تدریجی و گاهی ناگهانی رخ می‌دهد و دلایل آن همیشه روشن نیست اما اگر تشخیص و درمان زود انجام شود، امکان بازگشت شنوایی وجود دارد. با رعایت ۱۳ توصیه ساده می‌توانید بیش از پیش مراقب شنوایی‌تان باشید.

دوست دارید موسیقی گوش دهید؟ صدای موسیقی را کم کنید. بیش از ۲۰ ساعت در هفته به موسیقی گوش ندهید. اگر از هدفون استفاده می‌کنید، صدا را در حد بالایی قرار ندهید و بیش از ۴ ساعت در هفته به موسیقی با هدفون و با صدای بلند گوش ندهید.

هرازگاهی از محیط‌های پرسروصدا خارج شوید و به گوش‌هایتان استراحت دهید.

دستگاه‌های محافظ گوش زمانی تاثیرگذارند که سالم باشند و درست از آنها استفاده شود. این دستگاه‌ها از کاهش شنوایی در اثر صداهای بلند پیشگیری می‌کنند. از این دستگاه‌ها باید در مکان‌های پرسروصدا استفاده کرد.

بعد از شرکت در کنسرت، به گوش‌هایتان برای ۱۲ تا ۲۴ ساعت استراحت دهید.

اگر دچار وزوز گوش شده‌اید یا مرتب صدای موسیقی در گوشتان می‌پیچد یا احساس می‌کنید چیزی در گوشتان است، طی ۲۴ ساعت به پزشک مراجعه کنید.

هرگز گوش پاک کن یا انگشتانتان را در گوش‌تان فرو نبرید. این کار باعث انباشته شدن جرم‌گوش در انتهای کانال گوش می?شود و می‌تواند به پرده گوش آسیب برساند.

هرازگاهی تست شنوایی انجام دهید.

اگر موزیسین و در مواجهه همیشگی با صدای بلند موسیقی هستید، از محافظ گوش استفاده کنید.

اگر در فاصله یک متری شما شخصی ایستاده و متوجه صحبت او نمی‌شوید، یعنی شدت صدای اطراف از ۱۰۵ دسی‌بل بالاتر است. در این شرایط حتما از دستگاه‌های محافظ شنوایی استفاده کنید.

وقتی با دستگاه‌های پرسروصدا مثل چرخ‌گوشت یا جاروبرقی یا درل کار می‌کنید یا مجبورید ساعت‌هایی در مکان‌های پر سر و صدا مثل تالارهای عروسی یا کنسرت بمانید، از محافظ‌های گوش استفاده کنید.

از ایستادن کنار منابع سر و صدا مثل بلندگوها در سالن کنسرت یا شیپور در مسابقه‌های فوتبال خودداری کنید.

دستگاه‌های محافظ گوش به ۲ گروه تقسیم می‌شوند؛ محافظ‌های یکبار مصرف و صداشکن. انواع یکبار مصرف از جنسی نرم و به شکل چوب پنبه‌اند. شما می‌توانید هنگام حضور در جمعی پر سر و صدا یا هنگام کار با وسایل صدادار در منزل از این محافظ‌ها استفاده کنید و بعد از اتمام کار، آنها را دور بیندازید. این نوع محافظ‌ها گرچه ارزان‌قیمت هستند اما معایبی دارند؛ مثلا اینکه شدت صدای محیط را خیلی پایین نمی‌آورند. قراردادن آنها در گوش و بیرون‌‌آوردنشان کمی سخت است و گفت‌وگو را در مکان‌هایی مثل کنسرت غیرقابل فهم می‌کنند. دستگاه‌های قابل‌استفاده مجدد بهترین نوع هستند. این دستگاه‌ها بدون آنکه باعث تغییر گفت‌وگو شوند، میزان‌ آلودگی صداهای مزاحم را کاهش می‌دهند.

دستگاه صداشکن مناسب افراد زیر است:

۱. موزیسین ها

۲. رانندگان

۳. کارگران و مهندسان کارخانه ها

۴. ورزشکاران

۵. تماشاگران مسابقات ورزشی و افرادی که در فضاهای پر سر و صدا حضور دارند و یا با دستگاه?های صدادار کار می کنند.

صداشکن به راحتی در گوش قرار می‌گیرد و استفاده طولانی‌مدت از آن خسته‌کننده نیست و به کمک آن صداهای ضعیف قابل‌شنیدن هستند اما شدت صداهای بلند کاهش می‌یابد.

ترجمه: سمیه مقصودعلی