پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

چرا والدین اینقدر بر فرزندانشان فشار می آورند


چرا والدین اینقدر بر فرزندانشان فشار می آورند

خیلی از بچه پولدارها دوران نوجوانی را با موفقیت سپری نمی کنند

موفقیت مالی باید با خود آسایش به همراه داشته باشد و به ما این فرصت را بدهد که نفس راحتی بکشیم. اما همان طور که مقالۀ هانا روزین در آتلانتیک نشان می دهد، ماجرا آنگونه که تصور می کنیم نیست. این مقاله دربارۀ بالابودن نرخ خودکشی بین دانش آموزان دبیرستانی در پالو آلتوی کالیفرنیاست و بنا بر آن، بچه هایی که در یکی از ثروتمندترین مناطق آمریکا زندگی می کنند پرتنش و ناخشنودند. روزین در مقاله اش می نویسد:

در ظاهر، بچۀ ثروتمندان رو به شکوفایی و پیشرفت اند. آن ها همه چیز دارند: ماشین، لباس های خوب، نمرات عالی، دسترسی آسان به مراقبت بهداشتی و به لحاظ نظری، آینده ای درخشان. اما خیلی از آن ها دوران نوجوانی را با موفقیت سپری نمی کنند.

سونیا لوتار، استاد دانشگاه یِیل، و همکارانش طی مطالعه ای نشان داده اند که نرخ مصرف الکل و مواد مخدر در مدارس راهنمایی و متوسطه، بین بچه های ثروتمند به طور متوسط بیشتر از بچه های فقیر، و بسیار بیشتر از میانگین کشوری است. این پژوهش گران نرخ افسردگی یا اضطراب یا رفتارهای بزهکارانه را به لحاظ بالینی معنادار گزارش کرده اند: به میزان دو تا سه برابر میانگین کشوری. تعداد دانش آموزانی که سطح بزهکاری شان نگران کننده است در گروه دانش آموزان ثروتمند و فقیر یکسان است، هرچند که قانون شکنی آن ها در اشکال مختلفی صورت می گیرد. مثلاً کودکان فقیر بیشتر دعوا می کنند و سلاح حمل می کنند، که از دیدگاه لوتار ممکن است برای دفاع از خود باشد. اما در کودکان ثروتمند، سطح دروغ گویی و تقلب و دزدی بالاتر است.

چرا چنین است؟ روزین فکر می کند که یکی از عوامل اصلی، فشاری است که والدین و معلمان و خود دانش آموزان و دیگران وارد می کنند تا بچه ها نه تنها در مدرسه، بلکه در خیلی از فعالیت های دیگر برتر باشند. به نظر می رسد همۀ این فشارها و درنتیجه، بیش فعالی باعث می شود تا بچه ها احساس خستگی و بی کفایتی و تنهاییِ خیلی عمیقی داشته باشند. نباید از ناخشنود بودن این بچه ها تعجب کرد.

اما این نکته ربط چندانی به پاسخ این پرسش ندارد که اصلاً چرا این قدر فشار روی آن ها وجود دارد. معلوم می شود که این سؤال پاسخی کم وبیش سرراست -و نهایتاً بسیار نگران کننده- دارد و آن این است که: رقابت برای دستیابی به جایگاهی بهتر در بین ثروتمندانِ کشور بسیار شدید است. بچه ها برای به دست آوردن یکی از این جایگاه ها باید در تعداد نسبتاً اندکی از کالج ها و دانشگاه های ممتاز پذیرفته شوند که از دهۀ ۱۹۷۰ به بعد «اساسا رشد نکرده اند بلکه روز به روز گزینشی تر شده اند». (در مقابل، در کانادا که تحصیلات عالی اش امتیازبندیِ آمریکا را ندارد، رقابت بر سر پذیرش این همه حیاتی نیست).

علت چنین وضعی تاحدی به این موضوع برمی گردد که چه نوع افرادی نخبگان آمریکای امروز را تشکیل می دهند: متخصصانی دارای تحصیلاتِ تحسین برانگیز، نه صاحبان کسب وکارهای خانوادگی. کسب وکارهای خانوادگی موروثی اند؛ اما تحصیلات چنین نیست. اینکه پدر و مادر چقدر موفق اند مهم نیست، بچه ها باید راه خود را خودشان پیدا کنند (هرچند با بهره گیری از مزایایی باورنکردی که از تحصیلات عالی و والدینی مرفه ناشی می شود). «هیلاری لِوی فریدمنِ» جامعه شناس در مصاحبه ای با جسیکا گروس در روزنامۀ اسلِیت می گوید: «اگر دکتر، وکیل

یا مدیر ام بی ای هستید، نمی توانید این مشاغل را برای بچه های خود به ارث بگذارید.»

همۀ این ها به چیزی منجر می شود که «گری» و «والری رمی» از اقتصاددانان دانشگاه کالیفرنیا در سن دیگو، با ظرافت تمام «مسابقۀ کودکانه» می نامند. آن ها در مقاله ای که در سال ۲۰۱۰ انتشار یافت به این نتیجه رسیدند که «به نظر می رسد کمیابی روزافزون فرصت های دانشگاهی، رقابت بین والدین را شدیدتر کرده است؛ رقابتی که خود را به صورت تخصیص زمان بیشتر به آمادگی برای دانشگاه نشان می دهد.» در یافته های آن ها، مسابقۀ کودکانه عمدتاً بین تحصیل کرده ترین پدر و مادرها صورت می گیرد، چون درواقع فرصت ها در مدارس نخبه و ممتاز برای پدر و مادرهای کمترتحصیل کرده آنقدر کم است که حتی نمی خواهند بخت خود را بیازمایند؛ به ویژه اینکه این رقابت روزبه روز شتاب بیشتری می گیرد. به همین دلیل تحصیل کرده ترین پدران و مادران بیشتر از همه به ایفای نقش پدری و مادری وقت اختصاص می دهند.

چنین رقابت شدیدی نقشی فراتر از این دارد که به عنوان الک عظیمی برای پذیرش های دانشگاهی عمل کند؛ این رقابت همچنین نوعی فرایند آموزشیِ فشرده برای کسب مهارت های عملی به منظور موفقیت در رده های بالایِ اقتصاد آمریکایی است. یکی از والدین طی تحقیق فریدمن دربارۀ ایفای نقش پدر و مادری در این فرهنگ رقابتی چنین می گوید: «فکر می کنم برای پسرم مهم این است که بفهمد رقابت طلبی این نیست که فقط در اینجا داوطلب پذیرش می شود، بلکه به این معنی است که در تمام عمرش داوطلب خواهد شد. رقابت طلبی یعنی داوطلب شدن در حالی که بزرگ می شود و ورزش می کند و بر سر پذیرش در مدارس، کسب شغل و هر چیز دیگر رقابت می کند.» فریدمن نتیجه می گیرد که: «چنین نگرشی بچه ها را برای شرایط که در آن «برنده صاحب همه چیز می شود» آماده می کند، شرایطی مثل سیستم مدرسه و بازارهای کار پرسود.»

این روند امکان انتخاب چندانی برای والدین ثروتمند باقی نمی گذارد. حتی کسانی که از عواقب فشارآوردن بر بچه های خود واهمه دارند، ممکن است به این نتیجه برسند که تحمل چند سال سختی برای تضمین یک عمر امنیت اقتصادی ارزشش را دارد. یک چیز این توجیه را تقویت می کند: شیب تند کاهش درآمدها و ثروت از طبقۀ بسیار بسیار ثروتمند به سمت طبقۀ متوسط و سخت کوش آمریکا. با بودن در جمع نخبگان چیز زیادی برای به دست آوردن خواهید داشت. اگر در این زمینه از شانسی معقول برخوردارید، آنگاه دلیل خوبی برای آزمودنش خواهید داشت.

بحث دربارۀ اعمال فشار شدید بر بچه ها معمولاً روی فرهنگ پدری و مادری کردن متمرکز است، و اینکه والدین چه کاری را اشتباه انجام می دهند. اما این موضوع را باید در بافت گسترده تر اقتصاد آمریکایی بررسی کرد. شاید والدین بر کودکان فشار وارد کنند، اما این فشار حاصل نیروهای سیستمیک است، نیروهایی بسیار بزرگ تر و قدرتمندتر از آنکه خانواده ها بتوانند کنترلشان کنند.

به معنایی، اقدام والدین ثروتمند کارساز است. در آمریکا تحرک اجتماعیِ بسیار کمی، به سمت بالا و پایین، وجود دارد و اکثر کسانی که در ثروتمندترین و تحصیل کرده ترین خانواده ها متولد می شوند، خودشان روزی مدیر خانواده ای پردرآمد و با تحصیلات بالا خواهند شد.

و بار دیگر تکرار کنیم، در آمریکا تحرک اجتماعی بسیار کمی، به بالا و پایین، وجود دارد و اکثر کسانی که در فقیرترین و بی سوادترین خانواده ها متولد می شوند، خودشان روزی مدیر خانواده ای کم درآمد و با تحصیلات پایین خواهند شد. چه طور می شود که کشوری چنین مرفه و موفق سخاوت خود را شامل حال افرادی معدود می کند؟ و چرا کسانی که به موفقیت دست می یابند، این چنین احساس یاس و نومیدی می کنند؟

ربکا جی.روزن

ترجمۀ: مجتبی هاتف

مرجع: Atlantic

* این مطلب در تاریخ ۲۱ نوامبر ۲۰۱۵ با عنوان Why Affluent Parents Put So Much Pressure on Their Kids در وبسایت آتلانتیک منتشر شده است.

* ربکا جی. روزن (Rebecca J. Rosen) از دبیران ارشد نشریۀ آتلانتیک و سرپرست بخش کسب وکار این نشریه است. او پیش تر عضو هیئت سردبیران فصل نامۀ ویلسون کوارترلی بود.