جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
مجله ویستا

درآمد اقشار مختلف جامعه در دوران پیروزی مشروطه


درآمد اقشار مختلف جامعه در دوران پیروزی مشروطه

● دخل و خرج در گذر تاریخ
دانستن میزان حقوق و درآمد اقشار مختلف جامعه و مقایسهء میزان درآمد افراد با قیمت اجناس یکی از راه‌های سنجش وضعیت اقتصادی مردم در یک مقطع زمانی و دریافتن …

دخل و خرج در گذر تاریخ

دانستن میزان حقوق و درآمد اقشار مختلف جامعه و مقایسهء میزان درآمد افراد با قیمت اجناس یکی از راه‌های سنجش وضعیت اقتصادی مردم در یک مقطع زمانی و دریافتن میزان قدرت خرید اقشار مختلف مردم و وجود یا عدم وجود تبعیض طبقاتی در آن مقطع در آن جامعه است. برای آن که متوجه وضعیت اقتصادی اقشار مختلف جامعه در دوران مشروطه و سال‌های اول پس از استقرار مجلس شورای ملی شوید، میزان درآمد اقشار مختلف جامعه در آن مقطع را می‌آوریم و البته قبل از آن برای مقایسه قیمت موادغذایی در آن مقطع را هم در آغاز بحث می‌آوریم:

و اما حقوق اقشار مختلف جامعه در آن مقطع:

- معلمان: در سال‌های آغاز حکومت مشروطه، مدارس ایران بسیار محدود بود و تعداد کل مدارس در پایتخت کم‌تر از ۵۰ عدد بود و تعداد معلمان هم حدود ۵۰۰ نفر بود. حقوق ماهانهء این معلمان ۲۵ تومان بود و حقوق معلمان متوسطه که به ساعت محاسبه می‌شد، هر ساعت چهار قران بود.

- کارمندان و کارگران شهرداری: در آن مقطع حسابدار شهرداری (بلدیه) _۳۰۰ قران، منشی ۲۰۰ قران، کارمند دبیرخانه ۱۰۰ قران، پیشخدمت ۱۲۰ قران و رییس بخش تنظیف شهر ۴۰۰ قران و سر سیور۱۲۰ قران و سیور ۹۰ قران بود.

- نیروی انتظامی: حقوق افسران شهربانی که در مناطقی دور از پایتخت خدمت می‌کردند این گونه بود: رییس کل شهربانی (نظمیه) ۶۰ تومان، معاون او ۴۰ تومان، مفتش (بازجو) ۲۵ تومان، رییس پاسگاه ۲۵ تومان، معاون پاسگاه ۱۲ تومان و افراد عادی پنج تومان.

- کارگران: دستمزد روزانهء کارگران غیرماهر حدود یک قران و یک بنا بین دو تا چهار قران و استاد نجاری هم بین دو تا سه قران بود.

- نمایندگان مجلس: در دورهء اول مجلس شورای اسلامی که در مهرماه سال ۱۲۸۵ هجری خورشیدی (شعبان ۱۳۲۴ هجری قمری) افتتاح شد و در آن دوره تعداد نمایندگان ۱۲۰ نفر بود، حقوق نمایندگان در ماه یکصد تومان بود.