چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

سودوموناس آئروژینوزا چیست؟


سودوموناس آئروژینوزا چیست؟

سودوموناس آئروژینوزا یک باکتری گرم منفی است که معمولا در محیط یافت می شود. این موجود زنده در خاک، آب و دیگر محیط های مرطوب یافت می شود.
● چه بیماریهایی به وسیله سودوموناس آئروژینوزا …

سودوموناس آئروژینوزا یک باکتری گرم منفی است که معمولا در محیط یافت می شود. این موجود زنده در خاک، آب و دیگر محیط های مرطوب یافت می شود.

چه بیماریهایی به وسیله سودوموناس آئروژینوزا ایجاد می شود؟

آئروژینوزا یک پاتوژن ( بیماریزا) فرصت طلب است.این باکتری از سیستم ایمنی ضعیف افراد سوء استفاده کرده ودر آنها عفونت و سموم مضر برای بافتها ایجاد می کند.

سودوموناس آئروژینوزا سبب عفونتهای مجاری ادراری ، سیستم تنفسی ،التهاب و آماس پوست ، عفونتهای بافتهای نرم ، باکتریمی ( وجود باکتری در خون ) عفونتهای استخوان ومفاصل ، عفونتهای معدی-روده ای و عفونتهای سیستمیک متنوع به ویژه در بیماران با سوختگیهای شدید ، بیماران مبتلا به سرطان و ایدز که سیستم ایمنی آنها سرکوب شده است ، می نماید.

چه کسی بیشترمستعد عفونتهای سودوموناس آئروژینوزا است ؟

این باکتری ویژه افرادیست که مبتلا به سیستیک فیبروزیس هستند و منبع مشترک عفونت ششها در این افراد است .

سودوموناس آئروژینوزا به شدت با بیماران سرطانی و سوختگی و افرادیکه سیستم ایمنی آنها سرکوب شده است ارتباط دارد . میزان مرگ برای افراد مبتلا به این باکتری حدود ۵۰ درصد است .

اپید میولوژی سودوموناس

اصولا این باکتری یک پاتوژن بیمارستانی است. بر طبق CDC رویهمرفته ورود سودوموناس در بیمارستانهای آمریکا به طور متوسط ۴/۰ در صد است ( ۴ در ۱۰۰۰) و تقریبا یک چهارم پاتوژنهای بیمارستانی ایزوله شمارش شده برای ۱/۱۰ درصد کل عفونتهای بیمارستانی حاصل شده است.

درون بیمارستانها در منابع متعددی این باکتری یافت می شود ازجمله : مواد گندزدا لوازم تنفسی ، غذا پوست و…

این ارگانسیم اغلب از طریق میوه ها ، گیاهان و سبزیجات ، عیادت کنندگان و بیمارانی که از سایر بخشها منتقل می شوند وارد محیط بیمارستان می شود . شیوع وانتشار از بیماری به بیمار دیگر بوسیله دستهای پرسنل بیمارستا ن ، همچنین تماس مستقیم بیمار با منابع آلوده مانند خوردن آب و غذای آلوده رخ میدهد .

دوره کمون

معمولا ۲۴ تا ۷۲ ساعت .

تشخیص سودوموناس آئروژینوزا

تشخیص عفونت سودوموناس آئروژینوزا با جدا سازی و تشخیص آزمایشگاهی صورت می گیرد .

این باکتری به خوبی روی اغلب محیط های کشت آزمایشگاهی رشد می کند و روی آگار خونی و آگار آبی

ائوزین متیل تیونین جدا می شود ، شناسایی این باکتری براساس مورفولوژی گرم ،‌ناتوانی در تخمیر لاکتوز ( یک واکنش اکسیداز مثبت ) ، بوی میوه ( با طعم انگور ) ، وتوانایی رشد در دمای ۴۲ درجه سانتیگراد شناسایی می شود .

خاصیت فلوئورسانس زیر نور فرابنفش نیز در تشخیص سریع کلنی های سودوموناس آئروژینوزا موثر بوده و در تشخیص وجود آن در زخم ها کمک می کند .

درمان سودوموناس

سودوموناس آئروژینوزا غالبا نسبت به آنتی بیوتیک های معمول مقاومت می کند ، اما برخی انواع به جنتا مایسین ، توبرامایسین ، کولیسیتین و آمی کاسین پاسخ می دهد .

جنتا مایسین و کربینیسیلین اغلب برای درمان آلودگیهای شدید کاربرد دارند .چند ین نوع واکسن هم مورد آزمایش قرار گرفته اند اما هیچیک برای استفاده عمومی ، به طور رایج در دسترس نیستند .

ترجمه : زهرا علیزاده - دبیر زیست شناسی ناحیه ۲

منبع مقاله اصلی : اینترنت