چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

با انحراف ستون مهره چه باید کرد؟


با انحراف ستون مهره چه باید کرد؟

فرد مبتلا به پشت خمیده (کیفوز) نه تنها ظاهر نازیبایی دارد بلکه در طول زمان باعث بروز مشکلات زیادی برایش می‌شود؛ در ابتدا ظاهر و بعد دردهای ملایم، مشکلات تنفسی و نهایتا مشکلات …

فرد مبتلا به پشت خمیده (کیفوز) نه تنها ظاهر نازیبایی دارد بلکه در طول زمان باعث بروز مشکلات زیادی برایش می‌شود؛ در ابتدا ظاهر و بعد دردهای ملایم، مشکلات تنفسی و نهایتا مشکلات سیستم عصبی مثل بی‌حسی، کرخی و فلج در صورت پیشرفت ناهنجاری. هرچند کیفوز در سنین مختلف بر اثر عوامل متفاوتی ایجاد می‌شود اما مانند هر ناهنجاری دیگری توجه به موقع و درمان زود‌هنگام به خصوص در نوجوانان، بهترین راه جلوگیری از پیشرفت و درمان آن است.

کیفوز مادرزادی را می‌توان در سال‌های اول زندگی با عمل جراحی اصلاح کرد و کیفوز نوجوانان را با انجام تمرین‌های بدنی و استفاده از قوزبند درمان می‌کنند. عمل جراحی در این افراد تنها زمانی مطرح می‌شود که خمیدگی پشت بیش از

۶۰ درجه و دردناک باشد. معمولا این نوع کیفوز با توقف رشد فرد متوقف می‌شود. کیفوزی که بر اثر پوکی استخوان ایجاد می‌شود اگر مشکل عصبی یا درد نداشته باشد احتیاج به درمان خاصی ندارد ولی باید برای جلوگیری از ترک‌های آینده به درمان پوکی استخوان به طور کلی توجه کرد. کیفوزی که بر اثر عفونت یا تومور ایجاد شود را باید به سرعت با درمان دارویی یا جراحی مداوا کرد. معمولا به صورت کاهش حجم ریه‌ها، درد شدید پشت، بیماری‌های سیستم عصبی مثل احساس ضعف در ساق‌ها یا حتی فلج و تغییر شکل پشت ظاهر می‌شود.

هرچند راه قطعی برای پیشگیری از کیفوز وجود ندارد اما درمان پوکی استخوان در بسیاری موارد از کیفوز سالخوردگی پیشگیری می‌کند و در نوجوانی تشخیص زودهنگام و انجام تمرینات بدنی و استفاده از قوزبند می‌تواند تا حدود زیادی این ناهنجاری را اصلاح کند. بسیاری از انواع کیفوز بر اثر تغییر در شیوه ایستادن یا نشستن ایجاد می‌شود که معمولا مشکلات جدی برای بیمار به وجود نمی‌آورد ولی هر فرد با دیدن علائم کیفوز و به خصوص مشکلاتی مانند تشدید خمیدگی، ضعف، کرخی یا سوزن‌سوزن شدن پاها و تنفس کوتاه باید به پزشک مراجعه کند.

اغلب کیفوز بد نشستن یا ایستادن را با تمرین‌های بدنی اصلاح می‌کنند. این تمرین‌ها با تقویت ماهیچه‌های پشت خمیدگی فرد را اصلاح می‌کنند به علاوه تا اصلاح کامل می‌توان از داروهای مسکن یا ضدالتهاب هم استفاده کرد. کیفوز نوجوانان را ابتدا با ترکیبی از حرکت‌های بدنی و مسکن‌های ملایم و داروهای ضدالتهاب درمان می‌کنند و در صورت پیشرفت خمیدگی، پزشک به بیمار توصیه می‌کند از قوزبند استفاده کند.

معمولا وقتی خمیدگی پشت به ۴۵ درجه می‌رسد از قوزبندها تا پایان درمان و رفع کامل خمیدگی استفاده می‌کنند. برای تعیین میزان خمیدگی، پزشک در بسیاری از موارد از عکس رادیولوژی کمک می‌گیرد. معمولا از قوزبند در دوران نوجوانی استفاده می‌شود و این روش درمان به بزرگسالان که دوران رشدشان پایان یافته پیشنهاد نمی‌شود. در نتیجه درمان کیفوز بستگی به علت به وجودآورنده آن دارد ولی به طور کلی فقط وقتی به جراحی نیاز است که بیمار دچار مشکلات حادی در سیستم عصبی یا دردهای شدید باشد.