چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مبانی پیش بینی فناورانه
از پیشبینی روندهای آیندهی فناوری گریزی نیست. پس بهتر است این كار را به نحو شایستهای انجام دهیم. پیشبینی فناوری چه ضرورتی دارد؟
این پرسش طبیعی به نظر میرسد، اما ممكن است به اشتباه، این مفهوم را به ذهن متبادر سازد كه پیشبینی فناوری، اقدامی اختیاری است كه میتوان از آن چشم پوشید. هر شخص، سازمان، یا ملتی كه از دگرگونیهای فناورانه تاثیر میپذیر، هنگام تصمیمگیری پیرامون تخصیص منابع، ناگزیر از پیشبینی فناوری خواهد بود.
با وجود این، پیشبینی خردمندانه و تحلیلی، جایگزینهایی هم دارد كه اشارهای كوتاه به آنها سودمند خواهد بود.
● هیچ خبری نیست.
برخی میپندارند میتوانیم با چشم بسته وارد آینده شویم، بیتوجه به این كه آینده چگونه خواهد بود و بیتوجه به پیامد تصمیمهای امروز. سازمانی كه این رویكرد را داشته باشد، نمیتواند به حیات خود ادامه دهد؛ حتا اگر محیط پیرامون سازمان بدون تغییر باقی بماند، بیشتر تصمیمها نادرست از آب در میآید، زیرا ثبات محیط پیرامون سازمان در آنها لحاظ نشده است. اگر محیط پیرامون سازمان به سرعت تغییر كند، فاجعه شتابانتر بروز خواهد كرد، زیرا تصمیمی كه در كوتاه مدت درست است، میتواند در بلند مدت نادرست از آب در آید.
با این وجود، عبارت هیچ خبری نیست در اغلب موارد به معنای نبود دگرگونی یا ناچیز بودن آن است. بر این اساس، هنگامی كه یك تصمیمگیرنده ادعا میكند پیشبینیهای فناورانه را باور ندارد یا آنها را به كار نمیبندد، فرض او بر بدون تغییر ماندن فناوری استوار بوده است. به این ترتیب، هیچ خبری نیست جایگزین پیشبینی نمیشود، بلكه گونهای خاص و البته نادرست از پیشبینی است.
● هر چه پیش آید خوش آید:
این نگرش، بیانگر رویكردی كاملاً تصادفی به آینده، و بیهوده بودن تلاش برای پیشدستی بر آن است. نمیتوان تصمیم گیرندهای را تصور كرد كه زندگی شخصی خود را بر این مدار استوار كرده باشد. حتا تصمیم گیرندگانی كه ادعا میكنند چنین رویكردی دارند، باز هم از تدابیر احتیاطآمیز غافل نمیشوند. بنابراین، اگر ادعا میكنند كه در تصمیمگیریهای حرفهای، این رویكرد را دارند، قصدشان پنهان كردن گریز از پیشبینی آینده است.
آشكار است كه اگر تصمیمگیرندهای بر این مبنا عمل كند، خود را به دردسر خواهد انداخت، سازمانهایی كه تصمیم گیرندگان آنها چنین نگرشی دارند، توان رقابت با سازمانهای دیگر را كه تلاش میكنند با روشهای مختلفی بر آینده پیشدستی كنند، نخواهند داشت. بنابراین، سازمانی كه رویكرد خود را بر شعار هر چیزی محتمل است بنا میكند، عمر كوتاهی خواهد داشت.
●نگاه به گذشتهی پرافتخار:
بسیاری از سازمانها در گذشتهی خود موفقیتهایی داشته و میتوانند در آینده به آنها افتخار كنند. اگر سازمانی توانسته باشد برای مدتی طولانی ماندگار باشد، این بدان معنا است كه همه چیز خوب پیش رفته است. متاسفانه، با تغییر محیط و شرایط، بسیار نامحتمل است كه روشها و تصمیمهایی كه در گذشته به موفقیت انجامیدهاند، همچنان موفقیتآمیز باقی بمانند. اتكا به گذشتهی پرافتخار با این فرض كه به طور قطع به آیندهای پرافتخار نیز رهنمون خواهد شد، به استقبال فاجعه رفتن است. سازمانی كه به جای تلاش برای ساختن آینده، به مرور موفقیتهای گذشته دل مشغول است، ناگزیر سر از موزه در خواهد آورد.
● پیشبینی چشم بسته:
كسی كه با چشمان بسته پیشبینی میكند، چنین میپندارد كه فناوری مسیر ثابت و یكسانی دارد كه همواره رو به جلو در سیلان است. این رویكرد در عباراتی مانند بلندتر، سریعتر و دورتر یا بزرگتر و بهتر نمایان میشود. منطق حاكم بر این عبارت آن است كه آینده نیز شبیه گذشته است، اما با ابعاد كمی و كیفی گستردهتر این دیدگاه، تغییر در شرایط را میپذیرد، اما از درك این موضوع ناتوان است كه حركت فناوری همیشه رو به جلو نیست. واقعیت آن است كه میتوان رویكردهای فناورانه را، با تاكید بر رویكردهای فناورانهی دیگر متوقف ساخت یا تغییر داد؛ سازمانی كه پیشبینی چشم بسته را برگزیده باشد، دیر یا زود با دگرگونیهای فناورانهای رو به رو خواهد شد كه او را از ادامهی حركت در راهی كه برگزیده است، باز خواهند داشت.
● چو فردا شود فكر فردا كنیم:
كسی كه رویكرد بحران اقدام را برگزیده باشد، منتظر میماند تا مشكل به بحران تبدیل شود و سپس برای كاهش آثار آن دست به كار میشود. این رویكرد در دراز مدت مانع پیشرفت سازمان میشود، زیرا به جای آن كه سازمان را در مسیر مستقیم به سوی هدف پیش ببرد، در بهترین حالت باعث خواهد شد كه توش و توان سازمان در حركت به چپ و راست برای فرار از خطر صرف شود. رویكرد بحران ـ اقدام بر این فرض استوار است كه پس از بروز بحران، آن مقدار زمان در اختیار خواهد بود كه برای حل بحران چارهای اندیشیده شود. اگر این فرض درست از آب درنیاید، سازمان نابود خواهد شد.
علاوه بر این، رویكرد بحران ـ اقدام این واقعیت را در نظر نمیگیرد كه اگر پیشبینی به درستی و با رعایت اصول آن صورت گیرد، ممكن است به طور كامل از بروز بحران پیشگیری كند. رویكرد بحران ـ اقدام نادر نیست، اما جایگزین مناسبی هم برای پیشبینی اصولی نخواهد بود.
● پیشیبنی نابغه:
این رویكرد را نمیتوان به واقع، پیشبینی به حساب آورد، زیرا به آماده سازی پیشبینی میپردازد. پیشبینی نابغه، جایگزین روشهای خردمندانهی دستیابی به پیشبینی محسوب میشود. در این روش، از شخصی كه به نظر میرسد توان فوقالعادهای در پیشبینی آینده دارد، خواسته میشود كه به گونهای شهودی، آینده را پیشبینی كند. هر چند بسیاری از پیشبینیهایی كه در گذشته با این روش صورت گرفته، درست از آب در آمده است. اما این روش معایبی هم دارد. به باور الف لنز، تحلیلگر فناوری، پیشبینی نابغه آموختنی نیست، یادگیری آن گران تمام میشود، و دیگران نمیتوانند آن را بازنگری كنند.
روشن است كه برای یافتن نابغهای كه توان فوقالعادهای در پیشبینی آینده داشته باشد، ضمانتی وجود ندارد. فرض كنیم چنین شخصیتی هم یافت شود، در این صورت هیچ راهی وجود ندارد كه فرد دیگری، حتا اگر نابغه باشد، پیشبینی او را ارزیابی كند. گاهی ممكن است پیشبینی شهودی نابغهها یا نخبگان تنها راه ممكن باشد، اما باید توجه داشت كه اگر روشهای خردمندانهی پیشبینی در اختیار باشند، بر روشهای شهودی برتری دارند.
هدف این نوشتار از طرح موضوع جایگزینهای پیشبینی، آن است كه نشان دهد پیشبینی به طور اساسی جایگزین ندارد، زیرا هر تصمیمی به ناچار بر پیشبینی استوار است. تصمیم گیرنده نمیتواند پیشبینی را كنار بگذارد؛ تنها كاری كه از او برمیآید، آن است كه میان روشهای خردمندانهی پیشبینی و روشهای شهودی كه از اعماق ضمیر ناخودآگاه یك نابغه نشات میگیرند، یكی را انتخاب كند.
محاسن استفاده از روشهای خردمندانه آن است كه آموختنی و یادگرفتنی هستند، میتوان آنها را توصیف كرد و توضیح داد، و روشی به دست میدهند كه هركس آموزش دیده باشد، میتوان آنها را به كار گیرد. روشهای خردمندانه به اندازهای علمی هستند كه گاهی، صرفنظر از این كه چه كسی آنها را به كار گیرد، به نتیجهی یكسانی میانجامند.
اگر پیشبینی با استفاده از روشهای روشن صورت گرفته باشد، دیگران میتوانند منطقی بودن آن را بررسی كنند. علاوه بر آن، پیشبینی را میتوان پس از مدتی بازنگری كرد تا معلوم شود كه آیا هنوز پذیرفتنی است یا خیر. اگر شرایط آن قدر دگرگون شده باشد كه پیشبینی، دیگر قابل قبول نباشد، برنامههایی كه بر اساس آن تدوین شدهاند، نیاز به تغییر خواهند داشت تا همچنان مفید باقی بمانند. اگر پیشبینی، خردمندانه و روشن نباشد، نمیتوان آن را بازنگری كرد تا اطمینان حاصل شود كه پذیرفتنی است یا خیر. به این ترتیب، طرحهایی كه براساس آن تدوین شدهاند، با وجود آن كه شایستگی خود را از دست دادهاند بدون تغییر باقی میمانند.
● درست از آب در میآید؟
شاید به نظر برسد كه پیشبینی خوب آن است كه درست از آب درآید. بر این اساس، اگر واقعیت نیابد، كاملاً بیهوده یا حتا فاجعهبار خواهد بود.
به عنوان نمونه، كسی را در نظر بگیرید كه با استناد به پیشبینی شرایط جوی، خود را برای آب و هوای توفانی آماده كرده، اما برخلاف پیشبینی، هوا آفتابی میشود و آمادگی او برای آب و هوای توفانی بدون استفاده میماند؛ همان شخص را در نظر بگیرید كه خود را برای آب و هوای آفتابی آماده كرده، اما با توفان روبرو میشود. طبیعی است كه این شخص معتقد باشد كه پیشبینی، اگر درست از آب درنیاید، مفید نخواهد بود. بسیای از مردم دربارهی پیشبینیهای فناورانه نیز این گونه میاندیشند. اما این طرز تفكر به دو دلیل نادرست است: نخست آن كه، دقت پیشبینی به درستی معلوم نیست. دوم آن كه، پیشبینیهای Self-attering بی ارزش هستند.
پیشبینی Self-attering، آن است كه نتیجه را تغییر دهد. هنگامی كه تصمیم گیرنده، آیندهی نامطلوبی را پیش بینی میكند، تلاش میكند كه از بروز آن جلوگیری كند. حال پرسش این است كه آیا این گونه پیشبینی بد است؟ پاسخ منفی است، زیرا به نتیجهای بهتر انجامیده است. به تصویر كشیدن آیندهی مطلوب اگر با تلاش برای رسیدن به آن همراه باشد، مفید میباشد در این مورد نیز، مفید بودن پیشبینی است كه آن را مفید میسازد، نه نتیجهای كه از آن به دست میآید.
● مراحل نوآوری
مفهوم مهمی كه پیشبینی كنندگان فناورانه، آن را بسیار به كار میگیرند، مراحل نوآروی است. هیچ دستگاهی به طور مستقیم از ذهن خلاق مخترع به كاربرد گسترده نمیرسد؛ مراحل تدریجی را پشتسر میگذارد كه در هر مرحله، سطح كاربرد پذیری[۱] آن افزایش مییابد.
۱) یافتههای علمی
در این مرحله، نوآوری به صورت درك علمی از پدیدهها یا ویژگیهای ماده، رفتار نیروها، و مانند آن نمود مییابد. این درك علمی به طور مستقیم به كار حل مشكلات علمی نمیآید، اما دانشی تولید میكند كه میتوان راه حل مشكلات را از آن بیرون كشید.
۲) امكان سنجی آزمایشگاهی
در این مرحله، راه حل مشخصی برای مشكل پیشنهاد میشود و مدل آزمایشگاهی ارایه میگردد. روشن است كه دستگاه، قوانین طبیعی و فیزیكی را نقض نمیكند. دستگاه در شرایط آزمایشگاهی كار میكند، اما در بیرون از آزمایشگاه یا بدون نظارت مهندس ماهر به كار نمیآید.
۳) نمونهی اولیهی[۲] عملیاتی
در این مرحله، دستگاهی ساخته میشود كه بتواند در شرایط عملیاتی به طور رضایت بخش كار كند. در این مرحله، انتظار میرود دستگاه محكم و اطمینان بخش باشد و كاربر معمولی بتواند آن را به آسانی به كار گیرد و نگهداری كند.
۴) معرفی به بازار یا كاربرد عملیاتی
در این مرحله فرض میشود كه دستگاه، نه تنها استانداردهای طراحی و فنی را دارا است كه امكان سنجی اقتصادی را پشت سر گذاشته است. نوآوری را در این مرحله با عبارت نخستین مدل تولید توصیف میكنند.
۵) به كارگیری[۳] گسترده
تا این مرحله، معلوم شده كه دستگاه به لحاظ فنی و / یا اقتصادی ـ دست كم از برخی جنبهها ـ بر دستگاههایی كه در گذشته برای انجام همان كار به كار میرفته، برتری دارد و به همین دلیل، به طور وسیع جایگزین آنها میشود. این مرحله هنگامی آغاز میشود كه بخشی از همهی اقلامی كه كار یكسانی انجام میدهند، یا برای منظور یكسانی به كار گرفته میشون، به فروش رفته باشد.
۶) گسترش به زمینههای دیگر
در این مرحله، نوآوری نه تنها براساس زمینهی طراحی شدهی آن، گسترش وسیع مییابد، بلكه در زمینههای دیگری كه دستگاههای پیشین كاربرد نداشتهاند، به كار گرفته میشود. به عنوان نمونه میتوان برای رسیدن به این مرحله از ترانزیستور نام برد. ترانزیستور نه تنها در بیشتر تجهیزات الكترونیكی معمولی جایگزین لامپهای خلاء شد، بلكه در موارد دیگری كه لامپهای خلاء هیچ كاربردی نداشتند، به كار گرفته شد. از این موارد میتوان به سامانهی جرقهزنی خودرو[۴]، نوردهی خودكار[۵] و خودكار كنترل نوردهی در دوربینها اشاره كرد.
۷) آثار اجتماعی و اقتصادی
نوآوری تا این مرحله، رفتار افراد اجتماع را تا حدی تغییر داده است. سوال این است كه آیا این موضوع توانسته بخش مهمی از اقتصاد را به نوعی با خود درگیر كند؟
برای مثال، تلویزیون را در نظر بگیرید كه تاثیر مهمی بر زندگی امریكاییها دارد.
همهی نوآوریها این مراحل را پشتسر نمیگذارند، اما پیشبینی كنندگان فناورانه، از مفهوم مراحل نوآوری، برای پیشبینی سرنوشت فناوری در مراحل نخستین توسعهی آن، استفاده میكنند.
● روشهای پیشبینی
چهار روش پایه برای پیشبینی وجود دارد كه در پیشبینیهای فناورانه از تركیب آنها استفاده میشود. این چهار روش عبارتند از:
روش برونیابی[۶]، روش شاخصهای پیشرو[۷]، روش مدلهای انگیزش[۸] و روش احتمالی[۹].
۱) برون یابی
در این روش، پیشبینی كننده از الگویی كه در گذشته به دست آمده، استفاده میكند. پیشبینی كننده كار را با سریهای زمانی دادههای گذشته دربارهی هستاری[۱۰] كه هدف، پیشبینی آیندهی آن است، آغاز میكند. به عنوان نمونه، پیشبینی كنندهای كه به دنبال پیشبینی آیندهی سرعت هواپیما است، با استفاده از اطلاعات مربوط به سرعت هواپیما در طول دوران تكامل آن، الگویی را برای افزایش سرعت هواپیما در طول زمان استخراج میكند. الگوهایی كه با این روش به دست میآیند، ممكن است روند (دادههای فناورانه و اقتصادی) یا حلقه (دادههای آب و هوا) باشند. الگوی به دست آمده، برای پیشبینی آینده به كار گرفته میشود.
۲) شاخصهای راهنما
كاهش فشار هوا مربوط به دورههای زمانی خاص، برای پیشبینی فشار هوا و میزان بارندگی در آینده استفاده میكنند. مثال بالا، نمونهای از پیشبینی با استفاده از شاخصهای راهنما است و میتوان آن را این گونه توصیف كرد:
استفاده از دادههای مربوط به زمانی خاص برای دستیابی به دادههای مربوط به زمانی دیگر. پیشفرض اساسی این روش آن است كه رفتار مجموعهای از دادهها كه قصد پیشبینی آنها را داریم، با رفتار دادههای مربوط به زمانهای دیگر (شاخصهای راهنما) یكسان است، جز آن كه تاخیر زمانی مشخص دارند. رفتار امروز فشار سنج هوا، معیار فتار فردای ابرهای بارانزا است.
۳) مدلهای انگیزشی
در هر دو روش برونیابی و شاخصهای راهنما، تنها به یافتن همبستگی[۱۱] میان گذشته و آینده نیاز است و به دانستن دلیل آن نیاز نیست. پیشبینی كنندهای كه از روش شاخصهای راهنما استفاده میكند. به دانستن دلیل رفتار ویژهی راهنما و پیرو[۱۲] نیاز ندارد. به عكس، در مدلهای انگیزشی از اطلاعات مربوط به علت و معلول استفاده میشود. به عنوان نمونه، پیشبینی خورشید گرفتگی، بر روابط علی منبعث از قوانین بنیادی فیزیك استوار است.
۴) روشهای احتمالی[۱۳]
در این روشها برخلاف روشهای پیشین، یك توزیع احتمالی در محدودهی مقدارهای ممكن وجود دارد.
به عنوان مثال، اگر از این روش برای پیشبینی وضعیت آب و هوا استفاده شود، ممكن است نتیجه به این صورت در آید: فردا احتمال بارش ۳۰ درصد است. معنای این جمله آن است كه در میان وقایع محتمل، احتمال بارش باران ۳۰ درصد و احتمال نباریدن آن ۷۰ درصد است.
شایان یادآوری است كه روشهای پیشبینی، منحصر به همین چهار روشی است كه بیان شد. تنوعی كه در زمینههای كاربردی متفاوت میان روشها دیده میشود، به طور عمده پیامد تفاوت در نوع دادهها است.
به عنوان نمونه، دادههای اقتصادی به صورت منظم (هفتهای، ماهانه و ...) منتشر میشوند، در حالی كه انتشار دادههای فناورنه چنین نظمی ندارد. به این ترتیب، هر چند كه اقتصاددانان و پیشبینی كنندگان فناورانه، روش برونیابی را به كار میگیرند، اما به دلیل تفاوت اساسی در ماهیت دادهها، از روشهای متفاوتی در برونیابی آنها استفاده كنند.
باید به یاد داشت كه پیشبینیهای فناورانه، اگر به كار تصمیمگیری نیایند، بیارزش خواهند بود. بنابراین، پیشبینی باید به طور مشخص در راستای پاسخدهی به پرسشهای تصمیم گیرنده صورت گیرد؛ ارزش پیشبینی به آن است كه به تصمیمگیری در زمان مناسب كمك كند.
دكتر سعید خزائی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست