چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

قهرمانی پرسپولیس و ۵ درس بزرگ سیاسی


قهرمانی پرسپولیس و ۵ درس بزرگ سیاسی

اگر کمی این شرایط را با رقابت در عرصه سیاسی مقایسه کنیم قابل درک خواهد بود که با قبول همه تنگناهایی که در رقابت های سیاسی وجود دارد ولی نمی توان همه شکست ها را به پای شورای نگهبان نوشت

پس از هفته‌ها پرسپولیس قهرمان لیگ برتر شد. با گذر از دلایل فنی و کارشناسی این موفقیت برای یک تیم فوتبال، به نظر می‌رسد مجموعه‌ای از عوامل اجتماعی و مدیریتی در این پیروزی موثر بوده‌اند که توجه به آنها و الگو برداری از مدل‌های آن در عرصه سیاسی بیفایده نخواهد بود.

۱) یکی از مهمترین دلایل موفقیت پرسپولیس در رقابتی به فشردگی لیگ «هم آرمانی» تیم با هواداران بود. هر چند در هر پیکار ورزشی و حتی سیاسی قهرمانی بزرگترین آرمان است اما اطلاع رسانی صادقانه تیم و مدیریت آن به هواداران و ارتباط مستمر و احترام آمیز با آنان سبب شد در نقطه حساسی که جبهه پرسپولیسی‌ها نیاز به پیروزی‌های مستمر داشت ورزشگاه‌ها پر از تماشاگر باشد و باشگاه همواره با ۱۲ بازیکن در مقابل حریفان ظاهر شود. توجه به این رویکرد از سوی گروههای اصلاح طلب و اعتدال گرا و تحلیل اجتماعی آن همان عاملی است که به تحقق مشارکت حداکثری جامعه در نبردهای سیاسی خواهد انجامید.

۲) کادر فنی و مدیریتی پرسپولیس هیچگاه دست به فرافکنی دست نزد. در مواجهه با ناداوری‌ها و شرایط سخت، نگاه کادر فنی بویژه شخص افشین قطبی کاملاً فنی باقی ماند. حتی رقابت در شرایط نابرابر مثل کسر شش امتیاز از این تیم نیز انگیزه‌ها و پشتکار باشگاه را برای رسیدن به هدف تعیین شده کم نکرد. اگر کمی این شرایط را با رقابت در عرصه سیاسی مقایسه کنیم قابل درک خواهد بود که با قبول همه تنگناهایی که در رقابت‌های سیاسی وجود دارد ولی نمی‌توان همه شکست‌ها را به پای شورای نگهبان نوشت و به عبارت درست تر نیروهای میانه رو نیاز به نگاهی به درون برای موفقیت در عرصه رقابت های سیاسی دارند.

۳) پرسپولیس تیمی بدون حاشیه نبود. جدای از بازیکنانی که گاهی به خود گل می‌زدند و «غضنفرهای» درون تیم بودند(مانند نیکبخت) دامنه اختلاف بین کادر فنی و مدیریتی هم کم نبود. و جالب آنکه درست در همان دوره شکست‌های پرسپولیس شکل گرفت. مدیریت پرسپولیس توانست با کنترل بحرانهای داخلی راه را برای موفقیت باشگاه بگشاید و اعضاء کادر فنی هم دانستند که تنها با ائتلاف و در کنار هم بودن است که موفقیت برای همه شکل خواهد گرفت. در میان گروه‌های سیاسی نیز غضنفرها کم نیستند و اختلاف هم بسیار است، توجه به همین نکته و درس آموزی از آن است که در عرصه سیاسی قابل تامل و تحلیل است. لذا «کنترل غضنفرها» و تلاش برای اتحاد در کادر فنی جریانهای سیاسی (بخوانید رهبران) مهمترین عامل برای نیل به پیروزی‌های سیاسی یکسال مانده به انتخابات ریاست جمهوری است.

۴) نقش کاریزماتیک و ادب اجتماعی افشین قطبی جدای از توانمندی‌های فنی وی از مهمترین عوامل پیروزی پرسپولیس بوده است. افشین قطبی با آرامش مثال زدنی و کنترل بحران‌های داخلی توانست مشارکت حداکثری هواداران را به سوی باشگاه جلب نماید. یافتن چهره‌هایی که ضمن توانمندی فنی و اجرایی مشارکت احترام برانگیز طبقات اجتماعی را در عرصه‌های سیاسی برانگیزند از دیگر عواملی است که نقش مهمی در موفقیت گروههای اصلاح طلب و اعتدال گرا در رقابت‌های سیاسی ایران خواهد داشت.

۵) و بالاخره آنکه پرسپولیس و هر تیم پیروز پس از قهرمانی به سوی هواداران خود می‌دود، از آنها تشکر می کند و سعی در جلب مداوم و حفظ پتانسیل اجتماعی خود دارد امری که نزد همه گروه‌های و گرایشات سیاسی کمتر دیده می‌شود. گروه‌های سیاسی به جای اینکه آرمان‌های بزرگ را با جامعه حامیان خود به اشتراک بگذارند و خود را از نظرات آنان بهره‌مند سازند. در اتاقهای بسته می‌نشینند و برای جمعی تصمیم سازی می‌کنند که از آنان و افکار و خواسته‌هاشان بیگانه اند و همین عوامل است که یک حرکت اجتماعی بزرگ را در رقابت‌های پیاپی دچار شکست می‌کند.

مولف : عباس شفیعی