سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
ریشههای گرد و خاک
گرد و خاک در خانه علاوه بر اینکه ظاهر خانه را تحت تاثیر قرار میدهد، بر سلامت افراد خانه هم اثر میگذارد
خیلی از خانمهای خانهدار شاکیاند از اینکه هرچه گردگیری میکنند و گرد و خاکهای خانه را پاک میکنند تا خانه تمیز و مرتب شود و همه جا برق بزند، باز هم یکی دو روز بعد، همه جای خانه پر از خاک میشود. بیشتر مردم اصلا نمیدانند این گردو خاک از کجا میآید و چهطور میشود از دستش خلاص شد. شما میدانید؟
گرد و خاک در خانه علاوه بر اینکه ظاهر خانه را تحت تاثیر قرار میدهد، بر سلامت افراد خانه هم اثر میگذارد. پالوما بیمر، پژوهشگر و استاد دانشگاه آریزونا، تحقیقات زیادی درباره گرد و خاک و منشأ ایجاد آن انجام داده است. او میگوید: «گرد و خاک در خانه از دو محل بیرون و داخل خانه ایجاد میشود. وقتی افراد از بیرون وارد خانه میشوند، ذرات جامد از طریق کفش و لباسهایشان وارد خانه میشود و هنگام باز و بسته شدن در و پنجرهها هم ذرات ریز معلق هوا وارد خانه میشود.» به گفته بیمر، ذرات و تکههای ریز الیاف فرش، مبلمان، رختخواب و اجسامی که پوسیده میشوند، همچنین ذرات ارگانیک مانند تکههای کوچک پوست، فضولات پرندگان خانگی و حشرات و موجوداتی که ممکن است در خانه باشند منبع ایجاد گرد و خاک در خانه هستند. در بیشتر خانهها گرد و خاک زیادی زیر مبلمان وجود دارد. مشکل اصلی گرد و خاک مواد سمی است که روی آن قرار میگیرد و میتواند بر سلامت افرادی که در مواجهه با این گرد و خاک هستند تاثیر نامطلوب بگذارد. بیمر در آخرین شماره مجله علم، تکنولوژی و محیط زیست منشأ ایجاد گرد و خاکهای خانگی را مورد بررسی قرار داده است. بررسیهای او درباره گرد و خاکهای داخلی و خارجی نشان داده است که یکسوم گرد و خاک مربوط به منابع غیرارگارنیک داخلی مانند الیاف فرش و مبلمان ایجاد میشود و دوسوم آن را نیز ذرات معلق موجود در هوا تشکیل میدهد. به عقیده او، دانستن نسبت، اندازه و مواد تشکیل دهنده گرد و خاک مهم است چون ورود گرد و خاک به بدن افراد و میزان آسیب آنها در اثر استنشاق ذرات زیانآور با اندازه و نوع این ذرات ارتباط دارد.
گرد و خاکشناسی
آندرا فرو، استاد دانشگاه کلارکسون که تحقیقات زیادی روی گرد و خاک انجام داده است، در این باره میگوید: «برخی ذرات آنقدر کوچک هستند که به راحتی در هوا معلق میمانند و از طریق راههای هوایی وارد ریه میشوند. برخی آنقدر بزرگاند که روی سطوح پایین تهنشین میشوند. برخی تنها از یک ماده ارگانیک یا غیرارگانیک تشکیل شده و برخی ترکیب پیچیدهای دارند. برای مثال ذراتی که مرکز غیرارگانیک دارند و با مواد ارگانیک پوشیده شدهاند ترکیب بسیار پیچیدهای دارند و ممکن است حاوی مواد سمی بوده و تاثیرات نامطلوبی بر سلامت افراد بگذارند.» یکی از ویژگیهای گرد و خاک این که به اطراف میچسبد و بدون قدرت مکش جاروبرقی میتواند تا مدتهای طولانی روی سطوح باقی بماند. فرو میگوید: «ما در بررسیهای خود در بسیاری از نمونههای گرد و خاک ترکیباتی مانند حشرهکشها و آفتکشهایی مانند د.د.ت مشاهده کردیم. در حالی که استفاده از این مواد چند سال است کنار گذاشته شده است و مربوط به دهههای قبل است اما در نهایت تعجب مشاهده کردیم که ذرات این مواد هنوز روی سطوح وجود دارند.»
بچهها بیشتر در خطرند
گرد و خاک علاوه بر اینکه میتواند از طریق بینی و سیستم تنفسی وارد بدن شود ممکن است از طریق دهان نیز بلعیده شود. هیترا استاپلتون، استاد دانشگاه دوک، مطالعات زیادی درباره گرد و خاک و آلودگیهای محیطی انجام داده است. او میگوید: «ورود گرد و خاک و آلودگیها از طریق دهان و سیستم بلع باید مورد توجه قرار بگیرد. شاید این موضوع به نظرتان بیاهمیت بیاید و بگویید ما عادت نداریم فرش، اسباب و وسایل کف خانه را به دهان ببریم اما واقعیت این است که کودکانی که چهار دست و پا راه میروند و در طول روز بارها و بارها دستها یا اسباببازیهایشان را به دهان میبرند، این کار را به راحتی انجام میدهند.» استفان میگوید: «کودکان بیشتر از دیگران در معرض آسیبهای ناشی از تماس با گرد و خاک قرار دارند چون تعداد تنفسشان بیشتر است و در هر دقیقه حجم بیشتری هوا وارد ریههایشان میشود. همچنین آنها بیشتر در سطوح پایینتر خانه که گرد و خاک تهنشین میشود هستند و به دلیل داشتن عاداتی مانند دست زدن به اطراف و بردن دستها و اجسام در دهان آلودگی بیشتری وارد بدن آنها میشود.» به عقیده محققان، تعیین نوع، میزان تماس، اندازه، نوع مواد تشکیل دهنده و نسبت آنها در گرد و خاک کار آسانی نیست اما برای حفظ و ارتقای سلامت لازم است چنین کاری انجام شود و این موضوع نیاز به بررسی و مطالعات بیشتری دارد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست