یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

راهکارهای ارتقای جایگاه صنعت نفت ایران


راهکارهای ارتقای جایگاه صنعت نفت ایران

کشور ایران با در اختیار داشتن ۱۳۸ میلیارد بشکه ذخیره نفت خام، معادل ۲/۱۱ درصد از ذخایر نفت خام دنیا و همچنین ۲۷ تریلیون متر مکعب ذخیره گاز طبیعی، معادل ۷/۱۵ درصد از ذخایر گاز …

کشور ایران با در اختیار داشتن ۱۳۸ میلیارد بشکه ذخیره نفت خام، معادل ۲/۱۱ درصد از ذخایر نفت خام دنیا و همچنین ۲۷ تریلیون متر مکعب ذخیره گاز طبیعی، معادل ۷/۱۵ درصد از ذخایر گاز طبیعی دنیا مهم ترین دارنده ذخایر هیدروکربوری دنیا محسوب می شود. اهمیت و جایگاه خاص ایران در عرصه بین المللی انرژی، ناشی از حجم عظیم ذخایر هیدروکربوری و همچنین وابستگی شدید اقتصاد کشور به درآمدهای نفتی و به تبع آن تاثیر بخش نفت و گاز بر ابعاد سیاسی و امنیتی و اجتماعی کشور مبین ضرورت تدوین برنامه های استراتژیک و هدفمند در مسیر بهره برداری بهینه از این مزیت اصلی کشور، بر اساس نگاه به تجارب گذشته کشور است. این امر مستلزم شناخت ابعاد مختلف صنعت نفت و تحلیل واقع بینانه نقاط ضعف و قوت و فرصت ها و تهدیدها است.

صنعت نفت برای عمده کشورهای منطقه خاورمیانه و از جمله ایران تبدیل به کلیدی ترین ابزار مدیریت اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و امنیتی شده است. به گونه یی که در سطح بین المللی این کشورها در اذهان نفت و گاز را تداعی می کنند. تجربه یکصدساله صنعت نفت کشورمان به عنوان سرمایه بسیار مهم، ایران را از تمام کشورهای مهم دارنده ذخایر نفت و گاز منطقه متمایز می کند.

این تجربه قطعاً با توجه به آرمان های نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و کینه ورزی های نظام استعماری نوین جهانی مهم ترین ابزار کشور برای مقابله با تهدیدهای خارجی و تقویت کارایی مبتنی بر توانمندی های بومی و حتی تسخیر بازارهای جهانی بر اساس این قابلیت ها محسوب می شود. نگاهی اجمالی به ابعاد مختلف صنعت نفت و گاز، به منظور یافتن راهکارهای ارتقای این صنعت در سطوح ملی و بین المللی، ضرورت توجه به مباحثی همچون ارتقا در سطح تکنولوژی های مختلف، دستیابی به تکنولوژی های جدید با ارزش افزوده بسیار به خصوص در بخش گاز طبیعی از جمله GTL و MTO و.... تربیت و آموزش مستمر نیروی انسانی متناسب با نیازهای داخلی و حتی صدور نیروی کار متخصص به عنوان یک کشور پیشرو و صاحب سبک در صنعت نفت، ارائه خدمات جانبی صنعت نفت در قالب شرکت های بین المللی با مشارکت کشورهای منطقه، مشارکت فعالانه در تاسیس، شکل دهی و راهبری سازمان های بین المللی متضمن منافع کشورهای دارنده ذخایر نفت و گاز و همچنین تغییر اساسی ساختار درآمدهای ارزی حاصل از نفت خام در اقتصاد کشور را دوچندان می کند.

تورج دهقانی

دکترای تخصصی اقتصاد نفت- عضو هیات علمی و رئیس گروه مالی، تجاری و حقوقی موسسه مطالعات بین المللی انرژی