دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
تغییر الگوی مصرف گامی به سوی كاهش آلودگی محیط زیست
بشر امروز بزرگترین عامل تخریب و تغییر محیط زیست شناخته شده است. انسان كوهها را متلاشی كرده تا معادن نهفته در دل زمین را استخراج كند، رودخانهها را خشك كرده تا در آنشهرسازی كند ،جنگلها را به آتش كشیده تا برای دامها ایجاد مراتع كند و یا كشاورزی كند و یا مواد اولیه برای صنایع بسازد، آب و هوا را به انواع آلوده كنندهها آغشته نموده است. از منابع زیرزمینی، سطحی و زیردریایی استفاده بیش از حد توان طبیعت كرده تا خود در رفاه زندگی كند و سرانجام تا جایی پیش رفته است كه امروزه با بحران محیط زیست مواجهه شده است.
در حال حاضر یكی از مهمترین اهداف گروههای طرفدار محیط زیست تبلیغ برای كاهش مصرف مواد و بررسی راههای كاستن از مصرف بی رویه منابع طبیعی میباشد.
● نقش زن در تغییر الگوی مصرف
از آغاز زندگی بشر كار زنان وابسته و نزدیك به طبیعت بوده است. زنان به گونهای غریزی میدانند كه جامعهای كه به طبیعت پشت كند، نابود میشود. همیشه زنان زودتر نابودی را حس كردهاند و در مبارزه علیه نابودی پشتكار بیشتری داشتهاند و حتی هنگامی كه دیگران ناامید و بدبین كاری را رها كردهاند، زنان ادامه دهنده آن بودند.
امروزه بسیاری از زنان میدانند كه محیط زیست در همه جا مورد بهره برداری بیش از حد قرار میگیرد و تضعیف و آلوده میشود. زنان میدانند كه پاره شدن لایه ازن تهدیدی زیست محیطی برای همه موجودات زنده دنیاست. زنان از آثار زیان آور پرتو خورشید اطلاع دارند و متوجه تغییر آب و هوا و گرم شدن زمین میشوند. زنان از آلودگی آب و هوا و خاك و شایع شدن بیماریهای سرطانی و.. اطلاع دارند. آنان میدانند بدون امنیت زیست محیطی جهانی، امنیت ملی وجود نخواهد داشت .برای بقا در طبیعت باید از قوانین آن پیروی كرد و باید در شیوههای زندگی تغییراتی به وجود آورد. باید ارزشهای طبیعت را درك كرد و به آن احترام گذاشت. در واقع تغییر الگوی مصرف و روی آوری به درست مصرف كردن كالاها، انرژی و منابع، بنیادیترین رویكرد برای مقابله با موج مصرف، تخریب محیط زیست و آلودگی به شمار میآید.
اگر آگاهی ما انسانهایی كه درشهرها بیدریغ مصرف میكنیم و بی رویه مواد زاید و آلوده كننده تولید میكنیم در حدی باشد كه هر بار از خود بپرسیم مصرف این مواد و انرژی تا چه حد ضروری است و هر كیلو مواد زاید كه تولید میكنیم و یا هر مقدار انرژی كه مصرف میكنیم چه اثری بر محیط زیست و بهداشت جامعه دارد و چه هزینهای برای رفع آلودگی ناشی از آن مصرف میشود و نیز اگر الگوی مصرف را درست بشناسیم و این الگو را در زندگی خود عمومیت دهیم ،شاید بسیاری ازمسائل ناشی ازورود آلایندهها به محیط زیست حل شود. زیرا فزونی مصرف به معنای فزونی ضایعات و آلودگی محیط زیست است و اگر تصمیم داریم كه در این زمینه كمتر نقش آلوده كننده داشته باشیم باید الگوی مصرف صحیحی برای خانواده تهیه كنیم. در اینجا زن به عنوان همسر، مادر، مدیر برنامه ریز خانواده و كسی كه نقش اصلی را در تنظیم خرید و چگونگی مصرف به عهده دارد، و نیز به عنوان مربی، فرهنگساز نسل آینده و سرانجام به عنوان پیوند دهنده كودكان به خانه و جامعه میتواند نقش بسیار مهمی در تغییر الگوی مصرف و در نتیجه كاهش آلودگی داشته باشد.
● راهكارهای كاهش مصرف
الف) ارتقای سطح آگاهی زنان با مصرف صحیح
در درجه اول ابزار زنان آگاهی و خودباوری آنهاست. آنها باید بدانند كه چگونه عمل كنند كه سطح بهرهوری خانواده را افزایش و آلودگی محیط زیست را كاهش دهند. زنان باید به نقش آموزش دهنده خود در مورد درست مصرف كردن و در نتیجه كاهش ضایعات واقف باشند و بچهها را از كودكی در خانه طوری تربیت كنند كه افراد مصرفی نباشند. این در صورتی عملی است كه زن در زندگی روزمره الگوی صحیحی از مصرف داشته باشد. برای مثال خانمها باید از كالری مورد نیاز بدن در سنین مختلف آگاه باشند و در نتیجه با آگاهی و كسب اطلاعات لازم به مقوله بهره وری و استفاده بهینه از منابع واقف باشند و از خرید اجناس و مواد غذایی كه بیش از نیاز خانواده است پرهیز كنند. در واقع خانمها باید با برنامه ریزی خاص خرید كنند. بدین ترتیب كه نخست آنكه قبلاً لیست كاملی از لوازم مورد نیاز تهیه نمایند زیرا به تجربه دیده شده كه بدون برنامه ریزی ممكن است موادی خریداری شود كه ضروری نباشد. دیگر آنكه، روز مشخصی از هفته را برای خرید انتخاب نمایند و تمام مایحتاج هفته را كه مطابق با نیاز خانواده است در آن روز تهیه كنند. اگر هر خانواده به جای هفتهای دو یا سه بار، یك بار از خودرو برای خرید استفاده نماید، در واقع استفاده بهینه از زمان كرده و به اندازه یك خانواده از آلودگی هوا میكاهد.
نقش رسانههای گروهی مثل مجلات، روزنامهها، رادیو و به خصوص تلویزیون درآموزش مردم در راستای ارتقای دانش زیست محیطی بسیار حائز اهمیت میباشد.
ب) كاهش مصرف كالاهای یكبار مصرف
استفاده كم از كالاهای یكبارمصرف به دلیل هزینه گزاف، بارگرانی بر اقتصاد خانواده است. مصرف این گونه مواد ضمن آنكه تولید مواد زاید را افزایش میدهد، به محیط زیست نیز آسیب میرساند. بنابراین با كاهش مصرف كالاهای یكبار مصرف علاوه بر اینكه موجب حفاظت محیط زیست میشویم، حجم ضایعات تولیدی را تا حد زیادی كاهش میدهیم. برای مثال در طی پژوهشی در سال ۱۹۹۰ در اطریش، خانوادههای داوطلب با تغییر الگوی مصرف و كاهش مصرف كالاهای یكبار مصرف موفق شدند تا حد ۱۹ درصد از زبالههای تولیدی خود را، نسبت به خانوادههای معمولی كه وارد پروژه نشده بودند، كاهش دهند. این كاهش پس ازیك سال به ۳۴ درصد رسید.
ج) افزایش دوام اجناس تولیدی
اگر محصولات تولیدی با دوامتر باشند و زنان در برنامهریزی روزمره از محصولات بادوامتر استفاده كنند، مدت استفاده از آنها طولانیتر میشود. بدیهی است این گونه محصولات به عنوان مواد دور ریختنی، دیرتر وارد جریان زباله شهری میشوند. از این رو لازم است با كمك دولت و صنایع و كارخانهها ضمن استفاده از تكنولوژیهای جدیدتر، موادی را مورد استفاده قرار دهند كه محصولات حاصل از آنها عمر طولانیتر داشته باشند و دوباره قابل استفاده و یا مرمت و تعمیر باشند. بدیهی است نقش زنان درانتخاب اجناس بادوام بسیار مهم میباشد.
د) كاهش میزان سمی بودن زبالههای خانگی
خانمها با تفكیك مواد زاید سمی خانگی از محل تولید و جمع آوری آنها به طور جداگانه تا حدی میزان سم شیرابه محل دفن زباله را كاهش میدهند. زیرا مخلوط كردن مواد زاید خطرناك خانگی مثل ظروف پاك كننده، واكس،حشره كش، رنگ و مواد شیمیایی دیگر موجب تولید شیرابه سمی در محل دفن شده و آب و خاك را آلوده میسازد. بنابراین با برنامهریزیهای مخصوص برای تفكیك و جمعآوری جداگانه مواد سمی خانگی میتوان تا حدی از آلودگی محیط زیست جلوگیری كرد.
و) كاهش حجم زباله از راه بازیافت مواد
امروزه در كشورهای مختلف جهان بازیافت زباله بسیار معمول است و به علت اهمیتی كه مواد اولیه در فعالیتهای صنایع دارند و نیز محدودیت منابع و افزایش قیمت اولیه مواد خام و سرانجام به دلایل ملاحظات زیست محیطی، اجزاء تركیبی زباله نظیر كاغذ، مقوا، شیشه، پلاستیك و فلزات كه در انواع كالاهای مورد نیاز جامعه وجود دارند، از راه بازیافت دوباره مورد استفاده قرار میگیرند و به عنوان مواد اولیه بار دیگر راهی كارخانهها میشوند. به عنوان مثال در كشور سوئیس علی رغم افزایش ۲۰ درصد مصرف نوشابه درسالهای ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۶ بازیافت شیشه از ۵۵ درصد به ۸۹ درصد رسیده است. این كشور را میتوان دومین كشور از نظر میزان بازیافت مواد پلاستیكی دانست. در ژاپن سالانه ۳۴/۹ درصد از عایدات خانگی بازیافت میشوند. در امریكا ۲۸ درصد آلومینیوم و ۱۰ درصد از شیشههای جمعآوری شده از زباله مورد بازیافت قرار میگیرد، به علاوه ۳۰ درصد تولید كاغذ این كشور از كاغذهای باطله و دورریز میباشد. در هلند نیز ۴۰ درصد آلومینیوم و ۵۳ درصد شیشههای دورریز بازیافت میشود و در انگلستان این رقم به ۲۳ درصد میرسد.
بدیهی است بازیافت مواد باید مطابق اصول و ضوابط بهداشتی صورت گیرد و در واقع تابع نظم و قاعده علمی و مشخص باشد. اولین قدم در بازیابی زباله جداسازی آن بر حسب جنس و نوع مواد زاید است. با جدا سازی و تفكیك مواد ازمبدأ تولید، علاوه بر اینكه سرمایههای ملی تلف نمیشود، بهداشت جامعه نیز رعایت میگردد. در این مورد همكاری مردم به خصوص زنان میتواند به طور چشمگیری موثر باشد. قدم موثر در این راه آموزش و ترغیب طبقات مختلف مردم به خصوص برای تفكیك اولیه مواد در منازل و دیگر مراكز تولید زباله میباشد. باید به مردم یادآوری شود كه اگر بازیافت و تفكیك زبالههای شهری را افراد سودجو به طور غیر قانونی انجام دهند لطمه بزرگی به بهداشت و سلامت شهروندان میزنند. علاوه بر آلوده كردن معابر عمومی، در نهایت به شكلی دیگر بهداشت و تندرستی مردم را به خطر میاندازند. اگر چنانچه كاغذها، مقوا، نایلون و پلاستیك توسط مردم به خصوص خانمهای خانه دار به طور جداگانه و بدون مخلوط شدن با مواد دیگر مثل پسمانده مواد غذایی قابل فساد جمع آوری شود و با رعایت موازین بهداشتی به كارخانههای خمیر كاغذ، پلاستیك و یا نایلون انتقال یابند، به میزان بسیار بالایی بازیافت مواد امكانپذیر خواهد شد.
منابع و مآخذ
مجلسی، منیره؛ نقش مردم در مدیریت مواد زاید شهری؛ سمینار مدیریت مواد زائد جامد، دانشگاه تهران، ۱۳۶۹.
مجلسی، منیره؛ كاهش مواد از مبدا تولید ؛ نشریه علمی و خبری دانشكده بهداشت دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، ۱۳۷۲.
.E.P.A"Recy Cling Works"January,۱۹۸۹
.The Consumers Hand Book of Reducing Solid Waste August,۱۹۹۲ E.P.A
Ger hard Vogal
Waste Minimization Using Economic instruments
International Directory of Solid Waste Management,۱۹۹۷-۸ IsWa,yearbook
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست