چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

در رثای آیت‌الله جمی


در رثای آیت‌الله جمی

آیت‌الله جمی امام‌جمعه سابق آبادان و یکی از شاگردان شریف و فاضل امام‌خمینی(ره)، به رحمت ایزدی پیوست. جمی عمری را در راه گسترش و تبیین آموزه‌های اسلا‌م و نحله پیر و مقتدای خویش …

آیت‌الله جمی امام‌جمعه سابق آبادان و یکی از شاگردان شریف و فاضل امام‌خمینی(ره)، به رحمت ایزدی پیوست. جمی عمری را در راه گسترش و تبیین آموزه‌های اسلا‌م و نحله پیر و مقتدای خویش گذراند.

جمی انسانی شریف، نجیب و مردم‌دار بود. صبر و بردباری او مثال‌زدنی و مورد ستایش همراهان و همفکران وی بود. او از دهه ۴۰ که نهضت مبارزاتی امام راحل آغاز شد، جزو همراهان صدیق و مجاهد و سختکوش نهضت اسلا‌می بود. شجاعت، صراحت و صداقت کم‌نظیر وی و فن بلا‌غت و سخنوری از او خطیبی زبردست، مردم‌دوست و توانا ساخته بود. منبرهای او از سال‌های ۴۳ به بعد تا پیروزی انقلا‌ب اسلا‌می در محدوده و شعاع خویش روشنگر و الهام‌بخش بود. امام‌خمینی(ره) به ایشان علا‌قه وافری داشتند و این ارتباط عاطفی تا زمانی که امام در قید حیات بودند، تداوم داشت. در انتخابات دور اول خبرگان رهبری، از آنجا که برخی تردیدها درباره اجتهاد ایشان مطرح شده بود، جناب مهدی کروبی به نقل از آیت‌الله‌العظمی شیخ‌یوسف صانعی، قریب به مضمون بیان کردند که در آستانه انتخابات خبرگان اول رهبری به ملا‌قات امام رفتم. حضرت ایشان با تکیه بر سوابق و خدمات درخشان آقای جمی در دوران مبارزه و انقلا‌ب اسلا‌می و خدماتی که به مردم شریف آبادان روا داشته بودند اظهار فرمودند که فلا‌نی؛ چقدر خوب است که آقای جمی به مجلس خبرگان رهبری راه یابند! در آن سال‌ها آقای صانعی عضو فقهای شورای نگهبان بودند.

آیت‌الله جمی در دوران جنگ تحمیلی نقشی بی‌بدیل داشت. مجاهدان راه خدا و رزمندگان سپاهی و ارتشی و بسیجی هیچ‌گاه نقش ایشان را در خدمت به رزمندگان و دفاع از میهن اسلا‌می فراموش نمی‌کنند. بدون اغراق اگر آیت‌الله جمی نبود، آبادان به دست نیروهای بعثی سقوط می‌کرد. حضور همه‌جانبه او در آبادان و برگزاری مرتب نمازهای جمعه در زیر بمباران و گلوله‌پرانی دشمن بعثی تنها امید و بهانه برای مقاومت و حفظ بالا‌ی روحیه رزمندگان بود. او در این راه برادر گرامی‌اش را نیز تقدیم دفاع از آب و خاک این کشور عزیز کرد. زمانی که خبر شهادت برادرش را به او دادند، در دفتر امام حضور داشت. تنها به آرامی استرجاع گفت و به کار خویش پرداخت. حضور او در جبهه‌ها تا پایان جنگ الهام‌بخش مبارزان وطن و مدافعان ایران اسلا‌می بود.اما جمی ناملا‌یماتی را نیز پس از رحلت امام(ره) متحمل شدند، علی‌رغم اعتقاد و باور امام به ایشان و آن سابقه درخشان همانند برخی دیگر از همراهان و هم‌رأیان خود ازجمله آیت‌الله احسان‌بخش نماینده امام در گیلا‌ن در انتخابات دوم خبرگان رهبری صلا‌حیت‌شان مورد تردید و ابهام قرار گرفت و به مجلس خبرگان رهبری راه نیافتند.مرگ آیت‌الله جمی فرصت مناسبی است تا با مرور زندگی، مبارزات و حیات پربارش یک بار دیگر به مردان و زنانی پرداخته شود که در دوران پرهیاهوی امروز، مخلصانه و بی‌ادعا همه توان خود را صرف گسترش آرمان‌های اسلا‌می و راه امام‌خمینی(ره) کردند؛ اندیشه‌ای که بیش از پیش و البته با پرهیز از تظاهرگرایی و دولتی کردن آن نگرش معظم نیازمند توجه و بازخوانی مجدد است. روحش شاد و راهش پررهرو باد.