سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
ادبیات جنگ، جلوه زندگی
ادبیات و زندگی پیوندی سخت با یکدیگر دارند؛ چه میگویم، اصلاً ادبیات جلوهای است از زندگی؛ جلوهای که در آن خیال و هنر به کمک هنرمند میآید تا این جلوه از زندگی را برجستهتر و ماندگارتر از اصل زندگی کند.
در این میان، هیچ رویدادی چون آغاز یک نبرد نظامی و تبعات آن شرایط را برای خلق یک اثر ادبی تاثیرگذار فراهم نمیکند. در جنگ، شاعر و داستاننویس خود بخشی از مردمی هستند که درگیر شرایط سخت ناشی از نبرد هستند و سختیهای آن را به چشم دیدهاند. کم نیستند نویسندگانی که در کارنامه آنها حضور در نبردهای نظامی، جراحت و اسارت ثبت شده است.
داستاننویس و شاعر با ابزار کلمات و با استفاده از تخیل موقعیتهای حسی و ویژه جنگ را میآفریند و با برجسته کردن بزنگاههای عاطفی رویدادها مخاطب را متوجه شرایط ویژه این درگیریها میکند.
ادبیات دنیا سرشار از هنرمندی نویسندگان بزرگی است که در آثارشان از آوارگی، بمباران، زخمهای جسمی و روحی جنگدیدگان و هزاران موقعیت داستانی و دراماتیک نابی نوشتهاند که بر اثر جنگ ایجاد میشود.
اگر بر سر آن باشیم که در این میان فهرستی از آثار جنگی برتر ادبیات ارائه کنیم و صحنههای ماندگار جنگ در داستانهای نویسندگان بزرگ را یادآور شویم میتوان هفتهها و ماهها نوشت و نوشت.
آنچه همیشه برای علاقهمندان به ادبیات فارسی سوال بوده، این است که باوجود پشت سر گذاشتن جنگی طولانی و نابرابر که سرشار از زیباترین جلوههای ایثارگری و شهامت و شهادت بوده است جایگاه ما در ادبیات جنگی جهان چیست؟
اگرچه در سالهای اخیر برخی آثار نویسندگان ما در عرصه ادبیات دفاع مقدس از مرزهای داخلی گذشته و خوانندگانی هرچند کم شمار پیدا کرده است و میتواند باز هم این عرصه به روی داستانهای جنگی و ادبیات دفاعی ما گشوده باشد؛ اما هنوز هم این عرصه سرشار است از راههای نرفته و گامهای پیموده نشده و نسبت میان آنچه باید انجام میشد و آنچه انجام شده زیاد و بعید است.
داستان و شعر دفاع مقدس هنوز نتوانسته است خود را به سطحی از توانمندی برساند که آینه تمام نمای رویدادهایی باشد که در جنگ اتفاق افتاد بخشی از این موضوع به بزرگی و عظمت رویداد دفاع مقدس و بخشی دیگر نیز به توانمندی و حوصله اهل ادبیات در خلق آثارماندگار در این عرصه بازمیگردد.
ادبیات دفاع مقدس ما با دور شدن از هیجان سالهای درگیری نظامی و تبدیل شدن جنگ به یک خاطره جمعی قابل برداشت در همه زمانها، امروز فرصت دارد با بازشناسی موقعیتهای انسانی و ویژه و پرداخت حرفهای و بدون شتاب زدگی آنها راهی برای ورود ادبیات مسدود معاصر در عرصههای جهانی باشد، به شرط اینکه نویسندگان ما افقهای بلند و دور را بنگرند و به مصایب نوشتن به صورت حرفهای و جدی تن دهند.
آرش شفاعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست