چهارشنبه, ۲ خرداد, ۱۴۰۳ / 22 May, 2024
مجله ویستا

۸ چهره ایدز


۸ چهره ایدز

از فردی مرکوری و لیبراچی تا مجیک جانسون و میشل فوکو

ایدز یا نشانگان نقص ایمنی اکتسابی، اختلالی است ناشی از «ویروس نقص ایمنی انسانی» یا همان اچ‌آی‌وی...

اگرچه این بیماری درمان قطعی ندارد، اما داروهایی که در حال حاضر در دسترس هستند، با کنترل تکثیر ویروس، این امکان را ایجاد می‌کنند که افراد دچار ایدز، برای سال‌ها یا دهه‌ها به زندگی خود ادامه دهند. همچنان که داستان زندگی بسیاری از چهره‌های مشهور در زمینه‌های گوناگون مانند ورزش، سینما و... نشان می‌دهد و دانشمندان نیز بر این موضوع تاکید دارند، اگر این عارضه زود تشخیص داده شود و درمان سریع آغاز شود، امکان ادامه زندگی نسبتا عادی بدون پیامدهای وخیم برای مبتلایان وجود دارد.

● فردی مرکوری

«فردی مرکوری» یکی از مشهورترین چهره‌های موسیقی راک و موسس گروه «کویین»، در سال ۱۹۸۷ مبتلا به اچ‌آی‌وی تشخیص داده شد اما این موضوع را تا ۴ سال بعد (سال ۱۹۹۱) پنهان نگه‌داشت. او ۲۴ ساعت پس از اعلام عمومی اینکه در زمینه بیماری ایدز دچار ذات‌الریه شده است، درگذشت.

● لیبراچی

«لیبراچی» که یکی از مشهورترین خوانندگان و پیانیست‌های جهان در سال‌های ۱۹۵۰ تا ۱۹۷۰ بود، در سال ۱۹۸۶ مبتلا به اچ‌آی‌وی تشخیص داده شد. او ژانویه ۱۹۸۷ به‌علت کم‌خونی احتمالی در بیمارستان بستری شد و کمتر از یک ماه بعد درگذشت. هیچ‌گاه ابتلای او به اچ‌آی‌وی مثبت به‌طور رسمی اعلام نشد اما کالبدشکافی او پس از مرگ، دچار بودن او به ویروس ایدز را ثابت کرد.

● آرتور اش

«آرتور اش»، تنیس‌باز مشهور و تنها مرد آمریکایی آفریقایی‌تبار که تا به حال برنده مسابقه‌های ویمبلدون شده است، در سال ۱۹۸۸ دچار اچ‌آی‌وی تشخیص داده شد. او هنگامی که در سال ۱۹۸۳ برای دومین بار عمل پیوند قلب روی او انجام می‌شد، در نتیجه انتقال خون آلوده به ویروس، به این بیماری مبتلا شد. آرتور اش در سال ۱۹۹۳ در اثر ابتلا به ذات‌الریه در زمینه ایدز درگذشت.

● گرگ لوگانیس

این برنده مدال طلای المپیک در رشته شیرجه (شنا) در سال ۱۹۸۸ دچار ایدز شناخته شد و در سال ۱۹۹۵ این موضوع را علنی کرد. این اعلام باعث شد بسیاری از شرکت‌های حامی‌اش قراردادهای‌شان را با او لغو کنند. لوگانیس پس از این رویداد، به بازی در صحنه تئاتر روی آورد و در فیلمی مستند با نام «شکستن سد» داستان زندگی‌اش را بیان کرد. او سال‌هاست به‌عنوان سخنگویی صریح در زمینه حمایت از افزایش آگاهی عمومی درباره اچ‌آی‌وی فعال است.

● راک هادسن

این بازیگر مشهور سینما و تلویزیون آمریکا در سال ۱۹۸۴ دچار اچ‌آی‌وی تشخیص داده شد. این ویروس ممکن است در نتیجه انتقال خون آلوده هنگام جراحی بای‌پس رگ‌های قلب به او منتقل شده باشد. او یک سال بعد در سال ۱۹۸۵ یک ماه و نیم مانده به زادروز ۶۰ سالگی‌اش، درگذشت. مرگ او از لحاظ جلب افکار عمومی به بیماری ایدز و افزایش سرمایه‌گذاری‌ها در زمینه پژوهش‌های پزشکی برای یافتن درمان این بیماری، بسیار تاثیرگذار بود.

● ایزاک آسیموف

ایزاک آسیموف، بیوشیمیست و داستان‌نویس مشهور آمریکایی، هنگام انتقال خون برای جراحی قلب در سال ۱۹۸۳، به اچ‌آی‌وی دچار شد. خانواده آسیموف ابتدا تصمیم گرفته بودند موضوع بیماری او را تا ۱۰ سال پس از مرگش (در سال ۱۹۹۲) پنهان نگه‌دارند، چراکه از بروز واکنش‌های منفی در جامعه آن زمان در این مورد هراس داشتند، اما نهایتا همسر آسیموف، «ژانت» و دخترش «روبی» به این نتیجه رسیدند که باید ابتلای او به ایدز را علنی کنند.

● میشل فوکو

«میشل فوکو»، فیلسوف مشهور فرانسوی در سال ۱۹۸۴ به‌علت عفونت مغزی در زمینه ابتلایش به ایدز درگذشت. او نخستین چهره مشهور در فرانسه بود که به‌علت این بیماری فوت کرد. هنگامی که فوکو احتمالا در سال ۱۹۸۰ به اچ‌آی‌وی مبتلا شد، این ویروس هنوز شناخته نشده بود. او در سال ۱۹۸۳ دچار سرفه‌های خشک مداوم شد. پس از بستری شدن او به‌دنبال تداوم این سرفه‌ها، دچار بودن فوکو به ایدز تشخیص داده شد. نهایتا او در سال ۱۹۸۴ به‌علت ابتلا به یک عفونت نادر مغزی و عفونت خونی متعاقب آن درگذشت.

● ایروین «مجیک» جانسون

«مجیک جانسون» که برخی او را بزرگ‌ترین بازیکن لیگ ملی بسکتبال آمریکا در تمام دوران‌ها می‌دانند، پس از یک معاینه پزشکی پیش از شروع فصل ۹۲-۱۹۹۱ بسکتبال آمریکا، اچ‌آی‌وی مثبت شناخته شد. او بلافاصله پس از این تشخیص، از بسکتبال حرفه‌ای کنار کشید اما بعدها در فصل ۱۹۹۶، ۳۲بازی برای تیم لیکرز انجام داد و بعد خود را بازنشسته کرد. جانسون پس از آن به یک زندگی نسبتا سالم ادامه داد و به یکی از چهره‌های مهم در تلاش برای افزایش آگاهی عمومی درباره ایدز تبدیل شده است.

ترجمه: محمد نیکویی