پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

تازه هائی در صنعت برق


تازه هائی در صنعت برق

موسسه تحقیقاتی EPRI با انتشار مقاله ای, به ارایه پیشنهاداتی برای حل بحران شبكه غرب پرداخت این بحران از سال گذشته در كالیفرنیا شروع شد و هم اینك شبكه ۱۱ ایالت غرب را تحت تاثیر خود قرار داده و انتظار می رود در آینده نیز گسترش یابد این پیشنهادات از طرف چندین سرمایه گذار از كالیفرنیا و دیگر ایالات غربی در همایش EPRI كه در اوایل ماه ژوئن برگزار شد مورد حمایت قرار گرفت

● راه‌حل EPRI برای حل بحران شبكه قدرت غرب

موسسه تحقیقاتی EPRI با انتشار مقاله‌ای، به ارایه پیشنهاداتی برای حل بحران شبكه غرب پرداخت. این بحران از سال گذشته در كالیفرنیا شروع شد و هم‌اینك شبكه ۱۱ ایالت غرب را تحت تاثیر خود قرار داده و انتظار می‌رود در آینده نیز گسترش یابد. این پیشنهادات از طرف چندین سرمایه‌گذار از كالیفرنیا و دیگر ایالات غربی در همایش EPRI كه در اوایل ماه ژوئن برگزار شد مورد حمایت قرار گرفت.

برخی از این پیشنهادات به این شرح است:

بهسازی نیروگاههای موجود جهت افزایش ۵ درصدی ظرفیتشان از طریق سرویس و نگهداری بهتر، اقدامات پیشگیرانه و جایگزینی‌های باصرفه اقتصادی

ترمیم بازار فروش عمده انرژی الكتریكی

توسعه قابلیت سیستم انتقال موجود برای بیشتر ساختن ظرفیت انتقالی

متعادلسازی سهام جهت جلوگیری از توجه صرف به سوخت گاز طبیعی برای واحدهای تولید

شتاب‌دهی به اتصال واحدهای تولید گسترده جهت ایجاد تولید پشتیبان

ایجاد ساختاری جامع به عنوان پایه سیستم تامین توان برای پیش بینی نیازهای رو به رشد جامعه امروز

در مقاله مذكور، ۱۸ پیشنهاد برای حل بحران جاری در شبكه ایالات غربی ارایه شده است. برای عملی شدن این پیشنهادها، علاوه بر تغییر وضعیت روال موجود، نیازمند بكارگیری فناوری‌های جدید هستند.

Kurt Yeager، مدیر EPRI و CEO در این باره می‌گوید: بحران كالیفرنیا تنها یك بخش قابل مشاهده از بحرانی بزرگ و رو به رشد در ایالات متحده است، این مشكل نتیجه عدم سرمایه‌گذاری كافی در بخشهای تولید، انتقال، توزیع و برنامه‌های پاسخ به تقاضای انرژی در طول یك دهه است. طراحی نامناسب بازار انرژی و عدم دسترسی به نمونه قیمت برای متعادلسازی تقاضا، باعث عدم تعادل بین تولید و تقاضا شده است.

در گزارش EPRI استفاده از فناوری‌های موجود برای پركردن شكاف بوجود آمده در بازار انرژی پیشنهاد شده است. از جمله این فناوری‌ها می‌توان به نرم‌افزارهای موجود برای طراحی مناسب بازار انرژی، شبیه‌سازی صحیح دینامیك بازار، قیمت‌گذاری مبتنی بر شرایط بازار، مدیریت بار و تكنیك‌های حفظ و مدیریت سهام اشاره كرد. طبق برآوردهای California Independent System Operator امسال حداقل ۵۰ میلیارد دلار، بابت خرید انرژی به شركت برق كالیفرنیا پرداخت خواهد شد. این رقم تقریباً دو برابر مقدار هزینه سال ۲۰۰۰ و هشت برابر رقم سال ۱۹۹۹، یعنی قبل از شروع بحران جاری است.

بنابراین، نیاز به ساخت واحدهای تولید و افزایش ظرفیت انتقال در كالیفرنیا و به عبارت بهتر در سراسر ایالات متحده، امری بدیهی است. این امر باعث اجرای برنامه‌ای ضربتی برای افزایش ظرفیت تولید در كالیفرنیا شده است. گرچه ساخت واحدهای تولید جدید می‌تواند پاسخگوی نیاز امروز ایالت باشد، اما این امر در آینده باعث بروز مشكلات جدیدی خواهد شد زیرا كلیه واحدهای جدید، از نوع گازی هستند و استفاده بیش از حد از گاز مسائلی همچون افزایش قیمت گاز، آسیب‌پذیری بیشتر از قطعیها در شبكه و محدودیت در ذخیره گاز طبیعی را به دنبال دارد. در این گزارش گفته شده كه لازم است تحقیقاتی در زمینه‌های تولید بهینه انرژی و افزایش راندمان در سمت مصرف شامل زغال‌سنگ تمیز، هسته‌ای پیشرفته و تولید از طریق منابع تجدید‌پذیر و روشهای ذخیره‌سازی انرژی انجام شوند. گزاش مزبور روی این نكته نیز تاكید دارد كه امكان به وجود آمدن تضاد بین تامین انرژی ومسائل زیست‌محیطی وجود دارد.

Yeager می‌گوید: هدف فوری EPRI، دسترسی به موثرترین روش از میان راه‌حلهای فنی برای حل بحران موجود و ایجاد آگاهی از قابلیتهای فناوریهای جدید در بین سیاستگزاران صنعت‌برق در ناحیه غرب در ایالات متحده است. مجموعه راه‌حلهای موجود، مزیت دیگری نیز دارند و آن توسعه بلندمدت سیستم قدرت است.

EPRI قصد دارد پیشنهادات ارایه شده را در اختیار موسسات اداره‌كننده صنعت‌برق در سطوح ایالتی، منطقه‌ای و ملی، قرار داده و با افزایش سطح آگاهی آنها، موافقت آنها به پیوستن به ارزیابی‌های بحرانی و فعالیتهای توسعه‌آمیز را كسب كند. ارزیابی‌های بحرانی شامل برآورد هزینه كامل خاموشیهاو مسائل كیفیت توان جهت ایجاد مرجعی برای سرمایه‌گذاری‌های شخصی و عمومی در صنعت‌برق است.

اداره مركزی EPRI واقع در Palo Alto در كالیفرنیا در سال ۱۹۷۳ به عنوان مركز تحقیقات انرژی تعیین شد. امروزه تحقیقات EPRI تقریباً در همه زمینه‌های تولید،‌ انتقال و مصرف انرژی توسعه یافته‌اند. هم‌اینك بیش از ۱۰۰۰ شركت فعالیت‌كننده در زمینه انرژی در ۴۰ كشور دنیا مشمول برنامه فنی و شغلی جهانی EPRI هستند.

● سیستم یكپارچه تولید توان، سرمایش و گرمایش ساختمانها (BCHP)

سیستم‌های یكپارچه BCHP (Buildings, Cooling, Heating and Power) متشكل از تركیبی از تجهیزات تولید توان (مانند توربین‌های گازی، توربین‌های بسیار كوچك (Micro Turbines)، موتورهای احتراق داخلی و پیل‌های سوختی)، سیستم‌های حرارتی (مانند چیلرهای آبی، دستگاههای تهویه مطبوع و یخچالهای با محركه‌های برقی یا موتورهای حرارتی)، مولدهای بخار یا آب گرم و ذخیره‌سازی حرارتی، تهویه و به جریان انداختن هوا، كنترل ساختمان و فن‌آوریهای یكپارچه‌سازی سیستم هستند.

از سیستم‌های BCHP می‌توان برای فراهم كردن برق، سرمایش، گرمایش، آب گرم مصرفی خانگی و دیگر انرژی‌های حرارتی مورد استفاده در ساختمانها استفاده كرد.

سرمایش فعال شده گرمایشی (Thermally activated cooling) جزیی ضروری در سیستم BCHP است كه سبب می شود تا اصل بازیافت انرژی به عنوان معیاری اقتصادی در آن مطرح شود.

باید توجه داشت كه سیستم‌های تولید همزمان گرما وتوان (CHP) از نظر كاربرد ونیز عدم نیاز به سرمایش تولیدی در آنها به عنوان معیار و ارزش اقتصادی، با سیستم‌های BCHP تفاوت داشته و از آنها متمایز می‌شوند. همچنین سیستم‌های BCHP بر مواردی چون محل ساختمان‌های تجاری،‌موسسات و مجتمع‌ها برای طراحی تجهیزات سیستم‌های یكپارچه، كدها و استانداردها و عملیات به نحوی جامع متمركز است در حالیكه سیستم‌های تولید همزمان گرما و توان CHP تنها بر كاربردهای صنعتی تمركز دارند. بخش‌های مختلف زیر می‌توانند از مزایای BCHP بهره‌مند شوند:

● بهره‌مندی سازندگان تجهیزات

۱- سیستم BCHP پتانسیل بازار برای چیلرهای جذبی و تجهیزات رطوبت‌زدایی را توسعه می‌دهد. به عبارت دیگر همراه با رشد نصب سیستم‌های BCHP فروش تجهیزات مذكور نیز افزایش می‌یابد.

۲- استفاده از تلفات حرارتی ناشی از كاربرد پیل‌های سوختی، توربوژنراتورهای خیلی كوچك، مجموعه‌های ژنراتور و توربین‌های گازی یا موتورهای احتراق داخلی، وضعیت اقتصادی تولید برق در محل را بهبود می‌بخشد.

۳- بازارهای جدیدی برای سازندگان سیستم‌های كنترل ایجاد می‌شود.

● بهره‌مندی شركتهای برق و گاز

۱- فرصت‌های كافی برای بازگشت سریع سرمایه‌گذاری‌ها فراهم می‌شود.

۲- بهبود ضریب بار شبكه كه نتیجتاً هزینه برق كاهش و ظرفیت تولید شبكه افزایش خواهد یافت.

۳- قابلیت اطمینان و بهره‌وری شبكه برق و تولید برق بهبود خواهد یافت.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.