دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
دوشنبه پکن نگرانی از توسعه طلبی چین
در حالی که مقامات رسمی تاجیکستان از حجم مبادلات تجاری یک میلیارد دلاری با چین اظهار رضایت میکنند، کارشناسان این کشور از توسعه طلبی چینیها به شدت نگرانند. به گزارش فارس؛ گسترش حضور روز افزون چین در تاجیکستان در تمام عرصههای اقتصادی این کشور به وضوح قابل روئیت و لمس است و این امر برخی از کارشناسان و نخبگان سیاسی این جمهوری را نگران کرده است. به نظر این کارشناسان، حضور گسترده چینیها در اجرای طرحهای مختلف اقتصادی تاجیکستان با سرمایه و نیروی کار چینی، خطری برای اصالت ملی و ایمان اسلامی این مردم آریایی تبار تلقی میشود.
هفته نامه "اس.اس.آر " یک نشریه غیردولتی تاجیکستان، با چاپ مطلبی در شماره اخیر خود به بررسی این موضوع پرداخته و به مقامات دولتی هشدار داده که در صورت ادامه سیاست یکسویه و ارج گذاشتن به جایگاه چین و چینیها در تاجیکستان، تا چند سال دیگر اثری از ملت کهن تاجیک باقی نخواهد ماند.
"جانی بیک اسرار اف " نویسنده این مطلب در این مقاله چند قسمتی، نوشته است: بر اساس توافقات دو جانبه و با پیشنهاد دولت تاجیکستان، امروز چین با سرمایه خود برای ما جاده و تونل احداث می کند ولی ما باید از خویش بپرسیم که آیا این کشور بزرگ با جمعیت عظیم خود، فقط به منظور عمران و آبادی وارد کشور ما شدهاند یا به تدریج در حال نفوذ در زندگی اجتماعی و اقتصادی ملت تاجیک هستند؟ این کارشناس مسائل تاریخی تاجیک می افزاید: اگر چینیها تنها جاده می سازند و می خواهند ما را از بن بست ارتباطی رهایی بخشند، پس هزاران تن از کارکنان شرکت های چینی در تاجیکستان را باید به عنوان روبات یا ماشین های الکترونیک دانست، حال آن که به یقین این گونه نیست. در بخش دیگری از این مطلب تاکید شده است: اگر ما بر این باور باشیم که چینی ها با جمعیت حدود یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون نفری خود که امروز در تمام کشورهای آسیایی، اروپا و آمریکا نفوذ کردهاند، در تاجیکستان به جز اجرای طرح های اقتصادی هدف دیگری را دنبال نمی کنند، پس ما غفلت زده هستیم.
به نوشته این کارشناس، همزمان با مشارکت چین در اجرای طرحهای اقتصادی تاجیکستان، اقدامات اجتماعی آنان نیز رو به افزایش گذاشته و تهدیدی برای فضای سنتی ملت تاجیک محسوب می شود. این هفته نامه با عبارتی طنزآمیز نوشته است: چینی ها که پسر عموی تاجیک ها نبودند، اکنون داماد ما می شوند! در این رابطه به چند مورد ازدواج کارگران چینی با زنان تاجیک در مناطقی که شرکت های چینی در حال اجرای پروژه های عمرانی هستند، اشاره شده است.
به اعتقاد این کارشناس هم اکنون در نواحی "عینی "، "رشت " و "فیض آباد " همچنین در شهر دوشنبه خانواده های تازه تشکیل شده چینی- تاجیکی را میتوان پیدا کرد. به نظر این کارشناس تاجیک، ازدواج زن تاجیک مسلمان با چینی بت پرست پایه های ایمان آنها را متزلزل میکند و در دراز مدت ترکیب جمعیتی این مناطق را به نفع چینی ها رقم خواهد زد که بزرگترین خطر امنیتی برای کشور محسوب می شود.
در جای دیگری از این مطلب با ابراز نگرانی از این وضعیت بحرانی، از بی تفاوتی روحانیون سرشناس و برجسته تاجیک نسبت به این امر اظهار شگفتی شده که چرا آنها که دارای نفوذ کلام زیادی در بین مردم هستند، در موعظه های خود از این موضوع چیزی نمی گویند و ازدواج یک مسلمان را با افراد بت پرست و غیر مسلمان ممنوع اعلام نمی کنند. در ادامه مطلب تاکید شده است: در گذشته نیز فرهنگ بودایی چین با فرهنگ اسلامی در نبرد بوده است و همان روایت که گذشتگان ما همیشه از چین احساس خطر می کردند و قومی به عنوان یاجوج و ماجوج در صدد تخریب سد اسکندر بودند، امروز به واقعیت تبدیل شده است.
در این هفته نامه آمده است: سد اسکندر، همان ایمان اسلامی ما است که ما را از تهدید های بیرونی حفظ می کند اما اکنون بی تفاوتی نهاد های رسمی و تشویق بیش از پیش حضور چینی ها در تاجیکستان، خطری جدی برای ایمان، نژاد، زبان، خون و مذهب ملت تاجیک محسوب می شود.
در بخش دیگری از این مطلب به چند مورد تحقیر و توهین نسبت به مردم بومی از سوی چینی ها و بی تفاوتی مقامات انتظامی نسبت به این اعمال اشاره و از آن ابراز حیرت و نگرانی شده اما به اعتقاد برخی دیگر از صاحبنظران، تاجیکستان به دلایلی و به خصوص مشکلات موجود در عرصه های اقتصادی و اجتماعی، علی رغم تهدیدآمیز بودن حضور چینی ها در این کشور، نمی تواند از همکاری با پکن صرف نظر کند.
"سعدالله حیدری " استاد بخش روزنامه نگاری دانشگاه ملی تاجیکستان که مسائل مربوط به تاثیر جهانی شدن بر محیط زیست سنتی تاجیک ها را پیگیری می کند، به خبرنگار فارس گفت: جهانی سازی یک روند فراگیر است و علی رغم میل و مقابله ما با آن، بر زندگی ما تاثیرگزار خواهد بود. وی ضعف توان تولیدی تاجیکستان، ورود گسترده فرآورده های چینی به کشور و مصرف این فراورده ها را از عوامل نفوذ چین دانست. این کارشناس تاجیک افزود: مشکلات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، گرایش های مذهبی، هر کشور از جمله تاجیکستان را مجبور به همکاری با خارج کرده است.
اما چین نیز در سطح وسیع تری با این مشکلات مواجه است به همین دلیل در نظر دارد از طریق سرمایه گذاری در طرح های مهم کشورهای همسایه بخشی از جمعیت خویش را در برابر کالاهای یک بار مصرف خود به این کشورها اعزام کند. این کارشناس می گوید: چینی ها که مثل کالا های خود یک بار مصرف نیستند و با ورود به هر کشوری فضای سنتی، فرهنگ، باورها و شیوه معیشت خود را نیز منتقل می کنند. وی ازدواج مردان چینی با زنان محلی تاجیک را یک راه حل برای ایجاد فضای مناسب زیست چینی در خارج از کشورشان دانست. به اعتقاد این کارشناس دولتمردان تاجیک باید برای تنظیم و کنترل بر حضور خارجی ها به خصوص چینی ها در تاجیکستان، مقررات ویژه ای را تدوین کنند و همزمان تدابیری را برای جلوگیری از بروز ناهنجاری و بحران و اغتشاش های احتمالی اجتماعی در آینده به مورد اجرا بگذارند.
منبع: سایت - ایراس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست