دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا

هترودونتوزاروس، دایناسوری با دندانهای متفاوت


هترودونتوزاروس، دایناسوری با دندانهای متفاوت

● آناتومی:
هترودونتوزاروس، دایناسور كوچك و سبك وزنی بود كه سه نوع دندان مختلف(علت نامگذاری)و یك منقار داشت. دندانهای تیز و برنده بالایی و جلویی، در كنار منقار شاخدار، برای …

آناتومی:

هترودونتوزاروس، دایناسور كوچك و سبك وزنی بود كه سه نوع دندان مختلف(علت نامگذاری)و یك منقار داشت. دندانهای تیز و برنده بالایی و جلویی، در كنار منقار شاخدار، برای تكه كردن به كار می رفت، دندانهای گونه ای، برای خرد کردن غذا بودند و علاوه بر آنها دو جفت دندان بلند سگ مانند داشت که در حفره ای قرار داشتند. هترودونتوزاروس، دستانی پنج انگشتی و چنگال دار و پاهایی سه انگشتی و چنگال دار داشت. پاهای عقبی این دایناسور، بلندتر از پاهای جلویی بودند. هترودونتوزاروس،دمی بلند و محکم داشت.

هترودونتوزاروس، تقریبا هم اندازه بوقلمون بود و ۵۰اینچ(۳/۱متر)طول و ۲۰اینچ(۵۰سانتیمتر)ارتفاع داشت. وزن آن حدود ۴۲پوند(۱۹کیلوگرم)بود.

زمان زیست:

هترودونتوزاروس، ازدوره تریاس پسین تا دوره ژوراسیک پیشین، حدود ۲۰۸تا ۲۰۰میلیون سال قبل، می زیست. درندگان بزرگ آن زمان عبارت بودند از: پتروزارها و تمساحها. دایناسورهای دیگر آفریقای جنوبی که در ژوراسیک پایینی می زیستند شامل مزوسپوندیلوس، تکودونتوزاروس، لانازاروس و لزوتوزاروس می باشند.

تغذیه:

هترودونتوزاروس، گیاهخوار بود. این دایناسور، سه نوع دندان مختلف داشت. این دندانها، مخصوص تکه کردن، خردکردن و پاره کردن غذایش بودند. این جانور، می توانست غذا را در کیسه های گونه ای ذخیره کند.

هوش:

هترودونتوزاروس، نوعی اورنیتوپود بودکه هوش آنها((یاEQ که از روی نسبت مغز به وزن بدن اندازه گیری می شود) در بین دایناسورها متوسط بود.

تحرك:

هترودونتوزاروس، دایناسوری نسبتا چابك و دوپا بود. احتمالا این دایناسور، روی دو پا می دویده و روی چهار پا راه می رفته است.

کشف فسیلها:

نخستین بار فسیل هترودونتوزاروس، در آفریقای جنوبی کشف شد. این دایناسور، در سال ۱۹۶۲، توسط آلن چاریج و آلفرد کرامپتون نامگذاری شد.

طبقه بندی:

هترودونتوزاروس، اورنیتیچین بسیار اولیه ای از راسته دایناسورهای جهنده و گیاهخوار است. این دایناسور نوعی اورنیتوپود بوده(دایناسورهای دارای پاهای شبیه پرندگان، منقار دار، دوپا و گیاهخوار) و متعلق به خانواده هترودونتوزارییا می باشد. گونه نوعی، هترودونتوزاروس توکی است.